• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Novosti

02.09.2019

15:09

SOČNA, SLATKA I LEKOVITA! Proverite zašto je smokva MEDITERANSKA KRALJICA!

Recepti

SOČNA, SLATKA I LEKOVITA! Proverite zašto je smokva MEDITERANSKA KRALJICA!

Podeli vest

Simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti, te postoji verovanje da pomoću smokve žena može začarati svog ljubavnika

Smokva je mediteranskim narodima ono što je jabuka kontinentalcima. Ova veoma ukusna i lekovita voćka stimuliše mozak, obezbeđuju i budnost, svežinu i brže reakcije, dobar san i cirkulaciju, a zbog velike količine vlakana i hranljivosti idealna je namirnica za dijete. Simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti, te postoji verovanje da pomoću smokve žena može začarati svog ljubavnika. U čemu je tajna ove kruškolike i mesnate, zelene, žute, smeđe, ljubičaste ili potpuno tamne egzotične voćke?

Zdravstvene dobrobiti

Ova "biblijska" biljka bila je poznata još pre četiri hiljade godina u Mesopotamiji, a preko Krita prenela se do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

Foto: Pixabay

I lišće je lekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava - leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki krvni pritisak, kožne probleme i čireve. Lišće smokve je takođe izuzetno dobro za dijabetes - prelijte dve kašičice suvog lišća smokve šoljom ključale vode, pokrijte i ostavite 10-15 minuta, a zatim procedite. Svakog jutra popijte jednu šolju ovog čaja uz doručak.

Sadrži i triptofan, koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 grama sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokvi sadrži trostruko više ovog minerala.
Magnezijum je inače jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma dobar izbor za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.

Smokva sadrži do 80 odsto vode i blizu 60 odsto prirodnog šećera, koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66 odsto šećera.

 

 

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva. Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokvi priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve.

Foto: Pixabay

Predlozi za serviranje

Smokve su slatke i sočne, te su najukusnije bez ikakvih dodataka, što ne znači da ih ne možete kombinovati i sa drugim namirnicama. Sveže se dodaju salatama, kolačima i sladoledima, dok onim suvim možete obogatiti sendviče, ali i kolače raznih vrsta.

POJEDITE 12 ŠLJIVA DNEVNO! Obaraju holesterol, jačaju kosti, štite od raka...

Smokve izvrsno nadopunjuju i slana jela. Pečenu piletinu možete poslužiti s dinstanim pečurkama i karamelizovanim svežim smokvama u sosu od smokvi na bazi od pilećeg bujona i crnog vina, a uz pečenu jagnjetinu poslužite tapenadu (pire) od pečenih smokvi, crnih maslina, kapara, ruzmarina, aćeta balzamika i mlevenih oraha. Sveže smokve punjene kozjim sirom i iseckanim bademima mogu da posluže kao predjelo ili desert.

RECEPTI:

Dalmatinska pašticada

Sastojci: 750 g goveđeg buta, 4 čena belog luka, 1 dl belog vina, 1 dl prošeka, 80 g pančete, 150 g šargarepe, 50 g paškanata, 50 g korena celera, 200 g crvenog luka, 50 g jabuka, 10 g suvih šljiva, 100 g svežih smokvi, lovorov list, 20 g pasiranog paradajza, mast, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema:
Meso našpikujte dan ranije - s pančetom, šargarepom isečenom na prutiće širine pet milimetara i belim lukom. Stavite u pac s ostalim voćem (ostavite par smokvi za dekoraciju), povrćem iseckanim na kockice i vinom. Sutradan meso ocedite od paca, posolite i ispecite na vrućoj masti. Stavite na toplo, a karamel koji se stvorio kod pečenja mesa deglazirajte s povrćem iz paca. Dodajte lovorov list i zalijte po mogućstvu goveđim bujonom. Kada se prokuva, stavite meso i na laganoj vatri, kuvajte dok ne omekša (oko 2-3 sata). Lovor i meso izvadite, a u sos dodajte paradajz pire i beli luk. Lagano prepržite, sve izmiksajte i po želji začinite. Poslužite s njokama i dodatno obogatite svežim smokvama.

Foto: Pixabay

Medena pana kota

Sastojci: 2 šolje slatke pavlake, šolja šećera, kašičica ekstrakta vanile, trećina kesice želatina, 3 kašike hladne vode, 4 smokve, med.
Priprema:
U šerpi pomešajte slatku pavlaku i šećer, pa sve to polako zagrevajte do tačke ključanja, pa odmah sklonite sa vatre. Dok se to zagreva, u tanjiriću pomešajte tri kašike vode i želatin i ostavite da odstoji pet minuta. U vruću pavlaku dodajte vanilu i želatin, pa dobro promešajte da se želatin otopi. Dobijeni krem podelite na četiri porcije i stavite da se hladi najmanje dva sata. Pre serviranja ukrasite isečenim smokvama i medom.

10 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NE SMETE da stavljate u mikrotalasnu rernu!

Sladoled od smokvi

Sastojci: 500 g smokvi, 2 šolje slatke pavlake, šolja mleka, 200 g maskarpone sira, pola šolje šećera, kašika sirćeta, kašika brendija, sok od jednog limuna.
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. Operite smokve, očistite ih, isecite na pola na poređajte na pleh sečenom stranom nadole. Pecite 15 minuta. Pečene smokve stavite u blender i napravite pastu. U blender dodajte i sve ostale sastojke, pa sve dobro promešajte. Probajte i dodajte još šećera po ukusu. Stavite u činiju i ostavite da se hladi u zamrzivaču 10 sati, mešajući povremeno.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija