• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/novosti.rs

02.03.2019

18:30

DAN BEZ MESA: Zašto je dobro preskočiti ga jednom ili dvaput nedeljno?

Recepti

DAN BEZ MESA: Zašto je dobro preskočiti ga jednom ili dvaput nedeljno?

Podeli vest

Post par puta nedeljno kao redovna praksa poboljšaće zdravlje vašeg srca, sniziće krvni pritisak, smanjiće rizik od dijabetesa i pomoći vam da izgubite koji kilogram viška

Ništa loše se neće desiti ako odlučimo da jedan ili dva dana nedeljno ne jedemo meso, podsećaju stručnjaci sve one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa. Naprotiv. Mada je ono glavni izvor proteina, njegovo prekomerno unošenje može da bude opasno za zdravlje. Dan bez mesa kao redovna praksa poboljšaće zdravlje vašeg srca, sniziće krvni pritisak, smanjiće rizik od dijabetesa i pomoći vam da izgubite neki kilogram viška.

Rizik od bolesti

Meso sadrži mnoge važne prehrambene materije kao što su belančevine, gvožđe, cink i selen, pa je vrlo preporučljivo u ishrani. Ipak, važno je ne preterivati. Najnovije preporuke poznatih zdravstvenih organizacija kažu da je optimalno uneti od 300 do 600 grama nedeljno (ne računajući ribu), što naravno zavisi od pola, uzrasta, profesije kojom se bavimo i fizičke aktivnosti. To podrazumeva oko 31 kilogram mesa godišnje.

NAJZDRAVIJI SPORT: Plivanje čuva srce, ispravlja kičmu, briše kilograme, smiruje...

Treba takođe znati da se u salamama i kobasicama nalazi mnogo masnoće, koja se takođe dodaje i u toku pripreme obroka sa mesom. Mesne prerađevine imaju najmanju nutritivnu vrednost, te za večeru, ako baš morate, radije pojedite šniclu nego čajnu kobasicu ili šunku jer su pune aditiva.

Foto: Shutterstock

U mesu se nalazi i holesterol, koji pospešuje nastanak bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i purin, koji povećava količinu mokraćne kiseline u krvi, pa može uzrokovati giht. Previše crvenog mesa - govedine, svinjetine ili ovčetine - povećava mogućnost nastanka raka creva, saglasni su stručnjaci, posebno kada se meso termički obrađuje kako ne treba - na uglju, to jest na ćumuru, prženo ili pohovano na mnogo ulja.

Pečurke i orasi

Dan bez mesa možete tretirati kao posni dan i spremiti nešto što ste već navikli da vam bude na jelovniku u dane pred Božić i Vaskrs. Dakle, ne morate čekati crveno slovo u kalendaru da biste jeli posne sarmice ili punjenje paprike sa pirinčem i orasima, različite čorbe i variva...

KAD SU CREVA U ŠTRAJKU: 7 prirodnih laksativa!

Dobra "zamena" za meso koja će vam držati sitost su pre svega pečurke, pasulj, grašak, sočivo, soja, patlidžan i tikvice, bundeva, orasi, suncokret i ostale semenke i orašasti plodovi, ali i dobri stari ugljeni hidrati poput testenine, pirinča i krompira. S druge strane, osim ako niste vegan, nema razloga da okrenete leđa ostalim namirnicama životinjskog porekla, mlečnim proizvodima i jajima.
 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Ljute pljeskavice

Sastojci: 2 jajeta, 2 sveže paprike, ljuta papričica, 150 g sira, 3 šargarepe, 60 g kačkavalja, 2 krompira, so, biber.
Priprema:
Skuvajte krompir, i kada se malo ohladi, narendajte ga. Umutite jaja u dubljem sudu, pa dodajte krompir, sir i šargarepu. Sitnije iseckajte paprike i dodajte i njih. Ubacite još narendani kačkavalj, pa začinite po ukusu i promešajte dok se sve ne sjedini. Oblikujte pljeskavice, a zatim ih pržite na vrelom ulju, sa obe strane. Ukrasite ruzmarinom.

Foto: Shutterstock

Povrtna musaka

Sastojci: 500 g bundeve, 500 g krompira, 2 jajeta, glavica crnog luka, 2 dl krem-pavlake, 2 dl mleka ili jogurta, 100 g kačkavalja, muskatni oraščić, so, biber.
Priprema:
Oljuštite i operite krompir i bundevu, isecite ih na jednake komade, stavite ih u šerpu, prelijte vodom i kuvajte nešto manje od pola sata, pa ih izvadite i dobro ocedite. Sitno iseckajte crni luk, a u činiji umutite jaja, mleko i pavlaku. Začinite po ukusu i dodajte prstohvat rendanog oraščića. U vatrostalnu činiju, na pek-papir, ređajte naizmenično bundevu, krompir i luk, prelijte umućenim kremom, pa stavite drugi sloj bundeve, luka i krompira i preostali krem. Pospite narendanim kačkavaljem, ukrasite peršunom i pecite oko pola sata.

Foto: Shutterstock

Sočivo sa orasima

Sastojci: 100 g sočiva, 3 šargarepe, keleraba, 100 g feta sira, čen belog luka, 150 g oraha, so, biber.
Priprema:
Sočivo kuvajte desetak minuta u slanoj kipućoj vodi, sklonite sa ringle, ocedite i isperite hladnom vodom. Šargarepu i kelerabu iseckajte na uske štapiće. Izmešajte feta sir sa sitno seckanim belim lukom i sočivom. Dobro promešajte da se sjedini masa, začinite po ukusu i na kraju stavite komadiće oraha.

Foto: Shutterstock

Pečurke u testenini

Sastojci: 250 g testenine, 250 g kelja, 6 šampinjona srednje veličine, 6 šitake pečuraka, čen belog luka, 1 dl belog vina, 1 dl krem-pavlake, 50 g badema, 2 kašike maslinovog ulja, so, biber.
Priprema:
Skuvajte testeninu po želji. Izdinstajte kratko šampinjone i šitake pečurke iseckane na šnite, dodajte seckani beli luk i kelj narezan na trake. Dinstajte oko pet minuta, prelijte vinom i kuvajte dok alkohol ne ispari, pa umešajte krem-pavlaku, posolite i pobiberite po želji. Na kraju dodajte testeninu. Na kraju pospite seckanim bademom i poslužite dok je vruće.

NIŠTA OD IZLEŽAVANJA! Previše sna tokom vikenda je loše za organizam

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija