• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Coolinarka

17.06.2021

14:30

NENADMAŠNO SLATKO OD VIŠANJA! Po receptu naših BAKA , evo kako se pravi KORAK PO KORAK /VIDEO/

Recepti

NENADMAŠNO SLATKO OD VIŠANJA! Po receptu naših BAKA , evo kako se pravi KORAK PO KORAK /VIDEO/

Podeli vest

Sve što se napravi od višnje bude preukusno, nebitno da li je to pita sa višnjama, kolači, sok od višanja, džem, marmelada ili slatko od višanja. Ovo slatko-kiselo voće je omiljeno u poslasticama, baš zbog svog specifičnog ukusa. Ređe se jedu sirove jer imaju kiseo ukus, a nekima su i takve omiljene

Danas ćemo vam predstaviti naše omiljene recepte za slatko, postoji starinski recept, a njemu se može dodati još sastojaka kao što su trešnje ili maline. Višnje se odlično slažu sa ovim voćem. Da ne dužimo, prelazimo na recepte.

Slatko od višanja – starinski recept

Ovo je slatko od višanja po receptu naših baka, koji je proveren. Dovoljno je samo da ga pratite korak po korak i nema greške, sve i da ste totalni početnik u kuhinji. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 1 kilogram višanja,

– 1 kilogram šećera,

– 1 decilitar vode,

– 1 limun

Foto: Shutterstock

Slatko od višanja

Priprema:

Najvažnija stvar kada pravite ovo slatko jeste da odaberete prave višnje. One treba da budu zrele i čvrste, jer takve se neće raspasti pri kuvanju. A kada kuvate slatko cilj je da plod ostane čitav. Sledeći korak jeste da operete i očistite višnje. I tu treba da budete pažljivi jer prilikom vađenja košpica možete oštetiti višnje.

Preporučujemo vam da ih očistite uz pomoć čevčica i flaše. U ovom videu je odlično objašnjeno kako to možete da uradite:

Sledeći korak jeste da u stavite višnje u šerpu i pospete kilogram šećera po njima. Ostavite da višnje odstoje preko noći kako bi pustile svoj sok. Tada vam neće biti potrebno mnogo vode, jer će se voće kuvati u sopstvenom soku.

Sutra ujutro stavite šerpu na ringlu i kuvajte slatko. Veoma je bitno da ne mešate višnje, jer će se one tako raspasti, a cilj vam je da sačuvate čitave plodove. Dovoljno je da s vremena na vreme protresete lonac.

Slatko treba da vri između 20 i 30 minuta. Na površini će se pojaviti pena koju treba skloniti kašikom. Ako ne skinete penu rizikujete da se slatko brže ubuđa.

Pazite da ovaj slakto-kiseli dezert ne bude previše gust, niti previše redak. To ćete lako proveriti tako što ćete na tacnicu staviti jednu kašiku slatkog, ostaviti 10 minuta da se ohladi. Ako nije previše tečno i ako višnje nisu pustile svoju vodu, tek je to znak da je slatko dovoljno skuvano.

Višnje nekad umeju da prevare i puste svoje sokove, pa onda slatko od višanja ispadne tečnije nego što treba. Tu zamku ćete izbeći tako što ćete ostaviti višnje preko noći da puštaju vodu.

Ostavite slatko sa strane da se ohladi i prekrijte ga mokrom krpom. Sutradan ga prespite u sterilisane tegle i čuvajte na suvom i tamnom mestu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija