• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam

06.12.2023

09:12

Ovo je sedam kardinalnih grešaka: Evo šta su najćešći uzroci požara i kako da se zaštitite

RINA

Vesti

Ovo je sedam kardinalnih grešaka: Evo šta su najćešći uzroci požara i kako da se zaštitite

Podeli vest

Ne postoji način da se predvidi kada će izbiti požar, ali svest o opasnosti može vam pomoći da budete oprezniji

"Tragedija u plamenu", "Žena stradala u buktinji", "Telo muškarca pronašli vatrogasci", "Bračni par stradao u požaru"...

Ovo su samo neki od naslova poslednjih mesec dana. Kako je došlo hladnije vreme, mnogi pokušavaju da se zagreju. Dodatna svetla, sveće i grejna tela zagrevaju vazduh, ali te iste stvari mogu prouzrokovati kućne požare.

Ne postoji način da se predvidi kada će izbiti požar, ali svest o opasnosti može vam pomoći da budete oprezniji. Neki od potencijalnih uzroka su van vaše kontrole poput onih koji se nalaze u samim strukturama kuća, ali neke od uzroka možete kontrolisati.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Vatrogasci otkrivaju neke od svakodnevnih navika koje mogu dovesti do požara, a ovo je sedam najčešćih.

1. Kuhinjski požari

Kuhinjski požari su glavni uzrok požara u kućama. Prema Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara, rerne i ringle bez nadzora izazivaju gotovo polovinu kućnih požara.

2. Loši vodovi i neispravna električna oprema

Da li su vaša svetla zamućena kad ih uključite? To bi moglo da znači da su strujna kola preopterećena, ili da su žice kroz koje prolazi struja pohabane. Ako primetite treperenje prilikom korišćenja više elektronskih uređaja istovremeno, obratite se električaru da proveri električne instalacije u vašem domu. Nemojte preopterećivati utičnice ili sisteme za napajanje, instalirajte zaštitnike za visok napon tamo gde priključujete više uređaja.

3. Izvori grejanja

Izvori grejanja poput grejalica i dimnjaka doprinose velikom procentu kućnih požara. Grejalice izazivaju dva od pet požara vezanih za grejnu opremu, kao i veliki broj smrti i povreda. U mnogim slučajevima, grejna tela su priključena na strujni ili produžni kabl i izazivaju pregrevanje. Pored toga, kada se drže blizu tapacirunga, posteljine i drugih zapaljivih materijala, mogu da izazovu vatru. Ako koristite grejalice ili slična grejna tela, postarajte se da budu priključena u utičnicu koja može da se nosi sa njihovom snagom i stavite ih u otvoreno područje. Ako imate dimnjak, pravilno ga očistite pre grejne sezone.

Foto: Beta/informer

 

4. Jelke

Novogodišnje lampice i suve stabljike jelki čine strašnu mešavinu pod pogrešnim uslovima. Jelka može da izazove požar koji se brzo i širi. Ako imate prirodnu jelku, redovno je zalivajte i isključite lampice kada je jelka bez nadzora.

5. Pušenje

Požari najčešće počinju u spavaćim i dnevnim sobama, ali i u delovima kuće gde pušite cigarete. Bez obzira da li pušite unutra ili napolju, uverite se da su pepeljare potpuno ispražnjene pre nego što odete. Sa uređajima za elektronske cigarete, pazite na pregrevanje baterija koje mogu biti odgovorne za požare. Pazite na uređaje za pušenje dok se pune. Mnogi, mahom stariji ljudi, stradali su tako što su zaspali sa upaljenom cigaretom.

6. Deca

Radoznala deca bez nadzora mogu da se igraju sa upaljačima i šibicama, a zbog toga se desi na desetine hiljada požara godišnje. Većinu njih izazivaju deca mlađa od 10 godina koja su bez nadzora u kući, ali veliki broj se dešava i napolju kada deca pale otpad ili biljke. Učite decu o zaštiti od požara i držite šibice, upaljače i druge zapaljive materijale van njihovog domašaja.

7. Zapaljivi proizvodi za domaćinstvo

Stvari kao što su hemikalije za čišćenje, gorivo, boje i benzin su zapaljivi kada se nalaze blizu izvora toplote. Ove predmete držite dalje od vrućine, plamena, električnih izvora i držati ih dalje od domašaja dece.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15