Domaćice se KUNU DA JE OVO ORIGINALNI RECEPT! Bolju baklavu nikad nećete probati ako je ne pravite na OVAJ NAČIN!

pexels.com

15:06 Recepti 0

coolinarika.com/informer.rs | 02. 05. 2021.

Domaćice se KUNU DA JE OVO ORIGINALNI RECEPT! Bolju baklavu nikad nećete probati ako je ne pravite na OVAJ NAČIN!

Ako niste sigurni koji recept za baklave da sledite, evo originalnog, gde se trpeza za praznik, slavu, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!

Sastojci:

1 kg gotovih (tankih) kora za baklavu

900 g mlevenih oraha

100 g krupno seckanih oraha

150 g šećera

250 g putera i 100 ml ulja

pexels.com

Za preliv:

1 kg šećera

voda i limun

Priprema:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se prelije baklava.

Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga sa uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posuti mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Pixabay

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje. Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite u oblik dijamanta. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlosmeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete. Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom na 10 minuta da bi se kore izravnale.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.