
Beta/Dragan Gojić
NAPRAVITE SAVRŠENO HRSKAVE ČVARKE u samo PET koraka
Trebalo bi da znate da se od 5 kg svinjske slanine dobije oko 1 kg čvaraka
Prvi korak – slaninu iseckate na komadiće koji bi okvirno trebali da budu oko 3cm, najbolje na kockice. Jako bitno je da ih isečete jednako jer u suprotnom neće biti svi u isto vreme gotovi, neki će vam biti mnogo reš a drugi mnogo masni.
(VIDEO) SJAJNI SOČNI KOLAČ ZA SVAKI DAN! Poslastica koja se topi u ustima

(VIDEO) RIBLJI PAPRIKAŠ U ŠERPI! Odlična ideja za današnji ručak


Drugi korak – uzmete veću posudu u koju ćete sipati malo vode, na 5 kg slanine sipajte oko 1 dl vode. Sve staviti na vatru i kad krenu da se tope ključna stvar je da ih neprestano mešate kako ne bi zagoreli.
Treći korak – kada mast malo omekša trebalo bi da se u to doda oko 1 dl mleka. Tada će čvarci početi da menjaju boju i počeće polako da dobijaju onu lepu zlatno žutu nijansu. Tad treba da smanjite vatru i da se polako prže, opet uz neprestano mešanje, jer je tad još veća verovatnoća da će se zalepiti i zagoreti.
Četvrti korak – ovaj korak nije obavezan, već sami po ukusu procenite da li ćete dodati 1 glavicu crvenog luka. On daje poseban ukus čvarcima.
(VIDEO) NAPRAVITE domaći hleb od samo ŠEST SASTOJAKA

(VIDEO) KISELO MLEKO KOJE MOŽE DA SE SEČE NOŽEM! Brzo i lako se pravi

Peti koral – čvarci su gotovi kada imaju lepu boju, svetlo smeđu, a mast je bistra i svetla. Tada ide ceđenje, stiskanje čvaraka u presu kako bi se iscedio sav višak masnoće iz njih. Tajna tankih i hrskavih čvaraka je upravo u tome koliko snažno ih stiskate.
Da bi vam ostali hrskavi čvarci poput čipsa solite ih tek kad se u potpunosti ohlade ili neposredno pre serviranja.
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
Bakina kuhinja | Petak, 27. 11. 2020.
-
Bakina kuhinja | Četvrtak, 26. 11. 2020.
-
uspesnazena.com | Četvrtak, 26. 11. 2020.