• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

10.07.2018

11:39

MIK DŽEGER: Suviše sam star da budem sudija, a dovoljno mlad da mogu da pevam!

Showbiz

MIK DŽEGER: Suviše sam star da budem sudija, a dovoljno mlad da mogu da pevam!

Podeli vest

Pevač slavnih Rolingstonsa, Mik Džeger, na molbu bišeg predsednika Poljske Leha Valense upozorio je sinoć na koncertu u Varšavi na spornu reformu poljskog pravosuđa koja otvara vrata za čistke u Vrhovnom sudu i doživeo ovacije kada je rekao da je u Poljskoj suviše star da bude sudija, ali dovoljno mlad da peva

- Kako je Poljska divna zemlja, suviše sam star da budem sudija, dovoljno mlad da mogu da pevam -  rekao je na poljskom jeziku 74-godišnji roker. 
Posle burnog aplauza Džeger je podsetio na engleskom jeziku koliko je Poljska uspela neverovatno da postigne od 1967. godine kada su Rolingstonsi nastupili u njoj prvi put. 

Uoči koncerta legendarni vođa otpora Poljska komunističkom režimu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, bivši predsednik Valensa objavio je na Fejsbuku pismo Miku Džegeru i Rolingstonsima sa molbom da podrže Poljake koji se od prošle godine i na demonstracijama na ulicama bore protiv reforme pravosuđa i zahtevaju da sudovi i sudije ostanu nezavisni. 

 - Sadašnji režim želi da uništi nezavisnost pravosuđa u Poljskoj. Prošle godine onesposobio je Ustavni sud. Sada uz jasno gaženje Ustava otpušta sudije Vrhovnog suda kako bi na njihova mesta doveo marionete. Iako mnogo ljudi protestuje potrebna im je podrška. Molim da tokom koncerta učinite gest ili kažete nešto o sudovima -  apelovao je na Džegera Valensa. 

Zbog tog apela Valensi su se narugali neki od zvaničnika vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda a ministar unutrašnjih poslova Joahim Bruđinjski poručio je bivšem predsedniku da mu je bolje da napiše otvoreno pismo Kim Kardašijan nego Džegeru, jer kako je naveo na Tviteru, sigurno će naići na divljenje i razumevanje takve "intelektualke".

Reuters

 U sporu sa Evropskom unijom, kada je Evropska komisija pokrenula početkom meseca proceduru da zbog izmena Zakona o Vrhovnom sudu i prinudnog penzionisanja sudija koji su dostigli 65 godina starosti tuži Poljsku sudu, premijer Mateuš Moravjecki i poljska vlada objašnjavaju partnerima u Uniji da moraju da reformišu pravosuđe samo zato da očiste sudove od komunističkih sudija.

  - Evropska komisija neće slomiti poljsku volju da reformišemo pravosuđe jer to je ili-ili. Ukoliko ne reformišemo pravosuđe druge reforme imaju malo smisla kada će ih pre ili kasnije ovakvi sudovi kakve imamo negirati, povući -  kazao je međutim otvoreno u intervjuu za novi broj nedeljnika Sjeći lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski. 

AP/Photo

Zbog reforme Ustavnog suda, preuzimanja državne kontrole nad do tada javnim tv i radio servisom i poljskom agencijom PAP, neviđenih čistki u državnoj upravi i njene politizacije a na kraju i zbog reforme pravosuđa započete prošle godine, EK je u decembru posegla za "nuklearnom opcijom" člana 7. 

Lisabonskog sporazuma kada Poljska, ako tako procene i druge članice, zbog sistemskog ugrožavanja pravne države reformama poljskih vlasti može da ostane bez prava glasa u EU. 

Kačinjski je odmah nakon dolaska na vlast konzervativaca na izborima u jesen 2015. godine otvoreno rekao da nove vlasti prvo moraju da preuzmu javne medije i da promene sastav Ustavnog suda kako bi progurale reformama svoju viziju Poljske koju nazivaju "dobra promena".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija