DUPLA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA - STARI RECEPT RUSKIH DOMAĆICA

Shutterstock

18:24 Recepti 0

Stvar Ukusa | 13. 10. 2021.

DUPLA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA - STARI RECEPT RUSKIH DOMAĆICA

Zbog "tajnog" sastojka na vrhu, ova starinska ruska pita ukusnija je od svih drugih !


Pred vama je recept za najukusniju domaću štrudlu od višanja sa premazom od oraha.

Gotovo da nema osobe koja ne voli da jede štrudle, posebno one sa džemom ili makom. Ovaj stari kolač koji su najviše pravile naše bake, vrlo se rado i danas pravi, ali mnogo manje jer nije baš tako lak za izradu. Bez obzira na sve to i imajući u vidu da nema ničeg boljeg od domaćeg, vreme koje potrošite na pravljenje ovog kolača vredno je rezulatata kojeg dobijate. Svim ljubiteljima ovog slatkog punjenog testa sigurno će se svideti recept ruskih domaćica za štrudlu od višanja koja će zbog premaza od oraha i belanaca biti ukusna kao nijedna nikada do sad.

Sastav:

Za testo:

300 g brašna

150 g putera
150 g šećera u prahu
2 žumanca
50 g pavlake
1 kašičica praška za pecivo
vanilin šećer, so

Za premaz:

100 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 belanca

Za punjenje:

500-600 g višanja bez koštica
2 kašike šećera
50 g kukuruznog skroba

Shutterstock

Višnje

Priprema:

U brašno stavite maslac, rukom sve promešajte, dodajte prašak za pecivo, vanilin šečer, malo soli, pavlaku, žumanca, sve dobro promešajte, pa kada zamesite testo, zamotajte ga u foliju i ostavitu u fližideru da se hladi jedan sat. Za to vreme višnje procedite, zatim ih skuvajte sa šećerom, a onda jedan deo soka prelijte preko kukuruznog skroba, promešajte, pa preko višanja sipajte i njihov sok i kuvajte dok ne proključa 2-3 minuta, dodajte skrob i još malo ostavite na šporetu. Izvadite testo, podeliti ga na tri jednaka dela, razvijte ga, i po ivicama i sa jedne i druge strane ređajte višnje, pa krenite da ga uvijate prvo na jednu, a zatim na drugu stranu tako da dobijete od jednog testa duplu štrudlu. Postupak ponovite i sa druga dva dela.  Na kraju umutite belanca sa šećerom, sipajte orahe, izmešajte i sve to ravnomerno premažite preko štrudli. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta i poslužite ih kad se ohlade.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.