• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

13.07.2021

10:16

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA DANIJELE ŠTAJNFELD PROTIV BRANISLAVA LEČIĆA ZA SILOVANJE!

Vesti

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA DANIJELE ŠTAJNFELD PROTIV BRANISLAVA LEČIĆA ZA SILOVANJE!

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld protiv Branislava Lečića

Razlozi za odbacivanje krivične prijave još nisu poznati.

- Ova odluka još nije pravosnažna, jer Štajnfeld ima pravo da podnese prigovor Apelacionom javnom tužilaštvu - rekla je za Tanjug portparolka tužilaštva Ivana Rakočević.

Punomoćnik Štajnfeldove, advoakt Božo Prelević rekao je za Tanjug da će sigurno uložiti prigovor na ovu odluku tužilaštva.

Foto: Informer/printscreen

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld prvo je svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, a onda je u javnosti iznela tvrdnje da ju je silovao "moćnih iz filmske industrije". Tek mesecima kasnije je policiji prijavila da ju je 2012. godine silovao stariji kolega - inače poznati glumac Branislav Lečić.

I Lečić i Štajfeldova su u martu ispitani i saslušani povodom tvrdnji glumice.

- To se desilo 7. maja 2012. godine, bili smo zajedno u predstavi "Dnevna zapovest" u Beogradskom dramskom, mi smo radili aktivno zajedno… Išli na gostovanja, družili se. I u jednom momentu on je predložio da se vidimo, htela sam da mi da neki potpis, to je bila jedna potpuna nebuloza, naravno, mi smo se viđali često, nije bilo prvi put da sednem sa njim u kola… On je mene te noći, na moje moljenje i plakanje i na moje ne, on je mene odveo negde gde ja nisam znala gde sam, gde ja nisam mogla da izađem iz tog prostora, to je bilo van Beograda, negde na obroncima Beograda, ja ne znam gde je to bilo, usred noći… I tamo me je mučio, i tamo me je silovao. Ja sam govorila ne, neprestano, dok god sam mogla - rekla je Štajnfeld na saslušanju u Tužilaštvu.

Lečić je negirao sve optužbe i rekao da je nakon sedam sati ispitivanja prošao poligraf.

Štajnfeldova je u jednom intervjuu rekla da je nakon silovanja htela da se ubije i da je potom potražila pomoć psihijatra.

- Flešbekovi, bila sam preplašena, plačljiva, kad sam letela avionom imala sam napade panike, plašila sam se. Stimulansi mozga, audio ili vizuelni, činili su da moj mozak ne može da proceni situaciju i non stop sam padala u panične napade i mislila sam da će to tako biti celog života. Nije bilo šanse da to ikada ikome kažem, nije bilo šanse da ja radim svoj posao koji je moje zvanje i najveća pasija, što me je jako poražavalo. Nisam imala sebe, nikakve interne i eksterne, da kažem, oslonce. Nisam htela da se ubijem iz impulsa, nego sam jednostavno mislila da je to nešto najracionalnije što mogu da uradim. Nisam mogla da razumem da postoji bilo kakvo svetlo na kraju tunela - pričala je Danijela u emisiji "Insajder" pa dodala da je nakon svega odlučila da krene na lečenje.

Nakon toga u ovom slučaju usledilo je zatišje, a onda je za list "Nedeljnik" svoju ispovest dala glumica Merima Isaković koja je rekla da ju je 1978. godine, u vreme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Lečić seksualno uznemiravao. Ona je rekla da je spremna da svedoči protiv Lečića.

- Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. "Opraštam ti", rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. "Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo." Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja - istakla je ona za "Nedeljnik".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera

pre 2 godine

Reagovanje Njujork tajmsa na situaciju oko lečića otkriva masonsku komunikaciju kojom je naređeno oslobađanje što se i dogodilo lečić je masoni!

laki

pre 2 godine

Naravno da je odbacio. Ko je jos video da tuzioci i sudije idu ptotiv onih koji su ih postavili pre tog dogadjaja. Kako bi "tuzioce" rekao da je tvoje dete silovano, a tvoj kolega odbaci tuzbu. Znas li covece ako uopste za tebe moze da se kaze da si covek, da si ponovo silovao ovu mladu zenu. Znas li "tuzioce" da ste silovanim zenama poslali poruku "nemojte slucajno kad ste silovane, da to prijavite, pa vi ste rodjene da se bolesni silovatelji, izivljavaju nad vama". Preuzeli ste na sebe veliku odgovornost kad ste vi presudili i niste dali sansu pravdi.

Marcco

pre 2 godine

Kako da ne... sve same političke veze i sve sama silovanja na sve strane. Uz svo dužno poštovanje prema ženama, kada silovanjje prijavi... glumica... manekenka... reality starleta... ja stvarno imam izvesnih dvoumljenja da li se radi o silovanju ili nekom drugom krivičnom delu kao što je prevara, neispunjavanje usmenog ugovora ili se radi samo o izostanku očekivane protivusluge... pa se žene dure i prijavljuju silovanja.

laki

pre 2 godine

Ti si mu držao svecu pa znas sta je radio i Danijeli i Merimi. Zasto tuzilac nije dozvolio da ga sudija oslobodi.

Borac R SRPSKE

pre 2 godine

Svaka cast na komentaru.Tako je i kod nas u R Srpskoj sve tuzbe protiv dodika odbacene jer je on i postavljao i tuzioce i sudije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija