• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

13.10.2023

14:22

Makazama prerezala vrat ljubavniku u hotelu! Optužena za pokušaj ubistva brani se neuračunljivošću

ilustracija/pixabay.com

Vesti

Makazama prerezala vrat ljubavniku u hotelu! Optužena za pokušaj ubistva brani se neuračunljivošću

Podeli vest

Suđenje Anici N. (30), optuženoj da je 2. novembra prošle godine pokušala da ubije ljubavnika Dragišu R. (43) u jednom niškom hotelu u naselju Pantelej, nastavljeno je danas u Višem sudu u Nišu saslušanjem veštaka, lekara Bogdana Pinterovića i Jelene Mladenović.

Branilac okrivljene, advokat Miljana Domazet, insistirala je tokom ročišta na tome da je Anica N. kritične prilike bila u stanju neuračunljivosti, s obzirom da od 14 godine ima psihičke tegobe i zavisna je od lekova i opijata.

Kako je navela, ona se zbog toga lečila u različitim psihijatrijskim ustanovama u Nišu i Beogradu, jer je imala dijagnozu bipolarnog poremećaja, te da je u noći napada na Dragišu R. popila veću količinu lekova za smirenje i alkohol.

Veštak: Nije duševno obolela

Sudski veštak Jelena Mladenović je, međutim, kazala da je veštačenjem utvrđeno da okrivljena ne boluje ni od jedne duševne bolesti i da je u momentu izvršenja krivičnog dela mogla da rasuđuje o svojim postupcima.

- Isključujemo postojanje duševne bolesti u vreme napada. Sposobnost shvatanja dela bila je umanjena, ali ne i bitno. Karakteristika njene ličnosti je burno reagovanje na minimalna osujećenja. Takve osobe se na najmanji i beznačajan povod osećaju napušteno, iznevereno, prazno, tužno - istakla je Mladenović.

Prema njenom mišljenju, reč je o specifično strukturisanoj ličnosti, ali ta kategorija ljudi ne spada u ljude sa duševnom bolešću.

Dodala je takođe da tokom razgovora sa psihijatrom, neposredno nakon što je počinila krivično delo, okrivljena nije odavala utisak da je reč o osobi koja je silovana, niti su tokom pregleda utvrđene povrede u predelu genitalija.

Okrivljena je pred sudom branila svoj postupak time da nije mogla da razmišlja "normalno", jer je popila veću količinu lekova za smirenje i alkohol, te da je Dragišu napala u afektu.

- Izlaženje iz hotelske sobe po makaze, zatim sedenje u baru, onda odlaženje do kuće po nož i vraćanje u hotel, to je suviše dug vremenski period i isključuje afekat jakog intenziteta. To je dug period da bi neko bez razmišljanja učinio krivično delo, već je taj plan verovatno imala negde u glavi. Sve to što je uradila su svrsishodne i celishodne radnje koje ukazuju da njeno rasuđivanje nije bilo ni na koji način bitno smanjeno - naglasila je Mladenović.

Anica N. je pred sudom i ovog puta kazala da je Dragišu ubola dok su stajali ispred ogledala, svađali se i gurali, a ne dok je on ležao na krevetu. Ona je rekla da je nož držala obema rukama i tako ga ubola u vrat.

Foto: D.K.

Hotel u kojem se desilo krvoproliće

 

Sudski veštak Bogdan Pinterović je, međutim, kazao da je mnogo manja verovatnoća da je ubodna rana nastala tako kako je u svom iskazu ona navela.

- Ne može se isključiti mogućnost nastanka rane na način kako navodi okrivljena, ali mi smo veštačenjem ustanovili i naveli u izveštaju da je ubodna rana na desnoj strani vrata nastala dok je oštećeni ležao na boku, imajući u vidu pravac kanala ubodne rane - izjavio je Pinterović.

Advokat Miljana Domazet zatražila je novo neuropsihijatrijsko veštačenje, kako bi veštaci imali uvid u sve zdravstvene kartone psihijatrijskih ustanova u kojima se Anica N. lečila i potom odgovorili na pitanje da li bi mogla da počini delo zbog toga što je oštećeni tukao, čupao i vređao.

Tvrdi da ju je prethodno silovao

Ona je istakla da nakon hapšenja okrivljenoj nije uzeta krv, tako da nije ustanovljeno da li je bila pod dejstvom tableta i alkohola.

Predsednik sudskog veća  Mirko Drašković odbio je ovaj predlog i odbrani i višem tužiocu najavio da se pripreme za iznošenje završnih reči na narednom ročištu.

Anica N. okrivljena je da je oko jedan sat iza ponoći makazama i nožem prerezala vrat Dragiši R. u hotelu. Motiv za sada nije poznat. Pred sudom se branila time da ju je navodno silovao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15