• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr/informer.rs

17.05.2017

17:34

(VIDEO) NAPRAVITE ZDRAVE I UKUSNE OBROKE: Ne bacajte prezrelo voće, već ga pametno iskoristite!

Recepti

(VIDEO) NAPRAVITE ZDRAVE I UKUSNE OBROKE: Ne bacajte prezrelo voće, već ga pametno iskoristite!

Podeli vest

Hranu ne trbe bacati, posebno voće i povrće koje ste pomno birali na pijaci i uz to dobro platili. Većina prezrelog voća može se vrlo jednostavno pretvoriti u zdrave, brze obroke ili umešati u omiljene recepte...

1. Prezrele kruške i banane narežite u staklenu posudu, pospite cimetom i stavite u mikrotalasnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok.

Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže vreme stoje u frižideru narežite na što sitnije komade i kuvajte u malo vode, dok ne ispari, da se jabuke gotovo raspadnu. Umešajte kašikicu meda i malo cimeta. Odlično se kombinuju uz zobenu kašu.

2. Kocke leda možete napraviti od ne baš najsvežijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu i zamrznite u kalupu ili malim vrećicama. Biće savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati zasebno ili ih kombinovati po želji.

3. Jako zreli kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dve kašikice maslinova ulja, kašikicu jabukovog sirćeta i skratite vreme mariniranja za pola.

4. Umesto šećera u smesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, već one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, takođe pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.

AP/Photo

5. Nikad ne bacajte avokado. Bez obzira na izgled, uvek se može iskoristiti za čokoladni sos. Pomešajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobićete zdrav čokoladni namaz. U njega možete narezati omiljeno voće, a savršenog je ukusa i u kombinaciji sa svežim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.

6. Banane kojima je kora već potpuno smeđa, najbolje su za hleb sa bananom.  Ako niste skloni eksperimentisanju, prezrelo voće jednostavno izmiksajte i napravite kompot. Kasnije ga možete poslužiti i s hlebom od banana.

7. Prezrelo voće odlična je zamena za ulje i jaja u receptima za mafine. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.

8. Ako u frižideru imate smežuran paradajz, stavite ga na papir za pečenje i sušite u rerni na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ga u zatvorenoj kutiji. Odlični su u raznim sendvičima i salatama, a možete im dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.

9. Premekana kruška i ne najsvežije grožđe dobro je ispeći u pećnici. Na taj način se pojačava njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombinuju sa na primer, činijom žitarica ili hrskavim brokolijem.

10. Želite li koktelu dodati svežu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procedite u čašu.

11. Jako smeđe i aromatične banane možete možete umešati u jaja ili samo belance (u zavisnosti šta jedete) kako bi omlet bio bogatije teksture i ukusa.

12. A ono što uvek možete napraviti bez obzira kojem je voću gotovo istekao rok trajanja, je dodati ga u smuti. Za smutije nije važna tekstura, a poželjna je slatkoća koju ima prezrelo voće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija