• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Slobodna dalmacija

26.09.2019

23:01

ŠOKANTNE ČINJENICE O HRANI: Zaboravite kako ste do sad spremali PARADAJZ, JAGODE I BELI LUK, ovo je ISPRAVAN NAČIN!

Recepti

ŠOKANTNE ČINJENICE O HRANI: Zaboravite kako ste do sad spremali PARADAJZ, JAGODE I BELI LUK, ovo je ISPRAVAN NAČIN!

Podeli vest

Većina ljudi trudi se da jede zdrave namirnice, kao što su voće i povrće. Međutim, osim samog izbora takvih namirnica veoma je važan i način njihove pripreme, odnosno kako ih jedemo jer ukoliko to činimo na pogrešan način, one će izgubiti deo svojih hranljivih sastojaka.

Kivi

Kora kivija sadrži visoku količinu hranjljivi sastojaka, posebno vlakana i vitamina E i zato ga ne bi trebalo ljuštiti pre jela. Tako ćete povećati  količinu unesenih vlakana za 50 odsto, vitamina E za 32 odsto.

Paradajz

Ako ste mislili da je paradajz najzdraviji kada se jede sirov, varate se. Stručnjaci tvrde da je najzdravije da se jede kuvan. Razlog je  što paradajz sadrži veliku količinu likopena, antioksidansa koji štiti od tumora i srčanih bolesti, a čija količina raste sa zagrevanjem.

Jagode

Foto: Pixabay

 

Sastojci kojima su bogate jagode, kao što što su vlakna, antioksidansi i vitamin C potrebni su svakom organizmu, a kako ih ne biste izgubili, potrebno je da jagode nikada ne sečete niti da ih držite na svetlom mestu.

Brokoli

Poznat kao vrlo zdravo povrće, brokoli je najbolje jestei sirov ili kuvan na pari jer tokom procesa kuvanja ili prženja gubi se vitamin C, hlorofil i antioksidansi.

Beli luk

Foto: Pixabay

 

Beli luk sadrži alicin, antitumorski enzim koji povećava snagu ako je izložen vazduhu. Zato se savetuje da, pre nego što počnete da jedete ili stavljate u hranu, beli luk usitnite i ostavite bar deset minuta, kako biste izvukli korist. 

Jogurt

Foto: Pixabay

 

Ukoliko ne promućkate jogurt pre upotrebe, kada ga otvorite na vrhu ćete zateći vodenu tečnost, koju mnogi od nas prosipaju. Međutim, to ne bi trebalo raditi je ona sadrži proteine i vitamin B12.

Krastavac

Foto: Pixabay

 

Krastavac je najbolje jesti s korom, zbog velike količine vlakana koja se u njoj nalaze. Međutim, pre toga ga je potrebno dobro oprati, kako ne biste uneli eventualne pesticide ili bakterije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija