• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

28.02.2023

19:34

90 GODINA od rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića!

Estrada

90 GODINA od rođenja glumca Velimira Bate Živojinovića!

Podeli vest

Srpski i jugoslovenski glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine, a iza sebe je osavio bogatu karijeru i brojne uloge po kojima će ga pamtiti generacije pred nama.

Danas su se u Jugoslovenskoj kinoteci okupili Batine brojne kolege i prijatelji koji su se sa osmehom na licima prisetili saradnje s legendarnim glumcem .

O njemu su svi imali samo reči hvale, pa ne čudi što je sala bila puna ljudi koji su došli i ovim činom mu odali počast.

Foto: tanjug

Velimir Bata Živojinović bi danas napunio 90 godina...

Podsećamo, Bata Živojinović je bio najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima. Jedan je od najpoznatijih glumaca sa prostora stare Jugoslavije, i svojim brojnim i upečatljivim ulogama stekao je kultni status u sferi domaćeg glumišta.

Foto: HIT dodatak/informer

 

Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veka. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih — Valter brani Sarajevo — doneo mu je veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina 20. veka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspelim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se jugoslovenskim i srpskim glumcem sa najviše uloga.

Fotografije sa događaja možete pogledati u galeriji ispod.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Srbija