• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

01.01.2024

15:19

Crna statistika i u 2023: Broj ubijenih žena zastrašujuć, jedno je ipak najviše zgrozilo javnost

Shutterstock/Ph_Stephan

Vesti

Crna statistika i u 2023: Broj ubijenih žena zastrašujuć, jedno je ipak najviše zgrozilo javnost

Podeli vest

I u 2023. godine u Srbiji se ne smanjuje broj femicida, a mnogo žena ubijeno je od ruke svojih partnera. Mnoge od njih želele su samo svoj mir, ali su stradale od nasilnika sa kojima su mislile da će deliti sve.

Najmlađa žrtva ubijena je u febraru, Nevena (20) iz Grocke, kojoj je presudio dvadesetosmogodišnji suprug policajac iz službenog pištolja, pa presudio sebi u kući u kojoj su živeli.

Bili su u braku od 22. marta 2022. godine i ranije nije bilo prijava za nasilje, a kako smo i ranije pisali, Nevena se požalila svojim najbližima da imaju problema u braku.

Majka ubijene devojke redovno objavljuje na društvenim mrežama reči posvećene svojoj ćerki, pa je tako i za 6 meseci od njene smrti ostavila potresnu poruku uz njenu fotografiju.

- Majčino srce je uvek tamo gde je njeno dete...Moje je za jednu trećinu oslabilo onog dana kada je tvoje totalno stalo. Najtužnijih 6 meseci u mom životu. Prošla sam svašta za ovaj najteži period...Težinu koju nosim u grudima znam samo ja. Kada čujem da kažu da se ,,držim dobro" pomuti mi razum i dođe mi da poželim svima, samo jedan dan života, da se i oni ,,drže dobro"... Ali neću dozvoliti da zloba provlada u meni. Trudiću se da se izborim sa svim komentarima ma kakvi oni bili...Ogromna snaga je potrebna u meni da se izborim sa svim emocijama koje se menjaju brzinom svetlosti u samo jednoj minuti...Raspadam se pa se ponovo sastavljam..I ne, niko ne može da razume ako i sam nije doživeo - napisala je ona.

Keln

Istog meseca u Kelnu u Nemačkoj je srpski državljanin Mario I. (43), rodom iz Majdanpeka ubio je na dan zaljubljenih godinu dana mlađu suprugu Katarinu, a potom presudio sebi.

Policija je pronašla tela bračnog para u stambenoj zgradi u kojoj su živeli. Kako je Kurir tada pisao, a prema rečima prijatelja žrtve, Mario je u poslednje vreme bio neuračunljiv i paranoičan, u Nemačkoj je vozio kamion, dok je ona radila kao medicinski radnik.

- Planirala je da ga ostavi, nije mogao to da podnese. Ali nikada ne bismo pomislili da je spreman da joj presudi, a pogotovo ne sebi jer je bio takav, čudan - rekao je ranije naš izvor.

Foto: emitphoto

 

 

Pirot

Sanja M. (47) ubijena je u martu, a presudio joj je nekadašnji partner Miroslav M. hicem iz pištolja dok je birala voće u centru grada. Miroslavu je bio zabranjen prilazak Sanju, a nije ima ni dozvolu za pištolj kojim je ubio bivšu partnerku.

- Malo je ko znao da on ima pištolj kod sebe. Kako se priča po Pirotu, on je zaista podneo zahtev za dozvolu za oružje, ali mu to nije dozvoljeno. Sada se priča da je taj revolver kupio "ispod ruke", od nekog Bugarina koga poznaje - rekao nam je jedan od onih Piroćanaca koji je upoznat sa slučajem.

Sanja je inače, dva puta za godinu dana prijavila Miroslava M. za proganjanje. Oba puta, njemu nije određen pritvor, već su mu izrečene hitne mere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.

Novi Bečej

Suzanu M. (41) je suprug Robert M. nasmrt izbo nožem nakon svađe koja se dogodila u njihovoj kući u selu Bočar kod Novog Bečeja.

Suzana M. ubijena je rano ujutru, a policija je ubrzo uhapsila njenog supruga. Sumnja se da je on sa više uboda nožem po telu usmrtio Suzanu, a njeno telo nađeno je u kadi.

Prilikom pretresa kuće osumnjičenog, policija je pronašla i automatsku pušku, ali i marihuanu.

- Prilikom hapšenja on je pretio policajcima nožem koji je imao u ruci. Zbog toga je protiv njega podneta i krivična prijava za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti - podseća izvor Kurira.

Kako smo već pisali, osumnjičeni Robert M. je nedelju dana pre zločina izašao iz zatvora u Austriji, u kom je bio zbog narkotika.

Komšije nastradale žene su u potpunom šoku i preplavljeni emocijama. Za medije su imali samo reči hvale za nju i kako kažu, iako su znali da je Robert i ranije bio u zatvoru, nisu očekivali od njega da ovako nešto može da uradi.

Pančevo

Tela majke (50) i sina (9) nađena su u junu odvojenim sobama u krevetima u stanu u Pančevu, a istraga je utvrdila da se muškarac, suprug i otac, nakon dvostrukog zločina obesio u istom stanu.

U pitanju je, inače, ruska porodica koje se doselila u Pančevo. - Prvi rezultati istrage pokazali su tada da je Rus sina ugušio najverovatnije jorganom, a ženu po vratu isekao nožem. Nakon dvostrukog ubistva on je presudio sebi - rekao je tada izvor iz istrage za Kurir.

Vladičin Han

Dragan S. (61) ubio je u septembru svoju suprugu Dušanku S. (55) u kući gde su živeli kao podstanari u selu Repince kod Vladičinog Hana.

Čitav komšiluk je u šoku jer su za ženu imali samo reči hvale, ali ni o Draganu ne mogu da kažu ništa loše.

- Oni godinama žive tu kao podstanari doselili su se iz sela Jastrebac. Deca su im divna, sin završio fakultet, oženio se i ne živi ovde. Ćerka je divna, radi i ona je tu sa detetom kod njih živela. Ja i Dušanka smo išle zajedno na posao svakog jutra. Ne mogu da verujem šta se desilo – ispričala je jedna od komšinica posle ubistva.

Ubistvo se desilo u kući kada je Dragan S. u veoma alkoholisanom stanju sa više uboda nožem u vrat usmrtio svoju suprugu. Čitava okućnica i dom ostavlja utisak da je žena veoma predano brinula o kući.

Prema podacima iz policije, ranije nije bilo prijava nasilja iz ove porodice, ali se u gradu pričalo da je Dragan S. voleo da pije i da se opija, te da ga je bivši zet prijavio za nasilje u kući i to pre nekoliko godina. Dragan S. je nekada radio u fabrici „Fopa“ koja je u u tranziciji propala, a Dušanka je bila zaposlena kao čistačica u Domu zdravlja u Vladičinom Hanu.

Gradačac

Nermin Sulejmanović (35) ubio je tri osobe i isto toliko ranio u Gradačcu, a jedna od njih je njegova supruga i majka njihovog detata Nizama, čije je ubistvo snimio i prenosio uživo na Instagramu.

Sulejmanović je rano ujutro 11. avgusta krvnički pretukao suprugu, a zatim joj pucao u glavu iz pištolja u prenosu uživo. Svoju ćerku, koja je još beba, ostavio je uplakanu u lokvi majčine krvi, a zatim seo u automobil. Nešto kasnije se ponovo javio u drugom uključenju uživo na Instagramu.

Sulejmanović je ubio turske državljanine Ondera i njegovog sina Denisa Đengiza. Ranjeni su Džengizova žena Harisa, Nizamin brat Nedim Pamuković i policajac Husein Kotorić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija