• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.09.2021

12:25

SLANA ZIMNICA u vašem špajzu, od brzog KISELOG KUPUSA do bakinog PINĐURA! /Recepti/

Recepti

SLANA ZIMNICA u vašem špajzu, od brzog KISELOG KUPUSA do bakinog PINĐURA! /Recepti/

Podeli vest

U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa

Izrada sopstvene zimnice vraća se na velika vrata - ne prave je samo oni koji imaju višak voća ili povrća iz svoje bašte, već i svi oni koji žele da znaju šta jedu. U davna vremena, pre frižidera i zamrzivača, kiseljenje povrća bilo je jedan od načina čuvanja namirnica, ali priča se tu ne završava. Danas znamo da ovo povrće ima blagotvoran efekat na probavu i zimi je daleko zdravije pojesti domaći kiseli kupus nego paradajz iz marketa.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus za 48 sati

Da biste imali ukusan kiseli kupus nije neophodno da ga spremate na tradicionalan način, pogotovo ne ako za to nemate uslova ni vremena. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete, dobićete kiseli kupus.

Foto: Shutterstock

Sterilizacija

Pre korišćenja, sve posude i pribor kojim ćete raditi dobro operite deterdžentom i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocedi ili prosušite u rerni, a ako koristite krpu za brisanje, neka bude potpuno čista. Tegle u koje stavljate toplu zimnicu i same bi trebalo da budu tople. Najbolje ih je zagrejati u rerni (oko desetak minuta na 100 stepeni) kako kod ulivanja vruće zimnice staklo ne bi puklo i kako biste ih sterilisali. Nakon toga, tegle utoplite i pre spremanja na hladno i tamno mesto sačekajte da se potpuno ohlade. Zimnicu povremeno kontrolišite, jer ćete samo tako na vreme primetiti prve znakove kvarenja.

Paradajz iz rerne

Sastojci: 2 kg paradajza (po izboru), beli luk, bosiljak, ruzmarin (svež ili sušeni), ekstradevičansko maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, sveža majčina dušica po želji.
Priprema:
Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Zagrejte rernu na 100 stepeni, na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje, paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh. Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3-4 sata. Zatim isključite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstradevičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza.

Foto: Shutterstock

Kisele tikvice

Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukovog sirćeta, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 kašike soli, po kašičica biljke gorušice (slačice) za svaku teglu, lovorov list, crni biber, suva slatka paprika, čili papričica.
Priprema:
Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite luk. Kad voda provri, ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Rastvor vode i sirćeta tada će se smiriti, a tikvice su gotove kada ponovno provri. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom seckanom na komadiće. U sterilisane tegle stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte rastvorom vode i sirćeta. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

Foto: Shutterstock

Kiseli beli luk

Sastojci: šolja belog vinskog sirćeta, kašičica soli, pola kašičice šećera, timijan, nekoliko zrna bibera, oljušteni čenovi belog luka, začini po želji.
Priprema:
U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglu.

Foto: Shutterstock

Ukiseljeni šampinjoni

Sastojci: 1kg sitnijih šampinjona, 2 dl vode, 1 dl sirćeta, kašika soli, kašičica šećera, malo bibera u zrnu, 1-2 lista lovora, 2-3 čena belog luka.
Priprema:
Šampinjone dobro oprati, a krupnije po želji usitniti. U manju posudu staviti sve ostale sastojke (beli luk iseći na listiće) i pustiti da provri. Staviti deo šampinjona i pustiti da se kuvaju 1-2 minuta, vaditi i odmah stavljati u teglu i tako dok se sva količina prokuva. Dovoljne su vam dve tegle od 7 dcl da stanu svi šampinjoni i dovoljna količina tečnosti kojom se prelivaju - dakle vrućim sirćetom prelijte šampinjone, dobro zatvorite tegle i pustite da se ohlade.

Foto: Shutterstock

Bakin pinđur

Sastojci: 4 kg paprike za ajvar (crvena rog), 2 kg oljuštenog paradajza, pola glavice belog luka, veća vezica peršuna, 2 ravne kašike soli, 4 kašike šećera, 2,5 dl ulja, 0,5 dl sirćeta, 2 feferone.
Priprema:
Papriku ispeći na roštilju, oljuštiti i iseckati na sitne komadiće (ne mleti). Oljušteni paradajz iseckati i staviti na lagano zagrejano ulje, dodati mu sitno seckani beli luk i kuvati dok se paradajz ne raskuva (pretvori u kašu). Dodati seckanu papriku, seckani peršun, sirće, so, šećer, seckane feferone i kuvati oko sat da dobije finu gustoću. Puniti tegle.

Foto: Shutterstock

Šarena turšija

Sastojci: 2 kg šiljatih zelenih paprika (mogu i crvene ili mešano), 2 kg zelenog paradajza, 2 kg krastavčića, 2 kg karfiola, 1 kg šargarepe, po želji crni luk, kupus. Tečnost za turšiju: 1 l prokuvane vode, 9 l hladne vode, 300 g soli, 200 g šećera, 2 l alkoholnog sirćeta, kesica bibera u zrnu, 2 kesice konzervansa.
Priprema:
Povrće složiti u kanticu ili tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i provetrenom mestu. Po želji možete povećati količinu šećera da bude koliko i soli, tada će turšija biti blaga i posebnog ukusa. Sirća dodati prvo litar, a onaj drugi dodavati polako, probati ukus i stati kad smatrate da je dovoljno kiselo.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija