• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2021

13:40

POKAZALI LEGITIMACIJE I NAREDILI ZORANU DA POĐE SA NJIMA! Ljubiša Buha svedok na suđenju za prvu otmicu Zemunskog klana

Vesti

POKAZALI LEGITIMACIJE I NAREDILI ZORANU DA POĐE SA NJIMA! Ljubiša Buha svedok na suđenju za prvu otmicu Zemunskog klana

Podeli vest

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume pozvan je da svedoči na suđenju dvojici policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" okrivljenih da su 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan student Novak Stevanić (22), koji se nakon toga ubio

Viši sud u Beogradu je na kraju današnjeg suđenja za ovaj slučaj, koji je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” u kojo je učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, zakazao nastavak za 23. mart kada bi trebalo da svedoči Buha i još šest svedoka.

Buha je ranije ispitan u istrazi, ali se odbrana nije saglasila sa čitanjem njegovog iskaza već je tražila da svedoči neposredo pred sudom.

Prethodno je na današnjem suđenju sveočio nekadašnji šef Odseka za suzbijanje kriminaliteta u Zemunu Milan Mioljković, koji se takođe suočio sa prvooptuženim policajcem u penziji Milanom Radukićem.

Pored Radukića optuženi su i pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

 

Foto: printscreen

Zemunski klan



Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Mioljkovć je posvedočio da je Novakov otac prijateljski došao kod njega u kancelariju i žalio mu se da policija ne postupa po njegovim krivičnim prijavama za krađu vozila kao i da njegovog sina teraju na poligraf povodom prijave za pomenuto razbojništvo.


Službenu belešku o toj poseti nije sastavio jer je Zoran Stevanić, kako je rekao, došao prijateljski, a njegovim slučajevima su se bavile druge službe u polciiji.

Na pitanje tužioca Nenada Stefanovića da li je poligraf tih godina (1997/98) primenjivan za potvrdu iskaza oštećenih, nekadašnji policijac je odogovorio da u svojoj karijeri to nije doživeo.

Potom je izvršeno njegovo suočavanje sa Radukićem na okolnost ko je bio u njegovoj kancelariji.

Foto: Jutjub

Dušan Spasojević



Mioljković je tvrdio da je bio samo Novakov otac, Zoran Stevović, dok je Radukić tvrdio da je video i oca i sina.

Pored osptuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.
 

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17