• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs/informer.rs

20.08.2021

18:44

ŠTRUDLA SA MAKOM! Tradicionalna poslastica koju svi vole! /VIDEO/

Recepti

ŠTRUDLA SA MAKOM! Tradicionalna poslastica koju svi vole! /VIDEO/

Podeli vest

Ako želite da napravite neki tradicionalni desert koji svi vole onda pripremite štrudlu sa makom ili džemom

Sada na vrlo jednostavan način možete da je spremite i da obradujete ukućane, ali i goste. 

Sastojci:

Za testo:

25 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
250 ml toplog mleka
150 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
550 g mekog brašna

Za premazivanje:

1 jaje
mleko

Za fil sa makom:

200 g mlevenog maka
50 g griza
150 ml provrelog vrućeg mleka

Foto: printscreen/youtube/domacitecepti

Štrudla sa makom

Još:

3-4 kašike džema (za drugu štrudlu)
šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte mleveni mak, griz, šećer i prelijte sa vrućim mlekom. Dobor promešajte i ostavite fil da se ohladi. U manju činiju stavite izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite kvasac da se aktivira (10-tak minuta). U veću činiju sipajte deo prosejanog brašna. Dodajte prstohvat soli, jaje, maslac i ostatak mleka, pa sastojke varjačom dobro izmešajte. Dodajte nadošao kvasac, i ostatak brašna, pa rukama umesite glatko testo. Oblikujte ga u loptu i ostavite pokrivenog u toploj postoriji 20 minuta. Zatim stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na dva jednaka dela, od kojeg ćete dobiti dve štrudle. Razvucite testo u pravougaonik i premažite jednu štrudlu sa filom sa makom, a drugu sa dzemom. Testo uvijte u štrudlu i stavite u tepsiju na koju ste stavili pek papir ili podmažite sa uljem i brašnom. Između testa stavite pek papir. Štrudle premažite sa umućenim jajetom i mlekom i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Kada štrudle porumene prekrijte ih folijom ili papirom za pečenje da ne izgore.

Vruće pečene štrudle isprskajte sa vodom i ostavite ih pokrivene da se ohlade. Kada se štrudle ohlade pospite preko njih šećer u prahu i isecite ih. Čuvajte ih u posudi sa poklopcem, kako bi duže ostale sveže.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija