• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

12.07.2021

10:00

ČOKOLADA je i zdrava i PRAZNIK ZA NEPCA! Napravite domaći SLADOLED, MILKŠEJK i LAVA KOLAČ! /Recepti/

Shutterstock

Recepti

ČOKOLADA je i zdrava i PRAZNIK ZA NEPCA! Napravite domaći SLADOLED, MILKŠEJK i LAVA KOLAČ! /Recepti/

Podeli vest

Čokolada, odnosno njena osnovna komponenta kakao jača organizam, širi bronhije, snižava LDL holesterol, štiti srce, popravlja budnost i raspoloženje...

Mala plava pilula? Zaboravite je. Želju za vođenjem ljubavi može da probudi i parče čokolade, koje zahvaljujući stimulansima (feniletilaminu i teobrominu) na prirodan način povećava osećaj prijatnosti i uzbuđenja. Čokolada, odnosno njena osnovna komponenta kakao, uz to jača organizam, širi bronhije, snižava LDL holesterol, štiti srce, popravlja budnost i raspoloženje... 

Kako se pravi?

Interesantno je što je čokolada jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela i to je razlog zašto se topi u ustima. Vodi poreklo iz Centralne Amerike i spada u najstarije napitke (prva forma u kojoj se konzumirala) poznate čoveku.

Foto: Pixabay

Biljka kakaovac, u čijem se plodu nalazi veliki broj zrna kakaoa, od kojih se pravi čokolada

Za svilenkast ten

Čokoladu možete da koristite i za lepotu, jer je kakao, odnosno kakao puter (čvrste masnoće ove biljke) jedna od osnovnih sirovina u kozmetičkoj industriji. Za hranljivu masku za lice pripremite po kašiku otopljene crne čokolade (najmanje 70 odsto kakaoa), maslinovog i bademovog ulja. Pomešajte sve navedene sastojke i nanesite na lice vodeći računa da čokolada ne bude previše topla. Masku isperite posle 15-20 minuta. Za svilenkast izgled kože čokoladu možete da mešate u istoj srazmeri sa medom i punomasnom pavlakom, a za njenu regeneraciju u ovaj slatkiš dodajte bademovo ulje i ružinu vodicu.

Dobija se od biljke kakaovac, u čijem se plodu nalazi veliki broj zrna kakaoa, od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravile napitak tako što su mrvile i kuvale u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

U astečkom carstvu zrna kakaoa bila su toliko cenjena da su korišćena su kao moneta. U vreme poslednjeg vladara Montezume za deset zrna mogli ste sebi platiti društvo žene za jednu noć, a za sto zrna mogli ste kupiti roba. Ovo piće bilo je rezervisano za društveni krem, mogli su da ga priušte samo najbogatiji.

Danas se čokolada priprema nešto drugačije. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem se masa pretvara u čokoladni liker, u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, puter.

Foto: Shutterstock

Evropljani, da napomenemo, jedu više čokolade od ostatka sveta. Tako žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma ove namirnice na godišnjem nivou.

Pomaže kod... 

Zrna kakaoa, pre svega, podižu nivo serotonina, neurotransmitera koji izaziva osećaj sreće, posebno ako se kombinuju sa čilijem, a pored toga su i tradicionalni lek za jačanje organizma i borac protiv malokrvnosti.

Zahvaljujući kofeinu kakao stimuliše centralni nervni sistem i pojačava budnost, dok teobromin širi bronhije, pa se preporučuje osobama koje pate od astme.

Japanski naučnici utvrdili su da polifenoli iz kakaoa sprečavaju oksidaciju LDL holesterola, pa se nezaslađeni napitak od zrna ovog drveta koristi kao dobar preventivni lek protiv srčanih oboljenja. Uz to, polifenoli i procijanidi imaju jako antioksidantno dejstvo, što kakao čini pravim eliksirom mladosti.

U doba pandemije interesantno je i napomenuti da su američki naučnici 2000. godine utvrdili da flavonoidi iz ove čudesne biljke imaju sposobnost da razređuju krv, pa se koriste protiv stvaranja krvnih ugrušaka.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Domaći sladoled

Sastojci: 150 g šećera, 250 ml mleka, prstohvat soli, 2 kašike kakao praha, 3 žumanceta, 50 g iseckane čokolade, 500 ml slatke pavlake, kašičica ekstrakta vanile.
Priprema:
Pomešajte šećer, mleko, so i kakao i zagrejte u dubljoj posudi na umerenoj vatri konstantno mešajući, dok ne počne da struji. U činiju stavite žumanca i blago umutite. Oko 125 ml tople smese stavite u žumanca i promešajte, pa sve sipajte u toplu smesu. Ponovo zagrevajte dok se ne zgusne, ali ne sme da vri. Sklonite sa vatre, dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Smesu sipajte u hladnu činiju i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi. Promešajte sladoled, sipajte u odgovarajuću činiju i stavite u zamrzivač. Sladoled možete povremeno vaditi iz zamrzivača i promešati.

Foto: Shutterstock

Milkšejk

Sastojci (za 4 čaše): 200 g sladoleda od čokolade, 100 g crne čokolade, 2 dl mleka, 2,5 dl slatke pavlake.
Priprema:
Čokoladu izlomite na kockice, pa je istopite u 1 dl mleka. Nakon što se ova smesa ohladi, stavite je u blender i dodajte preostali decilitar mleka i slatku pavlaku. Miksajte dok ne dobije penastu teksturu. Na kraju dodajte sladoled i zatim još jednom dobro izmiksajte. Sipajte smesu u čaše, ukrasite izrendanom čokoladom i ostavite da se hladi.

Foto: Shutterstock

Lava kolač

Sastojci: 2 jajeta, 100 g čokolade za kuvanje, 100 g šećera, 100 g brašna, 100 g putera, kašičica vanilinog ekstrakta. Plus maline za posluživanje.
Priprema:
Na pari otopite čokoladu i puter. Jaja umutite sa šećerom i ekstraktom vanile i dodajte čokoladu i puter. Dodajte brašno i sipajte u puterom i brašnom premazane kalupe (možete i obične šolje od keramike). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 stepeni 10 minuta. Važno je da se peče samo 10 minuta i ni minut više ni manje kako bi se došlo do željenog rezultata. Gotov kolač istresite na tanjire i poslužite vruć bez hlađenja uz neko osvežavajuće voće, recimo, maline.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija