• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vijesti/Pobjeda

22.11.2023

20:52

Sve o blindiranim automobila koje koriste mafijaši! "Blinda" spasila i "kavčane" koji su gađani zoljom na Cetinju (VIDEO)

printscreen/Pixels

Vesti

Sve o blindiranim automobila koje koriste mafijaši! "Blinda" spasila i "kavčane" koji su gađani zoljom na Cetinju (VIDEO)

Podeli vest

Pripadnici kavačkog klana Nikola Drecun i Igor Mašanović bili su mete bombaškog napada iz kog su obojica prošli bez povreda zahvaljujući blinidiranom automobilu sa visokim stepenom zaštite. Blinidirana vozila česta su među poznatim ličnostima i političarima, ali sve češće ih koriste i pripadnici kriminalnih krugova.

Drecun i Mašanović bili su meta napada u ponedeljak uveče u naselju Bajice na Cetinju, a oni su Odeljenju za bezbednost prijavili da su se vozili kada je pod njihovim vozilom došlo do snažne eksplozije, pišu "Vijesti".

Prema jednoj verziji, ovim osuđivanim pripadnicima kavačkog klana bačena je eksplozivna naprava ispod vozila "audi".

Prema drugoj verziji, na automobil u kojem su bili ispaljen je projektil iz ručnog bacača. Kako navodi "Pobjeda" pozivajući se na nekoliko izvora, granata je pogodila ispred blindiranog automobila, pa su tako Drecun i Mašanović preživeli napad.

Blindirana vozila služe za čuvanje ličnosti od izuzetnog značaja, ali se sve češće mogu videti i u upotrebi među civilnim stanovništvom.

Ona služe kako bi zaštitila osobu koja se u njima nalazi od bilo kojih vrsta napada. Ovi automobili imaju čak sedam nivoa zaštite, po evropskim normama, od B1 do B7 .

Od ključne važnosti je da automobil izgleda kao običan automobil, tj. da ima nevidljivu zaštitu. Karoserija u ovim vozilima ojačana je specijalnim pločama ili kevlarom, ali i drugim materijalima koji sprečavaju prodor municije. 

Od izuzetne važnosti je zaštiti pod, ali i rezervoar koji mora imati zaštitu od visokih temperatura i samozaptivajući sloj koji sprečava curenje tečnosti ukoliko dođe do pogotka.

Takođe i sistemi oslanjanja i kočenja su dodatno ojačani. Snaga motora mora biti veća zbog težine vozila.

Ova vozila koriste ojačane felne sa posebnim čeličnim umecima na kojima se može voziti ukoliko dođe do oštećenja. Napravljena su posebna stakla koja mogu da izdrže ispaljenih nekoliko metaka sa male daljine, na nekim vozilima prozori se mogu spustiti svega 20 procenata. U posebnim modelima postoji i hermetičko zatvarenje kabine u slučaju hemijskog napada.

Pre samo nekoliko dana, "Vijesti" su takođe objavile presrenutne skaj prepiske između vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i dvojice prljavih policajaca Ljuba Milovića i Petra Lazovića u kojima se govori o blindiranim vozilima koji kruže po crnogorskim putevima.

Lazović je u ovoj konverzaciji saopštio Zviceru da je u Baru oduzet blindirani automobil Miliću Minji Šakoviću, visokopozicioniranom pripadniku škaljarskog klana, a nakon toga stiže i fotografija oduzetog vozila.

Potom se razgovor nastavlja i vođa kavčana želi da sazna ko je vlasnik blindiranog vozila ruskih tablica.

"Vijesti" pišu da policajci, tada, kažu da su oni čekali upravo tu osobu, ali da im je slučajno u šake pao Šaković. Nakon ovoga, Zvicer bila namenjena. Podsetimo, da je Šaković ubijen u Budvi, dok je večerao u jednom restoranu, kada mu je prišao maskirani napadač i pucao mu u glavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 5 meseci

Ko im registruje blindirane automobile? Ne puštati na granici da uđu u zemlju. To nisu vozila za odlazak na pijacu po zeleniš.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija