DOMAĆA MOCARELA GOTOVA ZA POLA SATA! Italijanski delikates na vašem stolu /VIDEO/

Printscreen You Tube Ivina kuhinjica

13:21 Recepti 1

Ivinakuhinjica | 27. 01. 2021.

DOMAĆA MOCARELA GOTOVA ZA POLA SATA! Italijanski delikates na vašem stolu /VIDEO/

Ukoliko ste ljubitelj sveže mocarele, volećete je još više nakon što je budete sami napravili…

Za 480 g Mocarela sira potrebno je:

4 litra domaćeg kravljeg mleka

250 ml vode
10 g limuntusa
60 ml vode
4 ml sirila
10 g soli

Priprema:

Sipati 10 g limuntusa u 250 ml vode, mešati dok se limuntus skroz ne rastvori, pa zatim sipati u šerpu sa hladnim mlekom i staviti na ringlu da se greje.

Nakon što se mleko ugrejalo na temperaturu od 35 stepeni (mlako ka toplom na dodir), skloniti sa ringle pa u njega sipati sirilo koje ste prethodno pomešali sa vodom. Sve zajedno polako promešati pa poklopiti šerpu poklopcem i ostaviti nekih 15-30 minuta da se usiri. Kada se stvori usirena masa nalik na kiselo mleko, raseći je nožem na komade i zagrejati na temperaturu od 45 stepeni (da je toplo na dodir) uz povremeno mešanje.

Za to vreme će usirena masa početi da se pretvara u mocarelu. Kada se dostigne željena temperatura skloniti sa ringle i procediti sir. U surutku (tečnost koja nam je ostala nakon kuvanja) sipati 10 gr soli i zagrejati na temperaturu od 65 stepeni (vruće na dodir), spustiti sir zajedno sa rešetkom u vruću sirutku. Nakon što se sir ugreje (a za to je potrebno svega 10-15 sekundi), izvaditi i razvlačiti ga 2-3 puta pa vratiti da se ponovo zagreje i ovaj postupak ponovite 3-4 puta dok površina sira ne postane glatka i dobije izgled žvakaće gume. Sir podeliti u dve loptice, svaku oblikovati tehnikom prikazanom u videu i odmah po oblikovanju staviti u posudu sa hladnom vodom kako bi se sir stegao i održalo oblik. Gotovu mocarelu staviti u posudu, naliti ohlađenom surutkom i čuvati u frizideru do upotrebe.




Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.