• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

30.04.2021

08:55

HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/

Recepti

HEDONIZAM sa REŠETKE! Lepljivi BATACI, KRMENADLE sa jogurtom, REBARCA... i ostalo MESO NA ŽARU! /RECEPTI/

Podeli vest

Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja

Prednosti roštilja i piknika, koji se tradicionalno neguju tokom prvomajskih praznika, brojne su. Prva je u neformalnosti takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu. Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno... Evo saveta kako da to postignete.

Priprema

Kod pripreme mesa postoje dve škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji premazuju meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ga izvade na tanjir. Naš predlog je da meso ipak marinirate unapred, najbolje dan ranije, osim ribe, koja se začinjava pre pečenja.

U tu svrhu postoji nekoliko grupa sastojaka koji utiču na krajnji rezultat - kiseli sastojci (sok od limuna ili limete, sirće, balzamiko, pivo), masni (maslinovo ili obično ulje, jogurt, puter), začini i začinsko bilje (beli i crni luk, timijan, peršun, ruzmarin, slatka mlevena paprika, ljute papričice, kapar, biber, so) i ostali začini (senf, vorčester sos, soja-sos, harisa, med, smeđi šećer, kafa).
Svi ovi sastojci čine da meso bude sočno, mekano i sa posebnom aromom, a odnos masnih i kiselih sastojaka treba da bude 2:1.

Foto: Shutterstock

Riba samo za majstore

Roštiljanje ribe je najveći izazov zato što se ona lako lepi za rešetku. Probajte da je dobro nauljite kao i rešetku, mada je najbolje da za njeno pečenje koristite specijalno napravljenu (zatvorenu) rešetku za ove namene. Ostaje vam i mogućnost da je uvijete u foliju, ali onda neće biti reš pečena. Ako pečete celu ribu, stavite je na najvreliji deo roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar.

Pečenje

Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da, kada razrežemo meso na tanjiru, treba da curi krv. Meso treba da bude suvo i ružičasto u sredini, što znači srednje pečeno (medium rare). Kako to postići?
Teletina, piletina i riba peku se na umereno zagrejanom roštilju, a za junetinu i svinjetinu potrebna je viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrejati roštilj na temperaturu višu od 250 stepeni (procenite prema svojoj rerni). Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju da se peku duže i na nešto nižoj temperaturi.
Za potpuni ugođaj uz meso "bacite" i pokoje povrće na roštilj - paprike, plavi patlidžan, tikvice, crni luk, paradajz, pečurke, kukuruz... i gozba može da počne.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Lepljivi bataci

Sastojci: pola šolje soja sosa, pola šolje balzamiko sirćeta, 3 kašike meda, 2 čena zgnječenog belog luka, 2 mlada luka, tanko isečena, 1 kg pilećih bataka (možete i krilaca), 2 kašike susama za ukrašavanje.
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte soja-sos, balzamiko, med, beli i mladi luk. Odvojte četvrtinu šolje marinade. Dodajte piletinu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata ili preko noći. Pecite dodajući četkicom rezervnu marinadu, po potrebi okrećući batake na svaka 3-4 minuta dok se ne ispeku. Pre serviranja ukrasite ih semenkama susama.

Foto: Shutterstock

Krmenadle sa jogurtom

Sastojci: 1 kg masnijih krmenadli ili svinjskog vrata, 100 ml jogurta, 2 kašike soja sosa, 3-4 kašike ulja, 2 kašike balzamiko sirćeta, kašika paste od paradajza, kašika meda, kašičica slatke dimljene paprika, so i biber, po ukusu.
Priprema:
Kupite malo deblje sečene šnicle i izlupajte ih čekićem. Sve sastojke za marinadu izmešajte, pa prelijte preko mesa, smestite u činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi minimum jedan sat pre pečenja. Raspalite vatru, pa ispecite meso. Krmenadle nemojte okretati dok se na donjoj strani ne uhvati korica, a dobra smernica može da bude i kada se na površini mesa pojave sokovi. Tada okrenite. Ispečeno meso stavljajte u šerpu i poklopite.

Foto: Shutterstock

Šareni ražnjići

Sastojci: 600 g mesa (pilećih prsa i/ili svinjskog filea), kašičica soli, biber, beli luk u prahu, pančeta, tikvica, crni luk, paprika (žuta, crvena), šampinjoni.
Priprema:
Meso iseći na veće kocke, posoliti, pobiberiti i dodati vrlo malo belog luka u prahu. Ostaviti u frižideru na pola sata. Pančetu takođe isecite na kocke. Ako koristite drvene štapiće, potopite ih nekoliko minuta u vodi kako se ne bi osušili prilikom termičke obrade. Na svaki ražnjić dodajte malo luka, paprike, mesa, šampinjona, tikvice. Naravno, možete nešto izostaviti, ali i dodati, prema želji i ukusu. Postoji "pravilo" da ražnjić treba da započnete i završite mesom. Pecite ih na roštilju sa svih strana sve dok ne primetite da su se komadi mesa na štapiću blago razdvojili.

Foto: Shutterstock

Rebarca na američki način

Sastojci: 1,5 kg svinjskih rebara. Za marinadu: kašika krupne soli, 2 šolje soka od pomorandže, pola šolje soja-sosa. Mešavina začina: 2 kašike smeđeg šećera, po kašika slatke mlevene paprike, krupno mlevenog bibera, kumina i krupne soli, kašičica belog luka u prahu, četvrtina kašičice kajenske ljute paprike.
Priprema:
Pomešajte sastojke za marinadu i potopite meso u nju na 2-3 sata. Nakon mariniranja obrište ubrusom meso i utrljajte u njega mešavinu gore navedenih začina. Ostavite da odstoji sat-dva. Pecite komad po komad mesa dok ne dobije lepu hrskavu koricu sa svih strana.

Foto: Shutterstock

Grilovano povrće

Potrebno je: 0,5 kg tikvica, 0,5 kg paradajza, 0,5 kg plavog patlidžana, 3 čena belog luka, 4-5 kašika maslinovog ulja, 1-2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina, so, biber.
Priprema:
Tikvice i plavi patlidžan isecite na kolutove centimetar debljine. Beli luk zgnječite i pomešajte sa maslinovim uljem i majčinom dušicom, posolite, pobiberite i manji deo ostavite sa strane. Povrće pomešajte sa ovom smesom i ostavite na sat vremena u frižideru. Pred pečenje paradajz isecite na polovine, stavite ga sečenom stranom na ubrus i pustite da se malo prosuši. Pecite ga na grilu po nekoliko minuta sa svake strane i prelijte ostatkom marinade. Napomena: na ovaj način možete da grilujete papriku, pečurke, šargarepu, mladi luk...

Foto: Shutterstock

Čimičuri sos

Sastojci: veza peršuna, sok od jednog limuna, 50-70 ml maslinovog ulja, 2 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice bibera, ljuta papričica ili kašika tucane ljute paprike.
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte do željene teksture. Ne treba da bude baš potpuno usitnjeno, a ni prekrupno. Odnos sastojaka slobodno doterajte prema svom ukusu. Ovaj argentinski sos od peršuna možete da koriste kao preliv za grilovano meso, ribu ili povrće.

SEDAM GREŠAKA koje svi pravite kada pečete piletinu na ROŠTILJU

SMAZAĆETE IH U PAR ZALOGAJA! Pikantni RAŽNJIĆI zaliveni PIVOM!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija