• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

19.08.2019

18:31

NE UMETE DA IZABERETE DOMAĆI PARADAJZ? Ovih PET SAVETA će vam pomoći da pronađete NAJSOČNIJI I NAJUKUSNIJI!

Recepti

NE UMETE DA IZABERETE DOMAĆI PARADAJZ? Ovih PET SAVETA će vam pomoći da pronađete NAJSOČNIJI I NAJUKUSNIJI!

Podeli vest

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine B kompleksa. Redovna konzumacija ovog povrće obogatiće vaš organizam kalijumom, natrijumom, magnezijumom i gvožđem

Većina povrća za masovnu proizvodnju bere se nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da se ubrzaju ti prirodni procesi.

Uključite sva čula i naučićete da prepoznate kvalitetne plodove.

Obratite pažnju na boju kore paradajza

Ako paradajz ima duboko crvenu boju kore bez vidljivih ogrebotina i napuklina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kore, narandžaste nijanse, govori da je plod verovatno nezreo, da je suviše tvrd i da će ukus biti... Pa, nedefinisan!

Zaobiđite i paradajz sa tamnim flekama na kori - verovatno je već počeo da truli.

Miris paradajza

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris.

Duboko udahnite i pomirišite naročito peteljku. Ako osetite jaku aromu izabrali ste pravi plod. Ukoliko nedostaje miris, takav paradajz može vam poslužiti samo za ukras.

Foto: Shutterstock

Pipnite plodove vrhovima prstiju

Zreo i kvalitetan paradajz najbolje se prepoznaje po opipu: dovoljno je čvrst da ga možete stisnuti, a da ga time ne uništite, ali opet nije pretvrd za rezanje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o povrću koji će se brzo pokvariti.


Kupujte tamo gde možete da birate

Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete pogledati, pomirisati i stisnuti. Ne preporučujemo ni kupovinu na tezgama gde neće da vam dozvole biranje.


Pravilno ga čuvajte

Paradajz će imati bolji ukus ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, a u frižider ga stavite samo ako planirate da ga sečete za salatu pa želite da ga malo rashladite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija