• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Hafington post/informer.rs

13.05.2019

11:21

NA KAUČU KOD TEPAPEUTA! Muškarci, OVO muči vaše lepše polovine!

Ljubav

NA KAUČU KOD TEPAPEUTA! Muškarci, OVO muči vaše lepše polovine!

Podeli vest

Terapeuti za probleme u vezi i braku slažu se da postoji nekoliko problema koji najčešće muče lepše polovine. Profesionalci za pomoć kada u vezi "zaškripi" otkrivaju pet najčešćih stvari na koje se žene žale, i savete kako da ih rešite

On se ne angažuje oko kuće ili dece

Ovo je veoma čest problem u vezama, kada zbog obaveza van kuće, sve što se u njoj odvija "padne" na teret žene.

- Osećaj da su same u obavezama oko kuće ili dece muči i žene koje su domaćice, i one koje, kao i njihov partner, imaju posao na koji odlaze svakog dana. Od žena se 'očekuje' da primete kada nešto u kući nedostaje i to zamene, da organizuju društveni život, zakazuju posete lekaru ili viđanja, kontrolišu domaće zadatke, smišljaju i kupuju poklone kada treba... Muškarci se tu pokažu kao neko ko 'izvršava zadatak', dakle ne pokažu sami inicijativu da se angažuju. Iznenadilo bi vas koliko često žene dobiju pomoć, kada svoja očekivanja formulišu kao zahtev ili molbu, ili jednostavno ukažu na to da bi određenu obavezu trebalo da obavi njihov partner - kaže za "Hafington post" terapeutkinja Debra Duli.

Ona predlaže da se muškarcu "odredi" jedan zadatak (ili više njih), isti svakog dana, koji će postati njegova obaveza, i da se vremenom taj broj povećava dok raspodela obaveza ne postane jednaka.

Foto: Shutterstock

On mi govori da sam nerazumna

I ne samo to, žene se na terapiji često žale da ih partner naziva "ludim". Reč izgovorena bez razmišljanja ili u afektu, koja nanosi veliku bol.

- Neprihvatanje nečijih osećanja ili reči i 'lepljene etikete' nerazumnosti ili čak ludila naziva se 'emotivno otpuštanje'. To je pogrešan put da se 'izvučete' iz nekog konflikta, tako što ćete jednostavno odbaciti ono što partnerka priča kao iracionalno. Najgore je što se iza toga krije negativna emocija i drugog partnera, njegov strah, frustracija ili tuga zbog onoga što žena zaista oseća - navodi terapeutkinja Lora Hek.

Ne znam kako se on oseća jer mi to ne govori

Žene se tradicionalno smatraju razgovorljivijim polom, koji ne strahuje od toga da iskaže svoje emocije ili misli. Do "prekida" u vezi dolazi kada je ta komunikacija samo jednostmerna.

- Uspostavljanje emotivne veze pospešuje našu bliskost. Važno je da oboje partnera znaju da su važni, da se njihovo mišljenje i osećanja čuju i poštuju. Muškarci su tu češće u grču jer ih društvene norme i očekivanja od 'jačeg' pola guše u nameri da iskažu svoja osećanja - navodi terapeutkinja Dženifer Čepel Marš.

(FOTO) ŠTA MUČI PORNO ZVEZDE? Malo para za doživotnu blamažu!

Ona dodaje da je rešenje ovog problema u stvaranju opuštene, "bezbedne" sredine u kojoj i muškarac može emotivno da se "otvori" i razgovara.

- Što je ton razgovora prijatniji, bez osuđivanja, to će i njemu biti privlačnije da kaže šta misli i oseća - navodi ona.

Foto: Shutterstock

On me ne primećuje

Partnerke se žale na to da misle da svom partneru više nisu fizički privlačne.

- Žene koje su veoma dugo u vezama ili braku strahuju da je nestala strast, i da možda više nisu privlačne svom partneru. To ih dalje vodi u preispitivanje same veze. Važno je znati da periodi odsustva privlačnosti nisu neuobičajeni u dugim vezama, i ukoliko nema nekog drughog problema, ne bi im trebalo pridavati odsudni značaj - slažu se terapeutkinje.

Nije mu stalo do nečega što je meni važno

Muškarci ne reaguju na isti način kao i žene, kada se pomene nešto oko čega su njihove lepše polovine veoma angažovane. To je, smatraju stručnjaci, takođe posledica odgajanja u atmosferi u kojoj je bi trebalo previše pokazivati emocije.

MOMCI, NA IZUVANJE! Prsti na nogama otkrivaju KAKVI STE U SEKSU!

Suzan Piz Gadua, autorka knjige "Preoblikovanje braka za skeptike, realiste i pobunjenike," navodi ekstreman primer.

- Jedna pacijentkinja žalila se da je polomila nogu, a da je njenog muža, naizgled, bilo baš briga. Umesto da joj pruži pomoć dok se oporavljala, grubo joj je rekao da 'skupi snagu' i nastavi dalje. Kada joj je trebala toplina i nega, dobila je 'emotivni otkaz'. Utvrdili smo da je njegov hladan odnos prema povredi bio rezultat vaspitanja u kojem se o bolu, kakav god on bio, ne razgovara. Njegova reakcija prema njenoj povredi bila je odraz načina na koji je on navikao da tretira sebe. Kada smo to utvrdili, rešili smo problem - rekla je ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija