• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

30.12.2018

12:35

PRSTE DA POLIŽEŠ! Novogodišnje sočno pečenje na šest načina!

Recepti

PRSTE DA POLIŽEŠ! Novogodišnje sočno pečenje na šest načina!

Podeli vest

Onima koji žele da za praznike jedu ukusno pečenje predlažemo : delikatesnu jaretinu, mariniranu patku u đumbiru i medu, zlatnožuto hrskavo pile, jagnjetinu u belom vinu, junetinu Katarine Velike ili svinjski but

DELIKATESNA JARETINA

Potrebno je: jareće meso u komadu, so, ruzmarin, šafran, korijander, pivo

Prvo posolite jareće meso. Najbolje je da sipate so u šaku i utrljate temeljno. Druge začine, jedan po jedan, dodajte po želji na isti način kao i so. Meso položite na nisku rešetku ili daščice u velikom plitkom plehu i stavite u rernu na 250 stepeni. Daščice ili rešetka su važne jer sprečavaju da se meso zalepi za pleh. Nakon pet minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i ostavite da se peče sat i po. Pripremite 300 ml piva u koje ste stavili tri kašičice soli pa time prelivajte jaretinu. Što je više prelivate biće ukusnija. Nakon dva sata pečenja, okrenite meso na drugu stranu i nastavite sa prelivanjem. Biće potrebno još oko sat vremena da jelo bude gotovo. Ocenićete sami po boji korice. Servirajte toplo uz domaći hleb i srpsku salatu ili drugo povrće.

(VIDEO) NOVOGODIŠNJE ZVEZDICE! Tope se u ustima

MARINIRANA PATKA U ĐUMBIRU I MEDU

Potrebno je: cela patka. Za marinadu: 1/2 šolje mleka, 2 kašike narendanog svežeg đumbira, sok od 2 limuna, 2 kašike meda, 5 kašika maslinovog ulja, 2 mlevene jabuke, 1/2 belog vina, so, biber

Patku dobro očistite, operite i ostavite da se ocedi od vode. Za to vreme pripremite marinadu od svežeg mleka, belog vina, soka od isceđenog limuna, mlevenih jabuka, meda i drugih sastojaka. Patku marinadom natrljajte spolja i iznutra, a potom je stavite u frižider da prenoći. Sledećeg dana je izvadite iz marinade i stavite na roštilj, postavljen u posudu za pečenje. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 90 minuta. S vremena na vreme je okrećite i mažite marinadom u kojoj je prethodno odstojala.

Foto: Pixabay

ZLATNOŽUTO HRSKAVO PILE

Potrebno je:celo pile (oko 1,2 kg), 2 kašike majoneza, so, univerzalni začin, aromatično suvo bilje

Operite pile i posušite kuhinjskim papirom. Posolite ga i pospite univerzalnim začinom spolja i iznutra. Unutrašnjost pospite obilno aromatičnim biljem. Spolja celo pile premažite majonezom u vrlo tankom sloju. Uzmite dva veća komada aluminijumske folije i stavite ih jedan preko drugog, u vidu krsta. Potom pile stavite na foliju, tako da su prsa okrenuta nadole. Foliju zamotajte vodeći računa da ne bude prilepljena uz pile, već da ima unutra vazduha. Potom dobro stisnite ivice folije, pa zamotano pile premestite u posudu za pečenje. Pecite ga u rerni na 220 stepeni oko sat. Pečeno izvadite, pažljivo otvorite foliju vodeći računa o pari, istresite masnoću i sokove ali ih nemojte baciti, već ih procedite i ostavite za kasnije. Pile okrenite tako da prsa budu gore, opet zamotajte, ali samo u jedan sloj folije. Drugi neka ostane ispod odmotan, i vratite u rernu još 30 minuta. Na kraju, ispečeno ali neodmotano pile stavite uspravno kao da sedi i ostavite tako od 15 do 20 minuta.

Nakon toga pile odmotajte, isecite i poslužite, prelivajući sokom od pečenja koji ste prethodno zagrejali. Po želji, odmotano pile možete još jednom da vratite u rernu petnaestak minuta, da bude potpuno hrskavo.

Foto: pexels.com

JAGNjETINA U BELOM VINU

Potrebno je: 3 kg jagnjetine, po mogućstvu plećka sa rebarcima, soli po ukusu, senf, 100 ml mešavine vode i belog vina, 50 ml ulja, ruzmarin, univerzalni začin

Jagnjetinu prvo operite i prosušite. Zarežite meso na više mesta duž plećke da bi bolje primilo začine. Pomešajte vodu, belo vino, ulje i ruzmarin, pa stavite u vatrostalnu posudu u kojoj planirate da pečete meso. Jagnjetinu dobro posolite, a u zaseke i po površini premažite senf. U proreze možete da stavite i komadiće slanine da bi jagnjetina bila sočnija. Spustite meso u posudu i prekrijte alu-folijom. Pecite ga u rerni na 200 stepeni oko 1,5 do 2 sata, uz povremeno vađenje da biste ga okrenuli i zalili sokom koji je otpustilo. Pred kraj pečenja skinite foliju i ostavite još 15 minuta da se uhvati lepa korica. Malo prohladite i servirajte uz krompir ispečen pored mesa ili uz neko drugo povrće po želji.

APSOLUTNI FAVORIT ZA HLADNE DANE: Vreme je za... KUVANO VINO!

JUNETINA KATARINE VELIKE

Potrebno je: 1 kg junećeg mesa, najbolje ramstek, 200 g svinjske masti, 3 šolje vode, 5 zrna crnog bibera, so po ukusu, čen belog luka, 2 lista lovora, kašičica cimeta, kašika sirćeta, kašika šećera. Za testo: šolja vode, 2 šolje brašna

Pomešajte šećer, so, sirće, crni biber, cimet, lovor i luk, pa stavite u vodu u koju ćete uroniti i junetinu premazanu svinjskom mašću. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi tokom noći. Nakon toga junetinu izvadite iz marinade, a marinadu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Potom pomešajte vodu i brašno da biste dobili meko testo i razvucite ga do veličine posude za pečenje. Stavite junetinu u posudu za pečenje, prelijte ga marinadom i na kraju pokrijte testom. Pecite u rerni na 200 stepeni tri sata. Pečeno služite sa kiselim krastavcima i kuvanim krompirom. Junetinu možete da servirate u komadu ili unapred isečenu.

Foto: Pixabay

NEODOLjIVI SVINjSKI BUT

Potrebno je: 2,5 do 3 kg svinjskog buta u komadu, šaka i po do 2 sitne soli, 200 ml ulja, po potrebi tople vode, kašika mlevenog bibera

Natrljajte meso sa svih strana šakom soli i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga soljenje ponovite i uporedo meso trljajte i biberom. Takođe, sa svih strana premažite i sa malo ulja. Uključite rernu na najjače, u pleh ili pekač sipajte ulje, pa poređajte za tu svrhu daščice, na daščice stavite meso i ubacite da se na jakoj vatri peče pet minuta. Okrenite meso, pa pecite i sa druge strane pet minuta. Potom smanjite temperaturu na 200 stepeni, podlijte toplom vodom u visini 2 cm, pokrijte folijom ovlaš, ne čvrsto, pa polako pecite meso prelivajući ga često. Posle sat vremena ga okrenite, i isto radite sledećih sat vremena. Podlivajte vodom obavezno, ali da je ne bude mnogo, da se meso ipak ne kuva nego peče. Na kraju skinite foliju i zapecite meso da dobije divnu žućkastu boju. Meso nikako ne bušite i ne probadajte.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija