• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2023

17:47

Mafijaška sačekuša na beogradskom asfaltu:  Dadilja ubio šefa Dača Šulca pa izrešetan ispred hotela "Palas"!

facebook.com/Legende devedesetih

Vesti

Mafijaška sačekuša na beogradskom asfaltu: Dadilja ubio šefa Dača Šulca pa izrešetan ispred hotela "Palas"!

Podeli vest

Dragan Popović Dadilja, čuveni lik iz beogradskog podzemlja devedesetih godina, ubijen je na današnji dan pre 28 godina. Tog 18. jula 1995. izrešetan je ispred hotela "Palas" u Beogradu. Imao je 35 godina...

Popović je bio vozač ("dadilja", u žargonu podzemlja) Ranka Rubežića, balkanskog Dač Šulca. Još tada je bilo poznato da se Rubežić prema njemu i Milovanu Vujisiću, takođe svom vozaču, često ophodio poprilično bezobrazno, pa i bezobzirno, ali na kraju krajeva, takav je bio prema svima.

Bilo kako bilo, Dadilja i Vuja se pridružuju kriminalcima Borisu Petkovu i Bojanu Petroviću, te 19. februara 1985. ubijaju Rubežića ispred "Istočne kapije Beograda" u prvoj organizovanoj sačekuši na beogradskom asfaltu.

Pričalo se da je svima u podzemlju laknulo kad je Dač Šulc ubijen, jer su ga se bukvalno svi plašili. U trenutku ubistva imao je 33 godine.

Za ubistvo Rubežića osuđeni su upravo Dadilja i Vuja na po 15 godina robije. Ipak, čudnim spletom okolnosti, obojica su amnestirani nakon polovine odležane kazne, pušteni su u istom danu i odmah su angažovani kao profesionalni vozači-instruktori za reli trke Marku Miloševiću, sinu tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Time su otvorili vrata ka novim poslovima, te je Dadilja ubrzo počeo da radi sa švercom nafte i na tome zgrnuo velike novce. Uz naftu je polako uplovio i u šverc cigareta i alkohola. Kako mu je rasla imperija, tako je raslo i njegovo ime u kriminalnom miljeu. Postao je vlasnik nekolicine kockarnica po Srbiji i Beogradu.

Tokom vremena, blisko se sprijateljio sa Goranom Vukovićem Majmunom, te je bio često viđen gost u njegovom klubu "Luv" na Voždovcu. Dadilja je pred kraj života često posećivao hotel "Palas" i nadgledao radove na njegovoj rekonstrukciji, pošto je planirao da u njemu otvori još jednu kockarnicu.

Upravo se, izlazeći iz ovog hotela, kobnog dana našao na nišanu napadača koji je u njega sasuo rafal. Ubica nikada nije otkriven.

Postoje tri verzije koje se ističu kao motivi ovog ubistva. Prema jednoj, navodno se zadužio više od 20 miliona tadašnjih nemačkih maraka koje nije imao da vrati. Druga verzija kaže da je tokom sankcija za državu uvozio alkohol posredstvom svoje firme pa se navodno malo "zaračunao". Zagovornici treće verzije tvrdili su da je bio upleten u trgovinu narkoticima i da je Albancima ostao dužan za 10 kilograma droge. Nijedan od ovih motiva nikada nije potvrđen.

Inače, način na koji je ubijen njegov šef Rubežić, deset godina ranije, po svojoj surovosti prevazilazi sve dotadašnje sukobe u velegradskom podzemlju. Za Dadilju i Vujisića bio je to uobičajen poziv telefonom.  

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Ranko Rubežić, srpski Dač Šulc

 

- Dođite po mene, biću dole za dvadeset minuta - rekao je kratko i dao adresu stana gde se nalazi.

Zadatak "dadilja" je bio jednostavan. Trebalo je samo sačekati Rankov poziv i sa dva automobila stići po njega. Bar tako su u poslednje vreme uvek činili. Njihov bos bio je poznat u podzemlju kao čovek koji ne prašta izdaju, na njega je izvršeno nekoliko atentata, jednom je i ranjen, ali se izvukao. Sa sobom je u poslednje vreme uz pištolj nosio i bombu, kojom je takođe pretio ljudima s one strane zakona.  

Od trenutka kada je pozvao šofere da dođu po njega, Rubežiću je preostalo još samo dvadeset minuta života. Nije mogao slutiti šta će dve "dadilje" povesti sa sobom još dvojicu, Bojana Petrovića i Borisa Petkova Bugarina. Još manje da će u njega, dok s rukama u džepovima posle poznatog zvižduka da je sve u redu bude prilazio kolima, sručiti kišu kuršuma.

Overili ga u snegu posle kiše metaka

Nije stigao čak ni da potegne tu svoju čuvenu bombu, kojom je mnogima uterivao strah u kosti, niti pak kratku "devetku" od koje se nije razdvajao. Pištolj će mu biti pronađen u džepu tokom uviđaja.

Dač Šulc je bio mrtav pre nego je mogao da shvati šta se zaista događa. Posle grmljavine iz skraćene dvocevke i udara tela o zemlju, napadači su, prema izjavama očevidaca, priskočili iz kola i sručili još jednu seriju metaka u već mrtvog Rubežića koji je nepomično ležao na snegu. Moža ih je na to naterao strah... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija