• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

22.12.2018

08:51

(FOTO) PUTNICI IZ AUTOBUSA SU VRIŠTALI "KOČI, IDE VOZ!" Novi detalji strašne TRAGEDIJE KOD NIŠA!

Vesti

(FOTO) PUTNICI IZ AUTOBUSA SU VRIŠTALI "KOČI, IDE VOZ!" Novi detalji strašne TRAGEDIJE KOD NIŠA!

Podeli vest

Voz prepolovio autobus "Niš ekspresa" na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova. Poginuli Bogomir Lazić (75), Danijela Stanković (48), Aleksa Dimitrijević (15), Nataša Janković (43) i Marijana Kocić (17)

Sedeo sam pozadi. Ništa nisam video, samo sam čuo udarac kada se autobus pocepao na pola. Izašao sam napolje i video ljude kako plaču. I krv. Svuda! Nisam osećao hladnoću, jedino sam hteo da čujem svoje roditelje, da im javim da sam dobro. Onda sam pozvao i Hitnu pomoć.

Ovako započinje svoju ispovest preživeli putnik iz "autobusa smrti" Dimitrije Jovanović (16), koji je u petak ujutru iz rodnog Čokota krenuo u školu.

PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI U NIŠU

Na vanrednoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se 22. decembar proglasi Danom žalosti na teritoriji grada Niša.
- Povodom tragedije koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, u kojoj su izgubljeni ljudski životi, a više lica povređeno, Gradsko veće grada Niša izražava izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih - saopštio je gradonačelnik Darko Bulatović, koji je najavio da će Grad pomoći porodicama nastradalih i povređenih.

Stravičan udes dogodio se oko 7.30 u selu Donje Međurovo kod Niša, kada je na pružnom prelazu voz, koji je iz Niša krenuo ka Prokuplju, raspolovio vozilo "Niš ekspresa" odvodeći u smrt petoro putnika - Bogomira Lazića (75), Danijelu Stanković (48), Aleksu Dimitrijevića (15), Natašu Janković (43) i Marijanu Kocić (17). Povređeno je 27 osoba.

(VIDEO) MEŠTANI DONJEG MEĐUROVA OGORČENI! Pisali peticije i žalbe da se na pruzi postavi RAMPA! NIKO IM NIKADA NIJE ODGOVORIO!

To je stravični bilans tragedije koja je potresla niški kraj i celu Srbiju. Zasada se ne može pouzdano utvrditi šta je tačan uzrok stravičnog sudara, ali iz svih dosadašnjih iskaza provejava da prst krivice ide ka vozaču autobusa M. Z., koji je operisan i životno je ugrožen.

- Videli smo da voz ide ka nama, a vozač nije zaustavljao autobus. Ljudi su vikali "Pazi voz", "Koči", "Uspori". Bila je strašna vika, vrištali su oko mene, a onda najednom tajac. Video sam neke drugare kako leže krvavi, bez svesti. Nisam znao ni da li su živi.

Foto: Informer DN

Ovo je za Novosti ispričao jedan od putnika koji je samo pukom srećom izbegao tragediju i prošao sa lakšim povredama. Ubrzo je, kaže on, pristigla Hitna pomoć, a na licu mesta se, dodaje, od lakše povređenih putnika moglo čuti da je vozač u trenutku nesreće razgovarao mobilnim telefonom.

Od meštana koji su se za tili čas sjatili da pomažu povređenima saznali smo da su se i ranije na ovom pružnom prelazu dešavale nesreće i da su molili da se postavi rampa.

LONČAR: Lekari se bore za svaki život

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da se lekari Kliničkog centra u Nišu bore za živote dečaka i devojčice koji imaju po 16 godina, i koji su najteže povređeni od 13 pacijenata koji su posle železničke nesreće primljeni u ovu zdravstvenu ustanovu. Ministar je dodao da je devojčica za čiji život se lekari bore operisana i ima veoma teške povrede centralnog nervnog sistema i nalazi se u komi, a da je dečak, takođe, u veoma teškom stanju zbog ozbiljnih povreda kičme.
Još jedan pacijenat ima veoma teške povrede ekstremiteta i unutrašnjih organa, i on je operisan. Ostali pacijenti na intenzivnoj nezi su u teškom, ali stabilnom zdravstvenom stanju.

Međutim, u "Železnicama" nam je rečeno a je putni prelaz potpuno propisno obeležen, znakovima vertikalne signalizacije, koji podrazumevaju znak "stop" i "Andrejin krst".

- Ne mora svaki putni prelaz da se obezbedi rampom, pa to nije bilo neophodno ni u ovom slučaju. Preglednost mesta bila je izuzetna, vidik jasan, a mašinovođa je video autobus i više puta ga na vreme upozorio sirenom da nailazi voz, što je potvrda da je sve bilo u skladu sa propisima železničkog saobraćaja - naveo je Nenad Stanisavljević, portparol "Železnica".

On podseća da u saobraćaju uvek železničko vozilo ima prednost.

- Osim toga, od momenta kada mašinovođa zakoči, voz će se zaustaviti tek 700 metara do kilometar kasnije - precizira Stanisavljević.

Vest da je u krcati autobus udario voz brzo se pročula Čokotom, Donjim Međurovom i Novim Selom, odakle je bila većina putnika. Roditelji, prijatelji i školski drugovi puni nade pohrlili su u Urgentni centar gde su bili prevezeni svi povrđeni.

(VIDEO) SRBIJA U ŠOKU POSLE STRAVIČNE NESREĆE KOD NIŠA! Otkriven identitet pet žrtava kobnog sudara voza i autobusa, najmlađa je imala samo 15 godina!

- Samo da su dobro, mora da su dobro - tešili su se međusobno učenici iz Tehničke škole "Nikola Tesla" dok su trčali ka Urgentnom centru.

Pakao sa pružnog prelaza preselio se u operacione sale novog Kliničkog centra. Sestre su u naramcima nosile kese sa krvnom plazmom od Transfuzije do operacionih sala.

Foto: Informer DN

- Povrede su takve da su minuti u pitanju. Bio sam u ratu, ali ovo je užas - govorio nam je u petak iskusni traumatolor Miodrag Lazić, načelnik Urgentnog centra.

- Podvig će biti da spasemo što više života, sve ostalo je naš redovni posao - dodaje direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović.

Foto: Informer DN

Vesti nisu bile optimistične i ubrzo se prvobitni broj od troje nastradalih - povećao. Na operacionom stolu preminula je Nataša Janković (43), a ubrzo zatim i učenica Marijana Kocić (17).

- Gde mi je dete, hoću svoje dete - zajaukao je u hodniku njen otac kada je saznao da je devojčica izdahnula.

Agonija se nastavljala, jer su prognoze za još troje putnika, od toga dvoje tinejdžera - sumorne. Lekari se bore da ih spasu, ali ne smeju biti optimisti.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 5 godina

ВОЗ ... ВОЗ ... ВОЗ ... А онда је уследио СРПСКИ РУЛЕТ? ВИ КОЈИ ТРАЖИТЕ ПОЛУБРАНИКЕ НЕ УЗДАЈТЕ СЕ У ТО ЈЕР ПОСЕТИТЕ РАДИОНИЦУ КОЈА ОДРЖАВА СКАЛАМЕРИЈЕ НА ПУТНОМ ПРЕЛАЗУ И ВИДЕЋЕТЕ БРОЈНЕ ПОЛОМЉЕНЕ ПОЛУБРАНИКЕ. А само је трбало да возач успори и погледа лево и десно па чак и од путника буду речи МОЖЕ МАЈСТОРЕ! Да поновим ... Маните се СРПСКОГ РУЛЕТА?ПС. Роман бих написао шта све машиновође доживљавају и колико возила свих величина им утекну ,,за длаку,, иако су полубраници спуштени! ... Булдожер се угасио због недостатка нафте на сред пруге.Налетео је брзи воз и претурио се без смртног страдања на прузи Велика Плана - Мала Крсна!Уместо да возач булдожера трчи дуж пруге а некога пошање на супротну страну он узео канту и отишао за нафту а булдожер оставио на сред пруге? СРБИЈАНИТИЗАМ А ЛЕКА МУ НЕМА!

KobraN

pre 5 godina

Возач је морао да заустави возило, јер је пред собом имао "андрејин крст" и "STOP", не да успори.

Vojislav

pre 5 godina

Javasluk na svakom koraku.Vozaci masovno koriste mobilne telefone u toku voznje.Svakodnevno to gledamo u vozilima GSP Beograd.Niko nista ne preduzima.Posledice su svaki dan po nekoliko poginulih,kao daje ratno stanje.Dokle?

Ljube

pre 5 godina

Šta sad ima da kažu ovi što krive državu? Na slici se lepo vidi Andrejin krst i veliki znak STOP koje je bahti vozač ignorisao. Putnici su videli voz koji dolazi i vikali mu da stane a on nije mogao da vidi voz? Na robiju minimum 20 godina i nikad više volan u ruke ...

Milemalivuk

pre 5 godina

Vozači Niš ekspresa su bili poznati u bivšoj yu kao naj bahatiji u ovom slučaju oštro kazniti firmu a ovog idiota na doživotnu. I uvesti posebnu obuku za vozače autobusa uvesti pravilo kao u svim civilizovanim zemljama da se autobus MORA zaustaviti na bilo kom pruznom prelazu bez obzira da li je označen ili ne i vozačima koji se ne zaustave odmah otkaz i krivično gonjenje.

Srboljub Savic

pre 5 godina

У САД, пред знаком "СТОП" возила морају да стану, погледају раскрсницу, пре него што крену. Прекршај се кажњава, другом по висини (нјатежи је прекршај, обилазак заустављеног, жутог, школског аутобуса, који призаустављању избацује четири знака стоп) казном. Да ли коментаторе треба подсетити да и код нас, знак "СТОП", захтева исто. заустављање, ...

Robert

pre 5 godina

Na dozivotnu robiju i vozaca, a i one sto nisu prugu obezbedili.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17