RECEPT ZA SOČNU TURSKU BAKLAVU! Napravite UKUSNU omiljenu poslasticu NA DRUGAČIJI NAČIN!

Shutterstock

10:01 Recepti 0

kuhinjavalentinamašković | 16. 05. 2021.

RECEPT ZA SOČNU TURSKU BAKLAVU! Napravite UKUSNU omiljenu poslasticu NA DRUGAČIJI NAČIN!

Nikad jednostavniji način za pripremu kolača koji svi vole.

Sastojci:

Za šerbet:

2,5 čaše šećera
3,5 čaše vode
1/2 soka od limuna
2-3 kriške limuna

Za kore:

500 g kora za baklavu

1 čaša griza
1 čaša mlevenih oraha
125 g putera
100 ml ulja

Za preliv:

3 jajeta
2 vanil šećera
1 čaša šećera
1 čaša mleka
1 šolja za kafu ulja
1 šolja za kafu brašna
1 prašak za pecivo

pexels.com

Baklava

Priprema:
Za šerbet:
 Pomešajte šećer i vodu i kuvajte dok ne proključa, a nakon toga još nekih 5 minuta. Dodajte limunov sok i 2-3 kriške limuna, pa isključite šporet i ostavite šerpu sa strane.

Za kore: Otopite puter i ulje na tihoj vatri. U posudi pomešajte orahe i griz. Koru premažite otopljenim puterom sa uljem i pospite orasima. Složite poput harmonike ili lepeze. Ređajte u tepsiju koju ste premazali ulje. Tako uradite sa svim korama. Ono ulja i putera što vam je ostalo premažite preko kora opet.

Pecite 10-15 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.

Za preliv: Umutite jaja, pa dodajte vanilin šećer, šećer i nastavite da mutite dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo i lepo sjedinite. Prelijte ispečenu pitu sa dobijenom smesom i vratite baklavu još 15 minuta da se peče.

Gotovu baklavu prelijte šerbetom.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.