• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iće i piće/Informer.rs

27.01.2017

17:32

(FOTO) DIVLJI RECEPTI! Ova četiri jela iskoristite za specijalne prilike, jer su zaista SPECIJALITETI!

Recepti

(FOTO) DIVLJI RECEPTI! Ova četiri jela iskoristite za specijalne prilike, jer su zaista SPECIJALITETI!

Podeli vest

Iz Informerovog dodatka Iće i piće smo sa za vas odabrali četiri delišesa! Naime, osim toga što su ova jela izuzetnog ukusa, povezuje ih još nešto, a to je da je reč o divljači. Probajte i pišite nam...

1. Veprovina sa pivom i medom

SASTOJCI:

  • 800 vrata divlje svinje
  • 500 ml piva
  • 50 g meda
  • dve kašike senfa
  • so, biber, začini
  • ZA MARINADU:
  • litar crnog vina
  • grančica ruzmarina
  • grančica bosiljka
  • svež peršun
  • so, biber

PRIPREMA:

Pomešati sve sastojke za marinadu, pa veprovinu ostaviti da odstoji u pacu najmanje 24 sata. Zatim je posoliti i pobiberiti, pa premazati senfom. Vrat najpre pržiti u tiganju na malo ulja, da porumeni sa svih strana. Nakon toga ga premazati medom i preliti pivom, pa poklopiti i dinstati oko 90 minuta. Po potrebi dolivati pivo. Poslužiti dok je toplo, uz kuvani krompir i kiseli kupus.

(FOTO) EKSPRES KUHINJA! Tri laka, zdrava i jeftina recepta!

Shutterstock

2. Srneći gulaš

SASTOJCI:

  • dva kilograma srnetine
  • tri glavice crnog luka
  • dve šargarepe
  • peršun
  • malo celera
  • kašika brašna
  • dve kašike kisele pavlake
  • dve kocke šećera
  • mlevena paprika
  • so, biber

ZA MARINADU:

  • dva litra vode
  • 200 g šargarepe
  • 200 g korena peršuna
  • 150 ml sirćeta
  • 150 ml crnog vina
  • so, biber, lovor 

PRIPREMA:

Vodu sipati u lonac, dodati šargarepu, peršun, vino, sirće, so, biber i lovor, pa kuvati dok ne proključa. Dobijenom marinadom preliti meso i ostaviti ga u frižideru da odstoji preko noći.
Sutradan sitno iseckati luk, šargarepu, peršun i celer, pa prodinstati u šerpi na malo ulja. Zatim sipati pola šolje vode, te dodati oceđeno meso isečeno na kocke. Začiniti šećerom, mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, pa dinstati na umerenoj temperaturi oko tri sata, odnosno dok meso ne počne da se raspada. Pomešati brašno, malo vode i kiselu pavlaku, sipati u gulaš, krčkati još desetak minuta, pa poslužiti.

Shutterstock

3. Pašteta od divljači

SASTOJCI:

  • 250 g zečetine
  • 170 g srnetine
  • 200 g veprovine od buta
  • 70 g pileće džigerice
  • 30 g suve slanine
  • 70 g šargarepe
  • 70 g luka
  • 50 ml ulja
  • beli luk u prahu
  • dve kašičice konjaka
  • 120 g maslaca
  • kašika suvog začina
  • so, biber, začini

PRIPREMA:

Meso divljači oprati, očistiti, iseći na komade i staviti u dublju posudu. Dodati suvi začin, ubaciti šargarepu, prekriti folijom i ostaviti da odstoji nekoliko sati. U većem tiganju zagrejati ulje, pa propržiti slaninu isečenu na kockice i sitno iseckan luk. Zatim dodati meso i šargarepu, pa nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode, sve dok meso ne omekša. Pred kraj dodati pileću džigericu. Kad je meso gotovo, malo ga ohladiti, pa izmiksati u blenderu ili samleti na mašini za mlevenje mesa. Maslac penasto umutiti, pa dobro sjediniti sa mesom. Posoliti, pobiberiti, začiniti belim lukom i začinima po ukusu, pa umešati konjak.

Shutterstock

4. Zečetina na toskanski način

SASTOJCI:

  • veći zec
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 300 ml soka od paradajza
  • ZA MARINADU:
  • 100 g šargarepe
  • 100 g crnog luka
  • 100 g celera
  • dva čena belog luka
  • 500 ml crnog vina
  • dve kašike vinskog sirćeta
  • 200 ml vode
  • dva lista lovora
  • feferoni
  • kašika suvog začina
  • so, biber

PRIPREMA:

Šargarepu, crni i beli luk i celer iseći na manje komade, preliti vinom, sirćetom i vodom. Dodati lovorov list, feferone i suvi začin. Dobijenu marinadu kuvati nekoliko minuta, pa ohladiti. Zeca iseći na komade i preliti ga marinadom. Ostaviti u frižideru da odstoji nekoliko sati.
Zečetinu zatim izvaditi iz marinade, ocediti, pa propržiti na malo maslinovog ulja. Dodati povrće, poklopiti i kuvati oko sat vremena, povremeno dolivajući vodu. Meso zatim izvaditi, a povrće propasirati. Vratiti sve na vatru, umešati sok od paradajza, krčkati još 20 minuta i poslužiti sa testeninom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija