• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2023

18:32

Vojnik JNA ubijen na kolenima! Nastavljeno suđenje pripadniku "zengi"

Privatna arhiva

Vesti

Vojnik JNA ubijen na kolenima! Nastavljeno suđenje pripadniku "zengi"

Podeli vest

Suđenje pripadniku "zengi" Branku Tuniću (59), optuženom za ubistvo vojnika JNA Marka Utržana (20) u logoru Rakitje kod Zagreba, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu saslušanjem veštaka medicinske i balističke struke, Kenana Senohradskog i Milana Kunjadića.

Na osnovu novih dokaza koje je sud izveo, zapisnika o uviđaju i o obdukciji, obojica su potvrdili kao moguću verziju da u trenutku ispaljenja metka u glavu Utržan nije stajao, već je bio u nekom niskom položaju, moguće i na kolenima.

Veštak Senohradski je s tim u vezi pomenuo krvne podlive na kolenima ubijenog vojnika.

Ispitivanje veštaka obeležila je rasprava sa punomoćnikom oštećenih Dušanom Bratićem koji je osporavao njihovu stručnost.

Ubijen iz apsolutne blizine

Uprkos tome što su veštaci izneli mišljenje koje potvrđuje tezu optužbe da je Utržan bezrazložno ubijen, a ne u nužnoj odbrani, advokat Bratić je tražio da se obavi i sudsko-medicinsko veštačenje.

Bratić se osvrnuo na mišljenje veštaka da oštećenje na projektilu koji je pri vrhu znatno deformisan, spljošten sa obilnim tragovima prašine zelenkaste boje, koja potiče od zelene farbe za beton, mora poticati od udara zrna u betonski pod zelene boje.

Veštak Kunjadić je tvrdio da je to oštećenje na zrnu moglo da nastane i usled udara zrna u pršljen kičmene moždine oštećenog i da upravo tako deformisano udari u beton.

Polemika je nastavljena i kada je ovaj veštak izjavio da blago zvezdoliki oblik ulazne rane na glavi Utržana ne znači ništa i da ni u udžbeniku sudske medicine ne piše da je to karakteristično za pucanj iz apsolutne blizine. 

Bratić je predložio da se veštaku predoči navod udžbenika sudske medicine, koji baš to tvrdi, kao i fotografije izgleda takvih rana, što je sud odbio. Advokat je na kraju, osporavajući kompetencije veštaka, kazao i da je veštak Kunjadić svojim greškama u veštačenju napravio i aferu "Topčider"!

Pripadniku Zbora narodne garde Tuniću sudi se u odsustvu, jer je nedostupan srpskom pravosudu. Svedoci su ranije na suđenju kazali da su zarobljenici u podrumu logora Rakitje zlostavljani i udarani gumenim palicama i šutirani čizmama po celom telu.

Potvrdili su da su Utržana čuvari srušili na zemlju, nakon čega se čuo pucanj.

Tunić je na suđenju u Zagrebu tvrdio da je vojnik pokušao da mu otme kalašnjikov, pa ga je posle više upozorenja ubio u samoodbrani. Optuženi je poreklom s Kosova i Metohije, iz opštine Vitina, a sada živi u Hrvatskoj.

Foto: EPA Images

Svirepi ubica i ustaša Branko Tunić i dalje izmiče pravdi

 

Tereti se da je u Zagrebu, kao pripadnik "zengi", sa nekoliko nepoznatih pripadnika iste jedinice izvršio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno, prema vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA koji su prethodno položili oružje i predali se.

Mokrio po zarobljenicima!

Tokom postupka u Zagrebu, on je oslobođen optužbi za ubistvo Utržana, ali se tužilaštvo poziva na Statut bivšeg Haškog tribunala i odredbu da se pravosnažno oslobođenoj osobi može ponovo suditi ako je tom presudom bila optužena za "obično" krivično delo, a ne za ratni zločin.

Prema optužnici, Tunić je 14 zarobljenika vezivao lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima, pretio im nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima...

Posle pisanja medija o ovom slučaju, javilo se još šest nekadašnjih vojnika koji su bili zarobljeni u Rakitju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Turska mudro ćuti! Koljač Srba sa Ozrena izbegava deportaciju u BiH, evo gde se uputio nakon presude!
ANKARA IGNORIŠE BIH!

Turska mudro ćuti! Koljač Srba sa Ozrena izbegava deportaciju u BiH, evo gde se uputio nakon presude!

BiH ni nakon upućene urgencije za izručenje Sakiba Mahmuljina nema nikakve povratne informacije od Turske, a pravni stručnjaci navode da je domaćim institucijama ostalo još samo da se obrate Interpolu koji bi se obratio turskim organima i zatražio od njih konkretne odgovore da li se osuđeni za ratne zločine nad Srbima nalazi u toj zemlji i zašto ga ne deportuju.

21.07.2023

10:23

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15