• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: praktičnazena/informer.rs

21.10.2020

20:25

OD OVOG SLATKIŠA CELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI NA CIMET! Čuvene ROLNICE, testo je meko, a zbog preliva su SOČNE!

Recepti

OD OVOG SLATKIŠA CELA KUĆA ĆE VAM MIRISATI NA CIMET! Čuvene ROLNICE, testo je meko, a zbog preliva su SOČNE!

Podeli vest

Proveren recept...

Sastojci za testo:

  • 350 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • ½  kesice praška za pecivo
  • 60 g šećera
  • 30 g putera
  • ¼  kašičice soli
  • 120 ml mleka
  • 60 ml vode

Za premazivanje testa:

  • 1 kašika arome vanile
  • 150 g smeđeg šećera
  • 60 g putera
  • 20 g cimeta

Preliv:

  • 60 g putera
  • 1 kašika arome vanile
  • 350 g šećera u prahu
  • mleko po ukusu (oko 5-10 kašičica)

Priprema:

U činijicu sipajte prethodno podgrejano mleko i vodu, tome dodajte kesicu kvasca i jednu kašiku secera (od onih 60 g). Zatim ostavite 5-10 minuta, da kvasac počne da nadolazi. Tome dodajte ostatak šećera, otopljeni puter i jaje. Malo promešajte, pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i so. Mutite mikserom (nastavcima za testo) oko 5 minuta. Zatim stavite krpu ili plastičnu foliju preko i ostavite da narasta oko sat vremena. Otopite puter i pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom. (Takođe možete testo prvo premazati sa puterom pomešanim sa vanilom, pa preko posuti cimetom i šećerom). Oklagijom razvucite testo u pravougaonik i premažite. Zatim zarolajte i nožem ili koncem secite na kriške oko 4-5 cm širine. Prebacite na pleh sa bar 4-5 cm razmaka, jer dosta narastu (po želji i više ukoliko želite da svaka rolnica zasebno naraste i da se ne spoji sa drugom). Opet preko stavite plastičnu foliju i ostavite bar još 45 minuta da narasta. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.

Za preliv pomešajte otopljeni puter sa šećerom u prahu i vanilom, a mleko dodajte do zeljene gustine. Meni je najlepse kada ostane malo gušće.

Foto: printscreen You Tube

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59