• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa

27.10.2019

20:16

TORTA OD ČOKOLADE I NARANDŽE! Jednostavna poslastica!

Recepti

TORTA OD ČOKOLADE I NARANDŽE! Jednostavna poslastica!

Podeli vest

Torta koja će vam izmamiti osmeh na lice

Potrebno vam je za tortu veličine 28 cm.

Kora:

225 g brašna
225 g šećera
225 g maslaca
4 veća jaja
2 kašičice soli
narendana korica od jedne narandže

Žele od pomorandže:

500 ml soka od narandže
1,5 vrećica želatine
narendana korica od pola narandže

Fil:

700 g čokolade za kuvanje
500 ml slatke pavlake
100 ml slatke pavlake za kasnije

Po želji:

100 g kandirane korice naranče naseckane na kockice

Priprema biskvita:
Možete odmah upaliti rernu i zagrejati je na 180°C. Kalup za tortu namastite i pobrašnite. U posudu za miksanje dodajte maslac i šećer i dobro izradite sve dok ne dobijete glatku smesu. Za to će vam trebati otprilike 10 minuta. Dodajte jaje, jedno po jedno, konstantno miksajući. Kada ste dodali sva jaja, miksajte još bar 5 minuta da se sve lepo sjedini. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Brašno postepeno dodajte smesi i dalje miksajte. Dodajte pomorandžinu koru i miksajte sve dok ne dobijete lepu gustu smesu za koru. Ravnomerno rasporedite smesu u kalup za tortu i pecite na 180°C 20-25 minuta. Predlažem da nakon 20 minuta proverite koru čačkalicom, ako čačkalica izađe s malo mrvica ili čista, kora je gotova. Ostavite ga da se u potpunosti ohladi pre rezanja.

PEČENE DUNJE SA ORASIMA I MEDOM! Savršen desert!

Priprema želea:


Dok se kora hladi, pripremite žele. 1,5 vrećicu želatina pripremite po napitku. To je, znači, 7 kašika vode na količinu od 1,5 vrećice. Kalupu u kojem ste pekli tortu, dno prekrijte papirom za pečenje, a ivice lagano nauljite običnim suncokretovim uljem. Natopljeni želatin otopite u mikrotalasnoj ili na laganoj vatri. Soku od pomorandže dodajte rastopljeni želatin i koricu narandže. Sve dobro promešajte i izlijte u kalup. Kalup stavite u frižider i već na 30-ak minuta bi vam žele trebao biti čvrst.

Priprema filea:
Zagrejte 500 ml slatke pavlake do ključanja. Prelijte vrelu slatku pavlaku preko razlomljene čokolade i lagano mešajte dok se čokolada ne otopi. Stavite u frižider da se u potpunosti ohladi. Za to će vam trebati 1 sat. Kada je fil hladan, izmiksajte ga. Dodajte 100 ml slatke pavlake i mutite dok ne bude čvrsta. Ne treba joj dugo da očvrsne.

Slaganje Jaffe:
Koru prerežite na pola. Pažljivo smestite žele naglavačke. Odlepite pažljivo papir za pečenje. Pošto se kora malo skupi kod pečenja, postoji mogućnost da će vam žele biti malo veći, pa stavite drugu polovinu biskvita na žele i odrežite višak želea, ako ga ima. Lagano pritisnite torticu. Bogato premažite tortu, iskoristite pola fila. Drugu polovinu stavite u vrećicu za ukrašavanje i pravite male puslice, da dobijete na visini torte. Gore pospite kandiranu pomorandžinu koru i ostavite da ohladi još kratko.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija