• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/J. Živković

09.12.2019

19:35

I VOĆE I POVRĆE U ISTOJ TEGLI - Rapsodija boja i zdravlja!

Recepti

I VOĆE I POVRĆE U ISTOJ TEGLI - Rapsodija boja i zdravlja!

Podeli vest

Ne moraju kiseli kupus, paprike iz bureta ili rendano povrće u teglama da budu jedini izvor vitamina na zimskoj trpezi. Postoje lude kombinacije voća i povrća koje su pravi izvor hranljivih sastojaka

Najstariji način čuvanja hrane tokom zimskog perioda je pravljenje zimnice koju svaka domaćica odlično zna da napravi. Ljubav i zdravlje vam donosi neke neobične recepte za zimnicu, jer, se ajvar, turšije, pinđuri i kiseli kupus iz kace podrazumevaju. I zimnice u kojima se kombinuje voće i povrće nije teško napraviti, princip je uglavnom isti, treba samo izbegavati velike količine konzervansa kako bi nas u teglama i flašama cele zime čekalo samo zdravlje.

Feferoni s belim grožđem

Sastojci: 2 kg raznobojnih feferona, 2 kg belog grožđa, biber u zrnu, koren rena, 2 litra sirćeta (4%), 150 g soli, kesica konzervansa
Priprema:
Papričice i zrna grožđa poređajte u tegle, stavite biber u zrnu i pritisnite ukrštenim renom. Prelijte prokuvanim ohlađenim presolcem od sirćeta, soli i 4 dl vode, u koji ste razmutili konzervans.

Foto: Shutterstock

Ljutenica sa šargarepom

Sastojci: 500 g ljutih papričica, 3 kg šargarepe, 7-8 glavica belog luka, 1 dl sirćeta, 2 kašike ulja, 2 vezice peršunovog lista, pola kesice konzervansa
Priprema:
Iseckajte na kolutiće papričice i šargarepu, dodajte sitno seckani beli luk i peršunov list, prelijte sirćetom, uljem i konzervansom, pa posolite po ukusu. Izmešajte i ostavite da odstoji 10 sati. Sipajte u tegle, pritisnite rešetkicom i zatvorite tegle.

VEGANSKA SUPA! Ovaj recept jednostavno morate da probate!

Foto: Shutterstock

Luk u turšiji

Sastojci: 2 kilograma crvenog luka, 3 lista lorbera, 4 kašičice semena slačice, 3 ljute suve papričice, so i sirće
Pripreme:
Oljuštite crni luk, isecite ga na kriške, prelijte ga vodom u koju stavljate 75 g soli na litar. Promešajte, pritisnite ga da bude u tečnosti i ostavite 24 sata. Isperite luk, stavite u teglu sa lorberom, slačicom i ljutim papričicama. U teglu sipajte sirće da prekrije, potom, tečnost iz tegle odlijte i prokuvajte 2 minuta. Nalijte ponovo u teglu, pritisnite crni luk i zatvorite.

PARADAJZ ČORBA SA PAVLAKOM! Idealna za hladne dane!

Foto: Shutterstock

Usoljeni limun

Sastojci: 1 kg limuna, 400 g morske soli, tri kašike korijandera, 3 do 4 karanfilića, 2 kesice bibera u zrnu, 1 kesica cimeta, 4 lista lorbera, 2 kašike majčine dušice
Priprema:
Sve začine pomešajte sa solju. Zasecite svaki limun na četvrtine i unutra stavljajte pomalo od smese začina. Ređajte u tegle što gušće. Sipajte so u tegle da popunite sve praznine, zatvorite i ostavite do sutra. Limun će pustiti tečnost, a ako je ne bude dovoljno, dolijte prokuvanu ohlađenu vodu i zatvorite tegle. Posle mesec dana dobićete slani začin za čorbe, rižoto, ribu, marinade i variva za koja, inače, koristite limun.

NAJSOČNIJE ŠNICLE ISPEČENE NA LUKU - ručak nakon koga ćete PRSTE DA POLIŽETE!

Foto: Shutterstock

Ukiseljene tikvice

Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukovog sirćeta, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 kašike soli, u svaku teglu po kašičica slačice, lovorov list, crni i beli biber, suva slatka paprika, čili papričica
Priprema:
Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će prestati da ključa, a kad ponovo provri, tikvice su gotove. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom (seckanom na komadiće). U tegle koje ste pasterizovali 20-ak minuta na 100 stepeni u rerni, stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.

NAPRAVITE SAMI! Ako iz bilo kog razloga ne pijete kravlje mleko, BADEMOVO je odlična zamena! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Paprika sa sirom u kesama

Sastojci: zelene ili žute paprike, mrvljen sir, so, pola kašičice po paprici, slana voda (4 l vode i 1 kg soli)
Priprema:
Rastvorite 1 kg soli u 4 litara vrele vode. Dobro ohladite. Paprike očistite od semena i isecite vrh. U svaku papriku stavite po pola kašičice soli i sa dva prsta so razmažite po zidovima paprike. Mrvljenim sirom napunite svaku papriku. U kese za zamrzivač stavite po dve paprike, istisnite vazduh iz kese i dobro vežite. Kese sa paprikama stavite u kofu i preko nešto teško da pritisne kese. Zalijte hladnom slanom vodom, tako da paprike budu potpuno potopljene. Slana voda štitiće paprike od zamrzavanja ili pregrevanja ukoliko zima bude toplija. Paprike ovako treba da stoje dve nedelje. Serviraju se cele ili sečene na kolutove sa dodatkom aleve paprike ili seckanog.

JEDITE IH BEZ GRIŽE SAVESTI! Tri ideje za savršene slatkiše bez šećera! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Džem od banane i čokolade

Sastojci: 5 banana, 150 g šećera, 1 kašika soka od limuna, 50 ml vode, 70 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Banane ispasirajte mikserom i u to dodajte sok od limuna. U smesu dodajte šećer i vodu. Kuvajte na laganoj vatri 8-10 minuta, uz neprekidno mešanje. Dodajte kockice čokolade, pa kuvajte još nekih 7-8 minuta. Džemom napunite teglu. Čuvajte na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Foto: Shutterstock

Jabuke u flaši

Sastojci: jabuke (količina po želji), šećer, limunov sok, vanilin šećer, cimet.
Priprema:
Jabuke očistiti i izrendati. Staviti jabuke u šerpu i zagrevati polako dok ne počne da vri. Odmah dodajte šećer koliko mislite da treba, zavisi da li ste izabrali kisele ili slatke jabuke. Dodajte isceđen sok od 1 limuna, a po želji može i više. Dodajte cimet i vanilu. Dinstajte još desetak minuta, probajte i dodajte još šećera ili cimeta ako želite. Stavite konzervans, samo na vrh kašičice. U litarske flaše koje ste zagrejali u rerni, sipajte vruće jabuke. Zatvorite flaše, složite ih u neku plastičnu gajbicu, ali naopako (zatvarači dole) u koju ste stavili ćebence. Dobro umotajte flaše i ostavite par dana da se postepeno ohlade.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija