• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

06.09.2023

21:37

Inspektor kriminalističke policije ubijen na kućnom pragu! Ubio ga Albanac, diler deviza, a otkriven je uz pomoć RUSKOG SISTEMA

Informer/privatna arhiva

Vesti

Inspektor kriminalističke policije ubijen na kućnom pragu! Ubio ga Albanac, diler deviza, a otkriven je uz pomoć RUSKOG SISTEMA

Podeli vest

Zahvaljujući ruskom sistemu koji služi za obradu otisaka prstiju došlo je do najvećeg pomaka u dugogodišnjoj istrazi jednog od prvih mafijaških ubistava u Beogradu.

Beogradski inspektor Dragan Radišić iz Odeljenja za krvne i seksualne delikte ubijen je ujutru, 1. februara 1996. godine, u ulazu zgrade gde je živeo.

Ubica ga je sačekao u neposrednoj blizini zgrade dok je Radišić dolazio iz prodavnice.

U njega je ispalio čak 18 metaka. Ubica i eventualni nalogodavci do danas nisu pronađeni.

U emisiji "Nesalomivi inspektor Radišić" u sklopu serijala "Srce zločina", prikazanoj svojevremeno na RTS, navedeno je da se osnovano sumnja, na osnovu otiska prsta s mesta zločina, da je ovo ubistvo izvršio Albanac, koji je devedesetih radio kao diler deviza u Beogradu.

Albanac, čije ime još nije objavljeno, je godinama u bekstvu na Bliskom istoku, a srpska policija ga je, navodno, locirala još pre pet godina.

Famozni "Ruski sistem"

Do ovog, za sada najvećeg pomaka u dugogodišnjoj istrazi jednog od prvih mafijaških ubistava u Beogradu, policija je došla zahvaljujući ruskom sistemu koji služi za obradu otisaka prstiju.

Materijalni tragovi sa mesta ubistva inspektora Radišića, ubačeni u novi sistem, poklopili su se s otiskom prstiju čoveka koji je tada hapšen zbog kupoprodaje deviza.

Foto: Informer/privatna arhiva

 

Ovaj Albanac je sredinom devedesetih navodno imao svoju grupu dilera deviza na ulicama srpske prestonice.

Sumnja se da ga je angažovao jedan od većih domaćih kriminalaca, kome je Radišić bio na tragu zbog drugih ubistava.

Zločin je, prema prvim pretpostavkama, počinio za novac, a posle ubistva sklonio se na Kosovo i Metohiju.

Par dana pre ubistva inspektora Radišića, u Ulici Marijane Gregoran pojavio se novi ulični prodavac cigareta.

Svedoci ga opisuju kao punijeg momka koji je stalno imao vunenu kapu navučenu preko očiju. Posle likvidacije policajca, ovaj prodavac je nestao i nikad se više nije pojavio.

Ozbiljna mafijaška likvidacija

Za ubistvo Radišića govorilo se da je kod nas prva isplanirana likvidacija jednog pripadnika zakona na mafijaški način.

Presretnut je 1. februara 1996. godine u haustoru zgrade u kojoj je živeo u Ulici Marijane Gregoran, na broju 49.

U inspektora je iz blizine ispaljeno 18 hitaca, najverovatnije iz automatskog oružja "škorpion", a najveći broj metaka pogodio je glavu policajca.

Radišićevo telo je u lokvi krvi pronašla njegova supruga, koja je bila zabrinuta jer se nije vraćao iz prodavnice u koju je tog jutra krenuo.

Policija je danonoćno radila na prikupljanju dokaza i operativnih informacija kako bi došla do počinioca.

Ubrzo su ubijeni i drugi policijski oficiri, ali smrt Dragana Radišića je, do sada, bila najveća misterija, jer se on osim svojim poslom nije bavio nekim drugim biznisom ili sumnjivim radnjama.

I mediji u regionu su se bavili ubistvom beogradskog inspektora. Tako je, posle smaknuća hrvatskog novinara Iva Pukanića, zaštićeni svedok Tomislav Marjanović tvrdio da je ubijen "jer je trebalo da dođe u Srbiju kako bi svedočio o nekim ubistvima, među kojima i Dragana Radišića i Radovana Stojičića Badže, a sve navodno u organizaciji Sretena Jocića, poznatog kao Joca Amsterdam.

Sumnje...

Sumnjalo se da iza ubistva Radišića možda stoji Jocić, pošto je ovaj inspektor radio u istrazi ubistava Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i njegove devojke 1995. godine, za šta je Jocić i osuđen.

Navodno, Pukanić je znao ime svedoka koji je mogao da potvrdi umešanost Jocića u ubistvo Radišića, a pored toga, vlasnik "Nacionala" imao je i druge informacije.

Na vrhu liste onih koje je policija dovodila u vezu s Radišićevom smrću bio je Zoran Đorđević, zvani Zoća, begunac iz valjevskog zatvora.

On je bio osuđen na sedam godina robije zbog dva ubistva, a oba zločina je razrešio Radišić, koji ga je i lično uhapsio.

U trenutku ubistva, Đorđević je bio u bekstvu, što je izazvalo sumnju da je upravo on osoba za kojom tragaju. Posle hapšenja u Čačku, međutim, preko 30 svedoka dalo mu je alibi.

Đorđević je kasnije ispričao da je Jocić naručio ubistvo inspektora Radišića zato što je on ispitivao kriminalne radnje kojima su se bavili Jocić i Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15