• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.06.2023

18:22

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE: Naredba ministra o predaji oružja je u skladu sa Ustavom RS

mup

Vesti

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA SRBIJE: Naredba ministra o predaji oružja je u skladu sa Ustavom RS

Podeli vest

MUP povodom navoda pojedinih medija koji su preneli stavove određenih ličnosti kojima se dovodi u pitanje zakonitost i ustavnost naredbe o predaji neregistrovanog oružja i municije, ističe da su ovi stavovi, pre svega pravno i činjenično neutemeljeni, a pritom i lišeni svakog osećaja za prepoznavanje javnog interesa u aktuelnom trenutku.

U cilju istinitog i objektivnog informisanja građana Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom navoda pojedinih medija koji su preneli stavove određenih ličnosti kojima se dovodi u pitanje zakonitost i ustavnost naredbe ministra unutrašnjih poslova o predaji neregistrovanog oružja i municije, čije je trajanje produženo do 30. juna 2023. godine, ističe da su ovi stavovi, pre svega pravno i činjenično neutemeljeni, a pritom i lišeni svakog osećaja za prepoznavanje javnog interesa u aktuelnom trenutku.

Foto: MUP Srbije

Predato nelegalno oružje 

Naime, Zakonom o oružju i municiji, koji kao lex specialis uređuje ovu oblast, propisano je: ?legalizacija oružja i municije jeste postupak registracije ili predaje neregistrovanog oružja, odnosno municije koje je lice držalo bez odobrenja nadležnog organa u kome nije potrebno dokazivati poreklo oružja i municije, a vlasnici koji registruju ili predaju oružje i municiju za vreme trajanja legalizacije ne mogu biti prekršajno niti krivično gonjeni za nelegalno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije? (član 3. stav 1. tačka 31) Zakona).

Takođe, navedenim zakonom propisano je da ?ministar može kada to zahtevaju razlozi očuvanja bezbednosti građana i javnog reda i mira, periodično, raspisati legalizaciju oružja i municije? (član 46. Zakona).

Na osnovu citiranih zakonskih odredbi, potpuno je očigledno da je naredba ministra unutrašnjih poslova zasnovana na zakonu i u skladu sa Ustavom.

To jest, u konkretnom slučaju, ministar unutrašnjih poslova je u skladu sa svojim izvornim ovlašćenjem iz zakona, doneo naredbu kojom je raspisao legalizaciju, odnosno predaju neregistrovanog oružja, dok je tačkom 2. ove naredbe interpretirana odredba Zakona o oružju i municiji, u kojoj je pored ostalog propisano da vlasnici koji predaju oružje i municiju za vreme trajanja legalizacije ne mogu biti prekršajno niti krivično gonjeni za nelegalno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije.

Foto: MUP Srbije

Građani predali puške, pištolje, bombe...

Na ovaj način, donošenjem naredbe, ministar unutrašnjih poslova nije odredio nadležnosti Ministarstva ili tuđe nadležnosti, niti je fizičkim i pravnim licima ustanovio prava i obaveze koje nisu već ustanovljene zakonom, već je raspisao legalizaciju, odnosno predaju oružja i municije i odredio rok u kojem se to može učiniti.

Takođe, odredbe člana 3. i člana 46. Zakona o oružju i municiji predstavljaju neraskidivu materijalno-pravnu celinu i moraju se prilikom analize pravnog instituta ?legalizacije? u smislu Zakona o oružju i municiji tumačiti na taj način.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da "legalizacija" oružja i municije kao pravno generički pojam u smislu odredaba ovog zakona je postupak koji se može realizovati na dva načina: registracijom (oružja) ili predajom (oružja i municije).

Naime, registracijom se omogućava licima koja poseduju oružje a nemaju dozvolu za držanje oružja, da podnesu zahtev za registraciju oružja nadležnom organu i da, u slučaju da ispunjavaju zakonom propisane uslove, registruju to oružje kao legalni vlasnici.

Sa druge strane, predaja oružja podrazumeva predaju oružja i municije u vlasništvo države. Ni u prvom ni u drugom slučaju, oni koji to učine, na osnovu imperativne odredbe zakona, neće biti krivično odgovorni za neovlašćeno držanje i nošenje oružja.

Foto: MUP Srbije

Neka odd predatih oružja datiraju još iz Drugog svetskog rata

Takođe, primenom bilo kog metoda tumačenja pravne norme (logičkim, jezičkim, sistemskim, istorijskim, ciljnim ili bilo kojim drugim) potpuno je izvesno da je zakonodavac, korišćenjem veznika "ili", dao mogućnost i ovlašćenje nadležnom autoritetu, u ovom slučaju ministru nadležnom za unutrašnje poslove, da izabere jednu, drugu ili obe mogućnosti prilikom donošenja naredbe. Pri čemu, izbor u konkretnom slučaju  nije stvar slobodne ocene ministra, već zavisi od postojanja razloga propisanih u zakonu: "očuvanja bezbednosti građana i javnog reda i mira" i od cilja koji se želi postići ovom merom.

Na osnovu iznetog, potpuno je izvesno da je nakon tragičnih događaja iz maja meseca ove godine, naredba ministra unutrašnjih poslova o predaji neregistrovanog oružja i municije pravno utemeljena, opravdana i srazmerna zakonom utvrđenom cilju ? očuvanju bezbednosti građana i javnog reda i mira u Republici Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ČAK I "GETLING MITRALJEZ" MEĐU PREDATIM PUŠKAMA: Produžen rok za predaju nelegalnog oružja, a njegovo poreklo morate da dokažete SAMO U OVOM SLUČAJU
Društvo

ČAK I "GETLING MITRALJEZ" MEĐU PREDATIM PUŠKAMA: Produžen rok za predaju nelegalnog oružja, a njegovo poreklo morate da dokažete SAMO U OVOM SLUČAJU

Rok za predaju nelegalnog oružja produžen je sa 8. juna na 30. jun 2023. godine zbog velikog interesovanja građana. Tako će građani do kraja meseca moći da predaju oružje bez ikakve krivične odgovornosti, bez legitimisanja i dokazu o poreklu oružja. Od početka akcije predat je 62.801 komad oružja, 22.000 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 2.692.641 komad municije.

09.06.2023

08:00

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija