• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/živim.hr

20.02.2020

13:58

PLASTIČNE DASKE ZA SEČENJE mogu biti VEOMA OPASNE i to zbog stvari na koju NIKADA NE BISTE POMISLILI!

Recepti

PLASTIČNE DASKE ZA SEČENJE mogu biti VEOMA OPASNE i to zbog stvari na koju NIKADA NE BISTE POMISLILI!

Podeli vest

Predmeti koje koristimo u kuhinji svakoga dana mogu biti opasni po naše zdravlje.

1. Plastične daske za sečenje

Ova kuhinjska pomagala mogu biti vrlo dekorativna i praktična, ali kad na njima nastanu rezovi i oštećenja zbog sečenja oštrim noževima, nastaje splet pukotina u kojima se razmnožavaju bakterije koje mogu da uzrokuju trovanje hranom. Iz istrošenih plastičnih dasaka za rezanje takođe mogu ispadati i odvajati se gotovo nevidljive čestice plastike koje mogu završiti u vašoj hrani.

Kad je reč o plastičnim daskama, rizik od trovanja hemikalijama je nizak, ali je velika opasnost od bakterijskih infekcija. Najbolji način za čišćenje plastične daske je u mašini za pranje posuđa, ali kada na njoj nastanu duboke pukotine, više je ni tako nećete moći očistiti pa je takvu dasku najbolje baciti i zameniti novom.


2. Aluminijumska folija

Aluminijumsku foliju koristimo više od stotinu godina i svi je imamo u kuhinji jer je izuzetno praktična za čuvanje svežine hrane. Ali, aluminijum koji se oslobađa iz ove folijeu hranu može predstavljati opasnost za zdravlje. Opasnost od izloženosti aluminijumu raste ako u njega umotate ili na njemu pripremate kisele namirnice kao što je to paradajz. Istraživanje objavljeno u časopisu "International Journal of Electrochemical Science" je pokazalo da kuvanje na visokim temperaturama i korišćenje kiselih namirnica u pripremi hrane zaista dovodi do većeg otpuštanja aluminijuma. Kako biste se zaštitili od takve opasnosti, kisele namirnice nemojte pripremati u aluminijskom posuđu, umotati ih u aluminijumsku foliju ili čuvati u aluminijumskim posudama (na primer, nemojte stavljati sok od narandže ili toplu limunadu u termos bocu s aluminijumskom oblogom iznutra).

Foto: Informer

 


3. Plinski šporeti

Mnogi kuvari i domaćice vole da koristi plinske šporete zato što se hrana na njima kuva ujednačenije, plamen i toplina su konstantni i omogućuju brži početak kuvanja za razliku od električnih šporeta.

Ipak, plinski šporeti mogu da ispuštaju u vazduh opasne hemikalije koje mogu da utiču na boelsti disajnih organa. Ovo je posebno izraženo ako prostor nije provetren.


4. Amonijak

Amonijak je u tečnom obliku prisutan u mnogim proizvodima za čišćenje zbog svoje delotvornosti u čišćenju. Ali on može da uzrokuje niz zdravstvenih problema ako se pravilno ne koristi. Smatra se visoko toksičnim i može teško oštetiti pluća, oči i kožu uzrokujući slepilo, bolesti pluća i smrt. Njegov intenzivan miris je vrlo prepoznatljiv i nadražujući. Stručnjaci upozoravaju da se amonijak ne bi smeo koristiti u zatvorenom prostoru niti udisati. Osim toga, nikada ne mešajte amonijak i izbeljivač – rezultat je opasan po život.


5. Tupi noževi

Oštar nož možda zaista jeste najbolji prijatelj svakog kuvara, ali noževi uopšte, a naročito ako su tupi, uzrok su najvećeg broja nezgoda koje se događaju u kuhinjama i svake godine zbog njih u SAD-u u hitnoj pomoći završi više od milion ljudi. Ovaj predmet je više opasan nego toksičan. Jasno je da je oštar nož uvek opasan, ali zapravo održavanje noževa oštrim dovodi do manjeg broja povreda.

Foto: Pixabay

 

Naime, tupi noževi će lakše skliznuti iz ruke jer je potreban veći pritisak da bi se njima nešto preseklo, a kad skliznu iz ruke, lako dolazi do povrede. Dakle, trebalo bi voditi računa da noževe redovno nosite na oštrenje, a kad ih podignete morate biti vrlo oprezni s njima.


6. Neprijanjajući tiganji

Neprijanjajuće tiganji su vrlo zahvalni za čišćenje, ali kad se njihova površina zagreje na visoku temperaturu ili postane izgrebana pa komadići zaštitnog premaza ulaze u vašu hranu, mogu da postanu opasne za zdravlje. Neprianjajuće tave su 'presvučene' politetrafluoretilenom (teflonom), hemikalijom koja ima neprianjajuća svojstva, ali kad se takva površina zagreje na visoku temperaturu, ona ispušta plinove koji mogu biti toksični, pokazalo je istraživanje objavljeno 2017.

Foto: Pixabay

 

 


7. Plastične posude za čuvanje hrane

Plastične posude su uobičajeni predmeti prisutni u svakoj kuhinji, ali kad se takvi predmeti zagreju u mikrotalasnoj mogu otpustiti bisfenol-A (BPA) i ftalate u hranu, a naročito ako hrana obiluje masnoćama. Te dve hemikalije su poznate kao endokrini disruptori, što znači da imaju sposobnost da utiču na nivo estrogena i testosterona u ljudskom telu pa čak i uticati na razvoj mozga i reproduktivnih organa kod fetusa u razvoju.

Temperatura i vreme su takođe ključni faktori kad je reč o zagrejavanju hrane u plastičnim posudama. Drugim rečima, vruća hrana koja duže vreme stoji u plastičnoj posudi znači i veću količinu otpuštanja toksičnih hemikalija u hranu. 


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija