• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

14.01.2024

21:15

Neki su ubijeni, a neki uhapšeni: Šestorica narko-bosova iz Srbije koji su godinama švercovali kokain iz Južne Amerike

Printsceeen/Youtube

Vesti

Neki su ubijeni, a neki uhapšeni: Šestorica narko-bosova iz Srbije koji su godinama švercovali kokain iz Južne Amerike

Podeli vest

Srbin Darko Geisler za koga se sumnja da je bio pripadnik "škaljarskog" kriminalnog klana ubijen je 5. januara u Sao Paolu u Brazilu kad je na biciklu stigao do zgrade u kojoj su živeo, a sa njim je bila žena i petogodišnji sin.

Geisler je na crvenoj poternici Interpola zbog ubistva "kavčanina" Andrije Mrdaka i od tada se sa lažnim slovenačkim dokumentima na ime Dejan Kovač skriva u Brazilu gde je stvorio potpuno novi život, a on nije jedini Srbin koji je utočište pronašao u Južnoj Americi pa završio u zatvoru ili brutalno likvidiran!

Svoje poslove na ovaj kontinent preneo je i vođa ozloglašenog klana Amerika, Zoran Jakšić, koji se već osam godina nalazi u zatvoru u Peruu.

Bez ograničenja

Iako je iza rešetaka Jakšić je ostao aktivan u svojim poslovima sa trgovinom drogom, pa je tako nedavno otkriveno i da je bio pripadnik "balkanskog" kartela koji je radio na teritoriji Južne Amerike.

- Jakšić već godinama važi za jednog od najozbiljnijih trgovaca kokainom. Osuđen je pravosnažno 2021. u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina - podseća izvor Kurira i dodaje:

- Policija i obaveštajne službe su ga, dugo pre hapšenja u julu 2016, pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kom ugovara kupovinu dve-tri tone kokaina koji bi poslao u Evropu. On je i poznat po nadimku „čovek sa hiljadu lica".

Osim Jakšića u Južnoj Americi, tačnije Brazilu, hapšeni su i Goran Nešić poznat pod nadimcima Ciga i "Kralj kokaina" i njegov sin Aleksandar Nešić.

- Stariji Nešić uhapšen je u Brazilu i 2018. godine izručen je Srbiji zbog trgovine narkoticima, dok je njegov sin Aleksandar hapšen dva puta prošle godine - podseća naš izvor i dodaje:

 

- Aleksandar je 4. avgusta 2023. uhapšen u restoranu u Sao Paulu, dok je bio u društvu Hozea Roberta de Santane za kojim je raspisana poternica zbog obijanja zlatare, a zatim ponovo krajem septembra zbog sumnje da je bio vlasnik čak deset tona kokaina namenjenog za evropsko tržište.

Ipak, mnogi Srbi koji su utočište potražili u zemljama ovog kontinenta su likvidirani.

Sigurna kuća

- Kada je našim kriminalcima počelo da gori pod nogama, prvo utočište našli su u Evropi, uglavnom je glavna veza bila Španija, drugačije ne mogu u Južnu Ameriku. Tamo se ili uključuju u poslove ili beže od osvete - objašnjava za Kurir bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, Božidar Spasić.

Spasić je posebno naglasio činjenicu da se naši kriminalci uglavnom ožene Latinoamerikankama, a razlog tome je taj što ih tamošnja na taj način najlakše kontroliše.

- Južna Amerika se smatrala sigurnom kućom za kriminalce, međutim nakon poslednjeg ubistva, jasno je da mafiji nikada ne možete pobeći, kruže glasine da bi možda trebalo promeniti kontinent, jer ukoliko te policija ne pronađe, mafija će te svakako naći.

Naime, kako kaže Spasić, kriminalci sa naših podneblja postali su dominantni u tim delovima Amerike zato što su postali cenjeni izvršioci, mafija traži nova tržišta, a Srbi im tome služe.

Saša Spasić

Nišlija Saša Spasić (56) ubijen je sa tri hica iz pištolja 2020. godine u ekvadorskom lučkom gradu Gvajakilu dok je sa suprugom i ćerkom sedeo u kafiću tržnog centra.

O Spasiću su i posle smrti ostale samo spekulacije da je organizovao transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu i da je redio malverzacije sa medicinskom opremom za Kovid bolnice u Ekvadoru.

Marjan Jocić

Zaječarac Marjan Jocić Maksa (39) nađen je mrtav u kamenolomu u Brazilu 5. maja 2020. Istražitelji su brzo otkrili da je Srbin overen u glavu i ostavljen na nepristupačnom terenu.

Marjan Jocić Maksa je, navodno, u Srbiji dovođen u vezu s trgovinom narkoticima, a sumnja se da je u Brazilu likvidiran takođe zbog poslova s drogom.

Marko Mitić

Marko Mitić (30) otet je 15. aprila 2014. u San Migelu u Peruu, a 5. avgusta iste gosine pronađen je mrtav. Iza njegovog ubistva, kako se sumnja, stoji međunarodni narko-kartel s kojim je sarađivao u Južnoj Americi.

Istragom je navodno utvrđeno da je posle otmice mučen dva dana i da je potom ubijen. Spekulisalo se da je saradnicima dugovao novac, jer su navodno od njegove porodice iz Srbije tražili otkup od milion dolara.

Goran Stavrić

Goran Stavrić Kljuki (41) ubijen je u julu 2014. ispred restorana brze hrane na periferiji Lime u Peruu. Navodno, on je napravio dug od 200.000 dolara pošto je pošiljka kokaina, za čiju je pratnju bio zadužen, zaplenjena.

Inače, Kljuki je pobegao iz zatvora u Srbiji 2007. i u Peruu se predstavljao kao privrednik Nikola Antonio Bonavija.

Dejan Stanimirović

Dejan Stanimirović ubijen je krajem marta 2020. u Kolumbiji dok je boravio u kući Hose Vinsenta Rivere zvanog i „Soldado" gde je boravio 15 dana, a ubijeni su isti dan.

Navodno, njih dvojica su igrala ruski rulet i kada je došao red na Stanimirovića da povuče oroz, metak je opalio i teško ga ranio. Odmah je prebačen u bolnicu, gde je kasnije i preminuo, a Eduar je upucao policajce koji su došli na uviđaj uveren da su u pitanju Srbi, a sumnja se da on ubijen upravo u razmeni vatre sa policijom.

Najpoznatiji narko-bosovi

Trgovina narkoticima iz Južne Amerike u Evropu jedna je od primarnih aktivnosti narko-bosova sa Balkana i dokaz koliko su ojačali na tom tržištu da se ogromne količine kokaina švercuju upravo pod njihovom organizacijom.

- Balkanski kartel u poslednje vreme jedan je od najjačih i najzastupljenijih za ove vrste poslovanja, a svoja trgovanja velikim količinama ove droge iz Južne Amerike su, kako se sumnja, organizovali i najveći narko-bosovi sa naših prostora kao što su Darko Šarić, Edin Gačanin zvani Tito i vođa "kavačkog" klana Radoje Zvicer - kaže izvor Kurira.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija