• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC/informer.rs

17.05.2020

16:07 >> 07:48

RECEPT STAR 2 VEKA! Italijani OBOŽAVAJU OVE ŠPAGETE, a potrebno vam je samo 3 SASTOJKA za uživanje!

Recepti

RECEPT STAR 2 VEKA! Italijani OBOŽAVAJU OVE ŠPAGETE, a potrebno vam je samo 3 SASTOJKA za uživanje!

Podeli vest

Italijanski specijalitet kaćo e pepe (cacio e pepe) jedan je od najpopularnijih na svetu, a datira još od početka 1800. Po jednoj teoriji u početku su ga jeli oni sa skromnim primanjima zbog jednostavnosti i izdašnosti, no vremenom je ovo jelo postalo toliko poznato da se danas služi čak i u restoranima sa Mišelinovom zvezdicom

Tajna ukusa i uspeha ovog specijaliteta upravo je u jednostavnosti i malobrojnim sastojcima - svega njih tri! Ovčiji sir i biber mešaju se sa testeninom, i vodom u kojoj se kuvala, a rezultat su špagete sa bogatim, kremastim sosem kome malo ko može da odoli.

MUČI VAS NADIMANJE, neprijatan ZADAH i često ŠTUCATE - evo jednostavnog LEKA!

OVAJ ZAČIN JE NAZAMENLJIV U KUHINJI, a da li znate i šta sve LEČI?

Recept za savršen kaćo e pepe za BBC otkrila je Simon Zanoni, šefica kuhinje u luksuznom francuskom restoranu "Le George Restaurant", a mi isti prenosimo.

Potrebni sastojci:

200 g kvalitetnih špageta
4-7 g zrna divljeg crnog bibera
160 g tvrdog sira pekorino romano, plus dva komada kore pekorino sira
3 l vode začinjene sa 15 g soli

Foto: Pixabay

Priprema:

Unapred pripremite i izmerite sve sastojke. Biber isitnite, a pekorino sir izrendajte na najsitnijem delu rendi. Stavite vodu da vri, začinite je sa 15 grama soli i dodajte špagete. Povremeno mešajte kako se testenina ne bi zalepila za dno šerpe.

Na dubokom tiganju propržite 3/4 usitnjenog bibera na tihoj vatri oko jednog minuta. Pomerite tiganja sa ringle, pa dodajte 2 do 3 kašike vode u kojoj se kuvala testenina. Ostavite da proključa, pa dodajte koru sira i lagano dinstajte.

SUPA VAM JE ISPALA PREVIŠE MASNA? Ne brinite, ovaj TRIK čini čuda u sekundi!

Kad su špageti napola kuvani (nakon otprilike šest minuta), prebacite ih u tiganj sa biberom, pa u tiganj ulijte još oko litar vode. Nakon još nekoliko minuta izvadite kore pekorino sir i stavite ih u lonac u kom se neće zalepiti. Ugrejte ga na srednje jakoj vatri da se kora tostira sa obe strane. Izvadite i stavite na stranu.

 

 

U međuvremenu, nastavite da kuvate špagete oko dva minuta dok ne budu "al dente" skuvane. Isključite i ostavite testeninu da se odmori, u tiganju bi trebalo ostati malo vode za kuvanje. Nakon otprilike jednog minuta počnite da joj dodajete izrendani sir, čitavo vreme tresući tiganj da se sve ravnomerno rasporedi. Po potrebi dodajte još vode od kuvanja kako bi se sos povezao, a sos će postojati gušći kako testenina "odmara".

OPREZ! Ukoliko detetu do 3 godine dajete OVE GRICKALICE, ostaće TRAJNE POSLEDICE!

Poslužite testeninu u zagrejanoj posudi. Pospite je preostalim biberom i sa sveže narendanim pekorinom. Iseckajte prženu koru pekorina, pa i to pospite po vrhu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija