• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

21.07.2023

10:23

Turska mudro ćuti! Koljač Srba sa Ozrena izbegava deportaciju u BiH, evo gde se uputio nakon presude!

EPA

Vesti

Turska mudro ćuti! Koljač Srba sa Ozrena izbegava deportaciju u BiH, evo gde se uputio nakon presude!

Podeli vest

BiH ni nakon upućene urgencije za izručenje Sakiba Mahmuljina nema nikakve povratne informacije od Turske, a pravni stručnjaci navode da je domaćim institucijama ostalo još samo da se obrate Interpolu koji bi se obratio turskim organima i zatražio od njih konkretne odgovore da li se osuđeni za ratne zločine nad Srbima nalazi u toj zemlji i zašto ga ne deportuju.


Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza rekao je polovinom juna da je potpisao urgenciju da se postupi po molbi Suda BiH u vezi sa izručenjem nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina.

- Koliko je meni poznato, zahtev je otišao u poslednjih 15 dana, potpisao sam i mislim da je otišlo - rekao je tada Bunoza.

U njegovom resoru navode da i dalje nemaju nikakve povratne informacije iz Turske.

- U vezi sa predmetom 'Sakib Mahmuljin' u ovom trenutku, ni nakon upućene molbe, a zatim i urgencije za izručenje, nemamo nikakvu povratnu informaciju od nadležnih tela Turske - kazali su za banjalučki Glas Srpske u tom ministarstvu.

Pravni stručnjaci sa druge strane navode da je još samo jedna mogućnost BiH na raspolaganju ostala kada je reč o izručenju Mahmuljina domaćim vlastima.

- Jedina preostala adresa koja je na raspolaganju BiH, nakon upućenih molbi, urgencija jeste da se obrate Interpolu i da u obrazloženju navedu da Turska ignoriše sve njihove molbe i zahteve. Jedino na taj način moguće je da Interpol preuzme konkretne aktivnosti i traži odgovore od Turske - kazao je advokat Miodrag Stojanović.

Ankara ignoriše

Sa druge strane navodi i da se postavlja pitanje da li je BiH u ovom trenutku sigurna da se Mahmuljin nalazi u Turskoj.

- Ko kaže da je on u ovom trenutku u Turskoj? Najavljeno je da on ide tamo na lečenje. Seo je u avion i otišao tamo. Ali oni mogu da kažu da se on tamo ne nalazi, odnosno da nije evidentiran - rekao je Stojanović.

Postoji i varijanta "B", da Turska kaže da je on tamo, da je evidentiran, ali da neće da ga isporuče, ali bi usput trebalo da navedu iz kojih to razloga neće uraditi.

- Oni trenutno ignorišu BiH i jedina preostalo rešenje institucijama BiH jeste da se obrate Interpolu i da traže nekakve mere prema Turskoj, ako imaju dokaz da je on tamo - zaključio je Stojanović.

Sud BiH doneo je 18. avgusta prošle godine naredbu o veštačenju medicinske dokumentacije Sakiba Mahmuljina, kojom je od veštaka tražen nalaz i mišljenje da li se može lečiti u BiH, kao i da li može putovati. Veštačenje je trajalo skoro tri meseca.

Jezivi zločini

Mahmuljin je 3. novembra 2022. godine trebalo da dostavi dokumentaciju koja je predmet veštačenja, ali iz Suda BiH nisu odgovorili da li je to i uradio. Nakon toga je samo poručeno da je Mahljmuljin obavezan da se javi 23. novembra na izdržavanje kazne zatvora.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević nedavno je podsetio da je sredinom i krajem 1995. takozvana Armija BiH na području Vozuće sprovela operacije "Farz 95" i "Uragan 95" koje su dovele do najmasovnijih ritualnih klanja u istoriji ratovanja.

Mudžahedini su ritualno odrubili glave 192 vojnika i civila, te sakrili grobnice ubijenih širom Ozrena. Nakon što su mudžahedini uz podršku NATO avijacije osvojili kotu "Paljenik", jedinice Drugog i Trećeg korpusa su do temelja spalile 66 sela, uništile više od 5.000 kuća, 12 crkava i manastira. Proterano je više od 22.000 civila i ubijeno 465 vojnika.

Galijašević je naveo da se u predmetu protiv Mahmuljina kao okrivljeni nisu našli ne samo pripadnici odreda "El mudžahedin", već je izostavljen i "majski masakr".

- Reč je o akciji Zeničkog korpusa i mudžahedina nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade. U dve ofanzive nestalo je 113 boraca, a za njih 15 se i dalje traga. Većina ekshumiranih bili su mučeni i unakaženi. Pronađeni su žicom vezanih nogu, bez glava ili bez drugih delova tela. U optužnici nema ni ubistva 25 zarobljenih Hrvata u selima Maline i Bikoši, kao ni ubistva četiri Srbina u Mehurićima - podsetio je Galijašević.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija