• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna.hr

06.07.2019

11:50

PET RAZLOGA zašto je dobro jesti pečurke

Recepti

PET RAZLOGA zašto je dobro jesti pečurke

Podeli vest

Leti niko ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji. Posežemo za jelima koja su gotova za nekoliko minuta, ali nešto je teže paziti i na to da ujedno budu i dobra za naš organizam. Pečurke su jedna od namirnica koja ujedinjuju i brzu pripremu i mnogo prednosti za zdravlje našeg organizma

Bilo da se nalaze u omletima, supama, kao dodatak testenini ili  brzinski pečene na žaru, pečurke su često deo naših jelovnika, i to neovisno o sezoni. Ali osim što su lako dostupne i brzo se pripremaju, njihova redovna konzumacija može značajno pridoneti zdravlju čitavog organizma. Obiluju mineralima poput selena, kalijuma, gvožđa, bakra i fosfora, a sve su to esencijalne stvari koje se ne nalaze često u namirnicama koje nisu životinjskog porekla.

1. Čuvaju zdravlje mozga

Pečurke, između ostalog, sadrže antioksidanse kao što su ergotionein i glutation, a prema istraživanju naučnika oni pomažu u prevenciji Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Zato predlažu da se jede barem pet komada pečuraka dnevno, počevši od mladosti, kako bi se smanjio rizik od kasnijih neuroloških oštećenja.

2. Održavaju mladolik izgled

Već ranije spomenuti antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju spoljašnjeg izgleda. Naime, kada su oni kombinovani u nekoj namirnici, pojačava se njihovo dejstvo pa štite organizam ne samo od bolesti nego i od uticaja psihološkog stresa, koji nepovratno utiče na naš izgled odnosno na stvaranje bora. Zato ako uvrstite pečurke na jelovnik to može biti jeftiniji način očuvanja mladolikog izgleda.

Foto: Pixabay

3. Osnažuju kosti

Naiđete li u radnji na pakovanje pečuraka na kojem stoji oznaka UVB, bez imalo razmišljanja stavite ih u svoju korpu. Zašto? Oznaka UVB ukazuje na to da su pečurke tokom svog rasta bile izložene sunčevoj svetlosti, što nije uvek slučaj, pa su time spoj nazvan ergosterol pretvorile u vitamin D, koji je neophodan ne samo za našu kožu nego i za zdravlje kostiju.

ČIME DA UBLAŽITE REAKCIJU NA UJED KOMARACA KOD DECE! Kapljica meda, list bosiljka!

Posebno ih je važno uvrstiti u jelovnik ako inače ne jedete ili ne smete jesti namirnice koje obiluju kalcijumom poput mleka i mlečnih proizvoda zbog intolerancije na laktozu, kao i ako vam je dijagnostikovan manjak vitamina D.

4. Povoljno utiču na zdravlje srca

Pečurke se često poslužuju kao dodatak glavnim jelima, a zasigurno ste primetili da u toj kombinaciji čitavo jelo ima bolji ukus. Naime, pečurke sadrže glutamatne ribonukleotide koji im daju taj kiselkaso-slankasti okus. Ali najbolje od svega je to što jedna šaka pečuraka sadrži svega 5 grama soli, vrlo malo masti i svega 25 kalorija te se tako ne opterećuje kardiovaskularni sistem, a time ni srce kao njegovo središte.

5. Opskrbljuju energijom

S obzirom na to da pečurke obiluju vitaminima kompleksa B, i to riboflavinom, folnom kiselinom, tiaminom, pantotenskom kiselinom i niacionom, pomažu u preradi drugih namirnica koje unosimo u svoj organizam. To znači da uz njihovu pomoć telo lakše i brže apsorbira energiju koju dobijamo od sve hrane koju jedemo.

Kad se uzmu u obzir sve te dobrobiti, kao i činjenica da se pečurke ubrajaju u najzdravije namirnice sveta, preostaje nam još samo odlučiti koje ćemo jelo s pečirkama danas spremiti. Brzi omlet zvuči kao dobra ideja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija