• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Readers Digest/informer.rs

07.10.2019

22:04

5 JEZIKA LJUBAVI! Koji je vaš način da kažete 'volim te'?

Ljubav

5 JEZIKA LJUBAVI! Koji je vaš način da kažete 'volim te'?

Podeli vest

Za ljude koji 'govore' drugim ljubavnim jezikom dela znače više od reči. Nemojte samo obećavati, već krenite u akciju. Činite ono što usrećuje partnera, a pre toga istražite šta voli

Razlog zbog kojeg se neko oseća voljeno, ne mora da važi i za partnera. Svi shvataju i primaju ljubav na određen način. Tačnije ima ih pet, a koncept se zove pet ljubavnih jezika koje je napisao stručnjak za veze Gari Čepmen u knjizi 'The Five Love Languages; The Secret to Love That Lasts'. Ljubav različito dajemo i primamo pa Čepmen otkriva univerzalne jezike, a njihovo otkrivanje podstiče zdrav odnos između partnera. Često jedan partner nenamerno povredi drugog upravo zbog neznanja 'jezika' kojim partner funkcioniše u ljubavnom životu. 

1. Prvi jezik: Reči i komplimenti

Upotrebite reči kako biste ojačali vezu. Verbalni komplimenti ne moraju da budu složeni. Kratke i jednostavne reči i rečenice takođe mogu da budu delotvorne. Na primer, 'Hvala ti na večeri', 'Kosa ti je danas posebno lepa', 'Ponosim se tobom' i slične afirmacije. Partneri koji 'pričaju' ovim jezikom cene pohvalu i lepu riječ. S druge strane, negativni komentari i nepažnja u izboru reči mogu da naude partneru. Ovakvom tipu trebaće više vremena da oprosti izgovorene reči od drugih. 

2. Drugi jezik: Važnost dela

Za ljude koji 'govore' drugim ljubavnim jezikom dela znače više od reči. Nemojte samo obećavati, već krenite u akciju. Činite ono što usrećuje partnera, a pre toga istražite i razmislite o stvarima koje voli. To mogu da budu i jednostavni svakodnevni gestovi. Operite veš, pospremite kuću ili skuvajte ručak. Povremeni romantični gestovi uvek su dobrodošli. Iznenadite partnera romantičnim izletom ili večerom. Delima pokazujete da vam je stalo do partnera i zajedničkog života. Ako niste sigurni šta vaš partner želi, budite otvoreni i pitajte.

Foto: Pixabay

3. Treći jezik: Primanje poklona

Poklon daje partneru do znanja da je cenjen, voljen i važan. Ljudi koji 'pričaju' ovim jezikom razmišljaju najviše o trudu i promišljenosti koja je prethodila dobijenom poklonu. To ne mora da bude nešto veliko i skupo. Važna je namera i želja da usrećite partnera. Izbor pravog poklona pokazuje da razumete i dobro poznajete partnera, a najvažnije od svega - da ga slušate. Tako održavate ljubav i privrženost. Darujte na poseban način i izrazite svoju zahvalnost kada partner daruje vas.

4. Četvrti jezik: Kvalitetno zajedničko vreme

Za njih je zajedničko vreme najvažnije. Samo vas dvoje i kvalitetno druženje u četiri oka ključ je sreće za partnera koji najbolje razume četvrti jezik. Svakako je u tom slučaju važan razgovor, bio on ozbiljan ili ne. Tehnologija je donela svoje pa je razgovora u četiri oka sve manje. Umesto filma na televiziji, odvedite partnera u šetnju ili kuvajte zajedno. Pritom se isključite od ostatka sveta.

Foto: Shutterstock

5. Peti jezik: Fizički dodir

Ljudima koji najbolje shvataju jezik dodira je potrebno više fizičke bliskosti od drugih. To može da bude držanje za ruke, poljupci, maženje ili zagrljaji. Oni neverbalno izražavaju svoju ljubav i privrženost. Fizički dodir je direktan način davanja pažnje, a istovremeno umiruje i isceljuje. Pronađite način da svoju ljubav izrazite fizičkim dodirom. U ovom slučaju vašem partneru ništa ne govori više od dodira. Dodirujte ruku partnera, zagrlite ga ili poljubite za dobro jutro.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija