• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kocić

18.12.2023

15:12

"Pukao sam, pao mi je mrak na oči"! Nastavljeno suđenje muškarcu koji je vezicom pokušao da zadavi bivšu ženu

MUP Srbije

Vesti

"Pukao sam, pao mi je mrak na oči"! Nastavljeno suđenje muškarcu koji je vezicom pokušao da zadavi bivšu ženu

Podeli vest

Veštak niškog Zavoda za sudsku medicinu Ivan Stojanović potvrdio je danas pred Višim sudom u Nišu da bi plastična vezica koju je Nišlija Dalibor Stevanović stavio oko vrata svojoj bivšoj supruzi Sandri T. dovela do njenog ugušenja da je izostala reakcija ljudi koji su joj je skinuli.

Stojanović je izneo sudsko medicinski nalaz kao veštak u krivičnom postupku koji se zbog pokušaja teškog ubistva vodi protiv Stevanovića jer je 12. novembra prošle godine u hodniku zgrade u kojoj živi, bivšu suprugu  najpre pretukao a zatim joj oko vrata navukao plastičnu vezicu u nameri da je uguši.

Viši javni tužilac Irena Radivojević zatražila je od Stojanovića da se eksplicitno izjasni "da li bi vezica koja je bila stegnuta oko Sandrinog vrata dovela do smrtnog ishoda da nije uklonjena od strane drugog lica".

- Povrede karakterišu se prestankom protoka vazduha kroz disajne puteve i prestankom venske a eventualno i arterijske cirkulacije kroz vratne krvne sudove. Ovakvo stanje treba da traje izvestan vremenski period da bi došlo do gubitka svesti i hipoksičnog oštećenja mozga a zatim i do srčanog zastoja odnosno do smrtnog ishoda. Do smrtnog ishoda neće doći ako uzrok koji dovodi do prekida disajnih puteva i vratne cirkulacije bude uklonjen pre nego što dođe do trajnog oštećenja mozga. U konkretnom slučaju došlo je do gubitka svesti oštećene Sandre što znači da su vezice oko vrata bile dovoljno jako stegnute da pokrenu patofiziološki proces asfiktične povrede odnosno da izazovu smrtni ishod. To se nije desilo jer su uklonjene pre nepovratnog oštećenja mozga -  kazao je Stojanović.

Stevanovićev branilac advokat Zoran Saveljić od veštaka je tražio između ostalog da se izjasni o postojanju odbrambenih povreda kod žrtve ali i onih nastalih kod napadača.

Foto: D.K.

Viši sud u Nišu

- Nismo našli povrede nadlanica i podlaktica kod oštećene koje bi imale karakter odbrambenih povreda. Analizom fotografija koje nam je dostavila policija pronašli smo povrede na glavi okrivljenog - rekao je Stojanović.

Kako se navodi u optužnici, Sandru su od sigurne smrti spasile  komšije koje su istrčale čuvši  vrisku njenog sina koji je bio svedok napada na majku.

Jedan od njih je sečicama sa vrata žene koja je izgubila svest isekao plastičnu vezicu koja joj se od stezanja duboko usekla u vrat.

Motiv svirepog napada, prema svedočenju žrtve je, kako je kazala na prethodnom glavnom pretresu,  to što Dalibor nije mogao da podnese razvod te je počeo da je progoni.

Dalibor je tada priznao da je pokušao da ubije ženu ali se branio da je veče pre zločina popio punu šaku leksilijuma i dva piva te da zbog toga nije bio sasvim pri sebi. Kazao je da je izgubio samokontrolu kada je u stanu bivše supruge video nepoznatog muškarca.

Pitao sam je  : - Sandra ko ti je to u stanu? Ona mi je kazala da me se to ne tiče jer smo razvedeni. Pukao sam, pao mi je mrak na oči, ona je počela da vrišti, stavio sam joj ruku preko usta i tada je krenula tuča – branio se na prethodnom suđenju  Stevanović.

Suđenje će biti nastavljeno u februaru sledeće godine saslušanjem vešaka neuropsihijatara iz Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija