• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rts.rs

20.06.2023

09:22

TROJE DECE UBIJENO OD POČETKA OVE GODINE! Stručnjaci ističu da dete koje prisustvuje nasilju u porodici, takođe je žrtva

Vesti

TROJE DECE UBIJENO OD POČETKA OVE GODINE! Stručnjaci ističu da dete koje prisustvuje nasilju u porodici, takođe je žrtva

Podeli vest

Troje dece ubijeno je u porodičnom nasilju od početka godine. Koliko je mališana koji svakodnevno prisustvuju nasilju, nema podataka. Zaštitnik građana ponovo traži da se zakonom propiše da je dete koje prisustvuje nasilju u porodici, takođe žrtva. To bi, upozorava, moglo da spreči tragične posledice.

Kada žena potraži pomoć, iza nje su obično godine trpljenja i zlostavljanja. Te godine obeleže i detinjstvo mnogih mališana, a posledice ostaju za ceo život.

"Otac dođe u po noći, da li pijan, trezan, drogiran, nije bitno i sve ih podigne iz kreveta... i onda krene da ih preslišava, gde si bio, gde ti je bila majka, jesi li video da je majka nekome rekla dobar dan, znate te razne scene. I onda neko kaže dete nije bilo žrtva nasilja. A šta je to nego žrtva nasilja koja prisustvuje, gleda i plaši se", navodi Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici, prenosi RTS.rs

Foto: Shutterstock

Posledice nasilja u porodici deci ostaju dokraja života

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, 2013. godine oko 3.500 dece gledalo je ili trpelo nasilje tamo gde bi trebalo da su najsigurniji. Od tada nema podataka.

"Od svih hitnih mera kojih ima godišnje - preko 21.000, samo šest odsto se odnosi na maloletna lica, a sigurno je da deca u mnogo većem procentu prisustvuju nasilju koje se dešava u njihovim porodicama. A u krivičnim postupcima zapravo malo se pojavljuju u zaštiti od nasilja u porodici, malo se pojavljuju deca i to uvek samo kada su direktne žrtve nasilja", kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Inicijativa Zaštitnika građana za izmenu Krivičnog zakonika, po kojoj bi se dete koje prisustvuje nasilju tretiralo kao žrtva, stara je već 11 godina.

"Do sada je dete bilo svedok nasilja, pa su se uzimale u obzir njegove godine, da li je podobno za svedočenje ili ne, ali sada po novom, ako bi ova naša inicijativa bila unesena u zakon, onda bi ono tretirano bilo kao žrtva nasilja, pa bi samim tim onaj ko vrši nasilje imao mnogo težu posledicu za taj svoj čin", navodi Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Foto: printscreen

Zoran Pašalić: Do sada je dete bilo svedok nasilja

Na to nas obavezuju protokoli i Konvencije o zaštiti dece.

"Mi imamo obavezu i prema Konvenciji Saveta Evrope da toj deci obezbedimo specijalizovanu psihološku podršku koja odgovara njihovom uzrastu, dakle svoj deci koja su svedoci nasilja i da to tretiramo kao otežavajuću okolnosti za izvršioce nasilja što se inače ne dešava, što mi još uvek vidimo u presudama da se roditeljstvo učiniocu zapravo uzima kao olakšavajuća okolnost", kaže Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Ivana Stevanović, direktorka Inastituta za kriminološka istraživanja navodi da nismo spremni da se pogledamo u oči i da kažemo zaista da imamo ponekad lažnu sliku o nečemu.

"Naši problemi su što jednostavno nismo spremni da se pogledamo u oči i da kažemo zaista da imamo ponekad lažnu sliku o nečemu, o nekom sistemu o tome kako su nama deca u fokusu, a onda nam neki događaji upravo pokažu da baš i nije tako", kaže Stevanovićeva.

Propuste u sistemu od početka godine životom je platilo troje dece. Mnogo je više onih koji posledice nasilja nose do kraja života. Toga postanemo svesni kada se probude traume iz detinjstva, pa nekadašnja žrtva postane nasilnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija