• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.01.2019

18:49

OD PEČENICE DO ČESNICE: Božićna trpeza, predlog jelovnika za svečani ručak!

Recepti

OD PEČENICE DO ČESNICE: Božićna trpeza, predlog jelovnika za svečani ručak!

Podeli vest

Lepo je držati se tradicije, ali i dodati tu i tamo poneku novinu...

Božićna pečenica

Sastojci: 3,5 kg svinjskog buta bez kosti, 230 g masti, 2 glavice luka srednje veličine, 5-6 čenova belog luka, 2 suve papričice (slatke ili blago ljute), ljuta paprika mlevena, biber, so i mleveni đumbir.

Foto: Shutterstock

Priprema: Meso je potrebno marinirati. Najbolje je to učiniti na Badnji dan. But premažite mešavinom masti, soli, bibera, mlevene paprike i đumbira. Dobro utrljajte u meso. Stavite but u posudu sa poklopcem. Crni luk isecite na kriške, a beli očistite i ostavite u čenovima, pa poređajte preko i oko buta. Poklopite i ostavite u frižideru preko noći.
Sledećeg dana but zasecite na nekoliko mesta i u svaki otvor stavite po krišku crvenog i čen belog luka. U vatrostalnu posudu stavite dve kašike masti, a zatim pripremljeni but. Dodajte malo vode i poklopite aluminijumskom folijom. But pecite u rerni zagrejanoj na 200 C tri sata. Pred kraj sklonite foliju i ostavite da se kratko zapeče, da meso malo porumeni.

ŠTA KUVATI SUTRA? Tradicionalna jela za Badnje veče!

Božićna česnica

Sastojci: 2 jajeta, kesica kvasca, 1/2 l mleka, 1 kg brašna, so, novčić.
Priprema:
U malo toplog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što testo dobro umesite, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na sto ili dasku posutu brašnom i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte ga kao pogaču i ubacite novčić.
Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim žumancetom pre pečenja.

Foto: Shutterstock

Glazirana šunka

Sastojci: 2 kg šunke, kašika smeđeg šećera, pola kašike aćeto balzamika, pola kašike senfa
Priprema:
Dva sata pre stavljanja u rernu izvadite šunku iz frižidera. Zasecite šunku jedan centimetar dubine ravnomerno svuda. Zagrejte rernu na 250 stepeni. Stavite šunku u pleh i poklopite aluminijumskom folijom pa tako pecite 45 minuta. Za to vreme pomešajte senf, šećer i sirće, pa izvadite šunku i premažite je četvrtinom smese. Potom vadite na svakih 10 minuta i premazujte ostatkom. Kada namažete zadnji put, ostavite da se zapeče 10 do 15 minuta, pa izvadite, ostavite 15 minuta da odstoji i poslužite.

Foto: Pixabay

Teleća čorba

Sastojci: 500 g telećeg vrata sa koskom, glavica luka, veza zeleni (šargarepa i koren peršuna), mali koren celera ili pola srednjeg, pola veze peršuna, oko 30 g putera, 2 kašike ulja, 100 g kisele pavlake, žumance, so, biber.
Priprema:
Luk iseckati sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na mešavini putera i ulja, na slaboj vatri, dok ne omekša. Za to vreme meso odvojiti od koske i iseći ga na kockice, što sitnije. Spustiti meso i koske preko omekšalog luka, sipati jednu čašu vode, dodati dve kašičice soli i pola kašičice bibera i na najtišoj vatri dinstati oko sat i po. Šargarepu oguliti, deo ostaviti u komadima, deo iseckati na kolutiće. Koren peršuna oguliti i ostaviti ceo. Celer oguliti i iseći na najsitnije kockice. Kad je meso gotovo, dodati povrće i malo vode, pa zajedno dinstati još pola sata, poklopljeno. Potom naliti sa 1,5 do 2 litra vode. Kad provri kuvati desetak minuta i skloniti sa vatre. Izvaditi koren peršuna i koske. Kiselu pavlaku razmutiti sa jednim žumancetom i malo tečnosti od čorbe, pa sipati u čorbu i promešati. Posuti sitno seckanim peršunom. Po želji, dodati malo soka od limuna pri serviranju.

BOŽIĆNI OBIČAJI: Koliko iskrica, toliko zdravlja i veselja!

Kiflice sa sirom

Sastojci: Za testo: 1 kg mekog belog brašna, 2 kašičice soli, kocka svežeg kvasca, 2 kašičice šećera, 500 ml mlakog mleka, 150 ml ulja, 2 jaja. Za fil: 500 g sjeničkog sira, jaje. I još: žumance, kašika mleka, 250 g putera.
Priprema:
Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jaje. Fil ne sme da bude redak. Posoliti ako je sir neslan. U većoj šolji razmutiti svež kvasac sa dve-tri kašike toplog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti i ostaviti na toplom mestu. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, jaja, ulje i mleko pa umesiti glatko testo. Sud pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo da odmori oko 15-20 minuta. Premesiti testo pa podeliti na dva jednaka dela, pa svaki deo na pet lepih loptica. Oklagijom razvući svaku lopticu na debljinu od par milimetara, a krug raseći na 8 trouglova. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, a ćoškove testa rastegnuti, pa preklopiti ka napred. Umotati kiflicu do kraja i saviti ivice ka unutra. Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan standardni pleh od rerne (od šporeta 60x60), znači mera je za dva pleha. Žumance razmutiti sa kašikom mleka, pa četkicom premazati kiflice. Preko i između kiflica rasporediti puter isečen na komadiće i peći na 180-200 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Shutterstock

Čokoladni čizkejk

Sastojci: 125 g putera, 300 g mlevenog keksa, šolja mleka, šolja putera od kikirikija, 300 g krem-sira, 200 g crne čokolade, šolja i po šećera u prahu.
Priprema:
Rastopite puter pa dodajte keks i pola šolje mleka. Dobro izmešajte i rasporedite po plehu ili kalupu za čizkejk. U posudu stavite krem-sir, dodajte šolju šećera u prahu, a zatim dodajte istopljenu čokoladu i sve izmešajte. Nalijte preko prvog sloja čizkejka i stavite u frižider da se hladi dok pravite treći sloj kolača. U posudu sipajte šolju putera od kikirikija, pola šolje šećera u prahu i pola šoljice mleka. Dobro izmešajte ili umutite mikserom, pa nalijte preko ohlađenog drugog sloja. Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne barem dva sata pre nego što ga poslužite. Pre serviranja po želji ukrasite voćem, recimo (odleđenim) malinama.

Foto: Pixabay

Salata od celera i jabuka

Sastojci (za 2-3 osobe): Manji koren celera, očišćen i iseckan na tanke štapiće, 2 jabuke, očišćene i isečene na tanke štapiće, 2 srednje šargarepe, očišćene i isečene na tanke štapiće, sok od limuna, 2-3 kašike krupno iseckanih lešnika, sirovih, ili još bolje prepečenih, suvo grožđe (opciono). Za preliv: 80 ml ulja, kašika soka od limuna, kašika meda, trećina kašičice soli.
Priprema:
Najpre napravite salatni preliv tako što ćete pomešati sve sastojke u maloj teglici i protresti ih dok se sastojci ne sjedine. Pomešajte iseckane jabuke, celer i šargarepu. Dok ih seckate ne zaboravite da ih pospete limunovim sokom. Pomešajte ove sastojke sa prelivom od meda i pospite lešnicima ili suvim grožđem.

KAKVA GREŠKA! Članovima svoje porodice poklonio je DNK testove za Božić!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija