• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Superžena/informer.rs

09.05.2017

14:25

NAUČNICI TVRDE: Ljubav izaziva zavisnost i bol!

Ljubav

NAUČNICI TVRDE: Ljubav izaziva zavisnost i bol!

Podeli vest

Ljubav je kao droga, a da zaista možemo da postanemo zavisni od ljubavi sada je i naučno dokazano

Istraživači su otkrili da ljubav lako može da se pretvori u dva oblika zavisnosti. 

Obe vrste zavisnosti mogu da uzrokuju bol i u stanju su da podstaknu signale u mozgu na isti način kao što to čini droga. 

U novoj studiji istraživači su analizirali 64 studije o ljubavi i zavisnosti objavljene između 1956. i 2016. godine i ustanovili su da zavisnost postoji i to u dva oblika. Opisane su kao "uski" pogled i "široki" pogled na ljubav. Prema istraživačima, tesna, odnosno uska ljubavna zavisnost rezultat je abnormalnih procesa u središtu mozga za nagrađivanje. 

(VIDEO) ČUDO! Irska peščana plaža nestala pre 33 godine i opet se stvorila

Smatra se da je ovaj oblik ljubavne zavisnosti prilično redak i povezan sa opsesivnim privrženim ponašanjem koji ometa druge aspekte svakodnevnog života. "Široka" ljubavna zavisnost više je kao tipična ljubav, iako je žudnja jača. Oba oblika mogu da uzrokuju štetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija