• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

23.01.2024

15:14

Suđenje klanu Belivuk-Miljković nastavlja se u četvrtak: Na kraju prikazane fotografije garaže u Ritopeku

MUP/printscreen/Marko Đoković/Miloš Rafailović

Vesti

Suđenje klanu Belivuk-Miljković nastavlja se u četvrtak: Na kraju prikazane fotografije garaže u Ritopeku

Podeli vest

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je, uvidom u pisanu dokumentaciju, nastavljeno suđenje Veljku Belivuku i ostalim pripadnicima zloglasnog klana koji se tereti za sedam svirepih ubistava i druga teška krivična dela.

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu. Njihov prvobitni advokat Dejan Lazarević, kom se sudi za pokušaj ubistva Nebojša Joksovića u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, juče se vratio u postupak kao branilac desetorice optuženih.

Lazarević je na jučerašnje ročište došao kao branilac Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Vladimira Greka, Dejana Tešića, Nebojše Jankovića, braće Budimir, Senada Rešovića, Dragana Mitrovića i Nemanje Đurića, a na samom kraju suđenja, optuženi Vlade Draganić, zatražio je da vrati punomoćje Dejanu Lazareviću.

Najpre je obavljen uvid u dokumentaciju usledilo je izvođenje dokaza veštačenja telefona, a potom su izvedeni i DNK dokazi. 

 

Foto: Marko Đoković

 

Posle polučasovne pauze suđenje je nastavljeno predočavanjem zapisnika o veštačenju blindiranog vozila "BMW7", koje je korišćeno prilikom ubistva Milana Ljepoje.

Kako je precizirao tužilac Ivanić, u tom automobilu su pronađeni otisci prstiju okrivljenog Marka Miljkovića.

Nišlija Ljepoja, pripadnik "Pink pantera" i "škaljarskog klana", namamljen je da kupi blindirani "BMW7", a potom mučen i zverski ubijen, isečen na komade i samleven 8. decembra 2020. godine.

Navodno je njegovu likvidaciju naručio i platio 210.000 evra odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, jer je sumnjao da Ljepoja stoji iza pokušaja atentata na njega u Ukrajini.

Foto: Marko Đoković

 

Pregledana je potom foto i pisana dokumentacija iz radionice optuženog Vladimira Dimitrijevića.
Na fotografijama se vidi pištolj sa municijom, ali i metalni sanduk za koji tužilac navodi da su u njemu pronađeni tragovi kokaina.

- Zapisnik o fizičko-hemijskom veštačenju pokazuje tragove kokaina u metalnom sanduku. To potvrđuje iskaze okrivljenih saradnika i čini verodostojnim priznanje Dimitrijevića koje je dao u policiji - rekao je tužilac Ivanić.

Advokat Lazarević javio se za reč i istakao da, ako uzmemo bilo koju novčanicu, 95 odsto je šanse da će na njoj da budu mikročestice kokaina!
- Tužilac to zna, on se usaglasio sa tim u jednom predmetu od pre sedam-osam godina. Ne možemo to da uzimamo zdravo za gotovo. Naravno da su okrivljeni saradnici potvrdili tu priču, kada su čitali optužnicu, zapisivali u svesku pa to učili napamet - rekao je Lazarević.

Tužilac se nadovezao i odgovorio da tragovi kokaina nisu pronađeni na novčanicama, već u metalnoj kutiji u radionici u podrumu, te se "tragovi kokaina vezuju za taj prostor, ne za bilo kakve novčanice".

Za reč se javio i okrivljeni Dimitrijević:
- Prvo, to nije radionica, nije podrum, to je garaža. Nije servis, nije radionica, nije podrum, tu se najnormalnije ulazi. Sat i po vremena pre mog dolaska su u kući bili policajci, bez svedoka. I u radionici i u toj garaži. Kofer, videćemo čiji je, moj nije. Debelo se greši.

Foto: Reuter Stefan Tomašević/ Tanjug

 

Polemika oko toga ko je silovao mladića na stadionu: Belivuk traži suočavanje Srđana Lalića sa žrtvom

Pregledan je zapis o pretresu mesta boravka okrivljenog Mijata Simeunovića, na šta je njegov branilac Ivana Ostojić iznela tvrdnju da se u dokumentaciji vidi da tom prilikom nije pronađen nijedan predmet koji može da se dovede u vezu sa bilo kojim krivičnim delom.

S druge strane, u stanu Alekse Dunjića je pronađeno oružje, za šta je njegov branilac Živko Dedović imao sledeće opravdanje:

- Radi se o stanu koji je u vlasništvu njegovog oca i u kom ne živi samo Aleksa, već i njegova porodica - otac, majka i sestra. Nigde u zapisniku nije navedeno gde je pronađeno oružje i municija koji se mom branjeniku stavljaju na teret. Ko je koristio taj deo stana? Aleksa se izjasnio o tome gde je pronađeno, ali to nije navedeno u zapisniku. Nije nađeno u sobi koju koristi, već u tavanskom prostoru. Kao što je ovo oružje stavljeno Aleksi na teret, moglo je da bude stavljeno na teret njegovo majci ili sestri, nema razlike. Oružani list je na ime Slobodana Dunjića za pištolj kalibra 7.65. Pokušano je oduzimanje očevog pištolja, oružanog lista i svih metaka za koje je imao dozvolu.- rekao je Dedović.

On je takođe dodao da ne postoji nikakva sličnost između Alekse Dunjića sa osobama koje su stajale u vrsti tokom prepoznavanja.

- Aleksa je bio na poziciji dva, lica na drugim pozicijama su osam godina starija i pet godina mlađa od njega. A ta lica bi trebalo da budu slična po karakteristikama - dodao je i istakao da je samim tim prepoznavanje nezakonito.

Takođe je dodao da u zapisnik nije unet opis koji je dao oštećeni I. S.(žrtva silovanja, op. aut):

"Navodno je rečeno da je u pitanju krupan muškarac, od oko 130 kilograma, a onda dovode one koji koja imaju 80 kilograma. Svi sveže izbrijani, samo Aleksa sa bradom."

Tužilac Saša Ivanić je na sve to istakao da je optuženi Vojislav Đorđević nedvosmisleno priznao da je učestvovao u silovanju I. S.
- On je sve rekao i objasnio zašto je priznao i da je trpeo veliko maltretiranje između njegovog hapšenja i dolaska branioca - reagovala je advokat Miljana Perendija, koja zastupa Đorđevića.

Marko Miljković nije mogao da odoli da se i ovom prilikom ne umeša, iako ga niko nije lično pomenuo:
- Setite se mojih pitanja da li su I. S. predočene bilo koje druge fotografije, osim nas okrivljenih, rekao je ne. On je pre izjave kod tužioca prepoznavao nas tako što su mu, kako je rekao, pokazali naše slike i rekli mu ko je na njima. Dakle, on je prvo gledao naše slike, pa davao iskaz, pa je išlo neko prepoznavanje.

Belivuk je potom predložio da se okrivljeni saradnik Srđan Lalić dovede u sud radi suočavanja sa oštećenim I.S., koji je svedočio da ga je on silovao na stadionu "Partizana", "kako bi se utvrdilo ko laže, a ko govori istinu."

Tužilac se usprotivio tom predlogu.

Prikazana je i dokumentacija dobijena tajnim praćenjem komunikacije između okrivljenih, uključujući i onu preko aplikacije "Skaj". Između ostalog je prikazana fotografija Veljka i Bojane Belivuk u jednom restoranu sa bračnim parom Georgiev - Sekulić, koji su takođe optuženi u ovom postupku.

Sledeći set fotografija se odnosio na garažu iz kuće u Ritopek.

- Lice mesta nije zapečaćeno. Mogao je da uđe ko želi i da unese bilo šta u garažu i skrivenu prostoriju - ponovo je pokušao da diskredituje i ovaj dokaza advokat Dejan Lazarević.

I Marko Miljković je odmah zhatim požurio da se "istakne".

- Piše na slici da se radi o vratima kotlarnice. Od pečata ništa, 11. februara je sve bilo otvoreno. Vidimo da su sve police tu, a vrata razvaljena. Vrata su ovako bila razvaljena i 4. februara na pretresu. Takođe, kamion je ulazio u dvorište i neke osobe iz Gradske čistoće. Tako su bar bili obučeni, zemlju su lopatama utovarivali u ovaj kamion. Imam fotografije koje mogu da dostavim sudu. Sa gornjeg dela dvorišta iznad garaže su utovarivali zemlju. Neko je isekao ogradu koja je bila tu - rekao je Miljković.

Tužilac se nadovezao i naveo da se na fotografijama na podu garaže vide biološki tragovi ubistava, odnosno, tragovi krvi fiksirani sa leve strane na podu.
- Ko o čemu, tužilac o nečemu što niko ne vidi, samo on. Čekamo veštake, pa ćemo da vidimo te famozne tragove krvi, pa ćete da se uverite da ovo što tužilac priča nije ni u kakvoj vezi sa pravim činjeničnim stanjem - replicirao je advokat Lazarević.

Belivuk se na kraju današnjeg pretresa javio za komentar:
- Prokomentarisao bih, kako ovde piše, magacin. Kada smo uhapšeni, ovde nisu ništa našli, a pet dana kasnije su se tu pojavile neke famozne puške. Zato predlažem da se saslušaju svi svedoci pretresa. Takođe bih dodao da se ovde vidi kako su vrata razbijena, iako su bila uredno zaključana i zapečetirana posle mog privođenja. Ne znam kome je to i zašto bilo potrebno.
 

Foto: N.Š.

 

Biološki tragovi Radojevića nađeni na šrafcigeru!

Tužilaštvo je istaklo da smatra veoma važnim još jedan dokument koji se tiče DNK veštačenja i predmeta, pronađenih u "tajnoj prostoriji".

- Na jednoj jakni su nađeni biološki tragovi Marka Miljkovića, na drugoj okrivljenog Draganića i pokojnog Ljepoje, na šrafcigeru Radojevića, na čizmama Marka i Miloša Budimira. Tragovi pokojnog Milana Ljepoje otkriveni su na jednoj jakni, zajedno sa tragovina braće Budimir - otkrio je tužilac Ivanić, komentarišući dokumenta koja su sledeća izvedena kao dokaz u sudnici.

Kao sledeći dokaz izvedeni su zapisnici o veštačenju mobilnih telefona i računara Veljka Belivuka, Vlade Draganića, Vlade Georgieva, Nemanje Lakićevića, Miloša Budimira, Nikole Spasojevića. Tokom izvođenja dokaza, na jednom od dokumenata pisalo je da je optuženi Miljković u telefonu svedoka saradnika Nikole Spasojevića bio upisan kao "Kumašin".

Podsetimo, Miljković i Spasojević su kumovi, ali su se žestoko sukobili nakon što je Spasojević sklopio sporazum sa tužilaštvom i odlučio da detaljno govori o ubistvima iz optužnice, ali i likvidacijama koje do sada nisu rešene. Zauzvrat je osuđen na 14 godina zatvora.

Kao dokaz je izveden i zapisnik o veštačenju uređaja oduzetih od Mirjane Ranisavljević, koja nije obuhvaćena optužnicom, ali su je svedoci saradnici pominjali tokom suđenja kao prijateljicu prvooptuženog Belivuka.

U kuhinjskom delu restorana, koji se nalazi u okviru stadiona "FK Partizan" u Humskoj, pronađeni su tragovi kokaina. To je navedeno u zapisniku o forenzičkom ispitivanju, koji je takođe dokaz protiv Belivuka i članova njegovog klana. Osim za brutalna ubistva, podsetimo, okrivljeni se pred Specijalnim sudom terete i za trgovinu narkoticima. Prema optužnici, upravo je stadion bio centralno mesto gde se droga dovozila, prepakivala pa upućivala do krajnjih kupaca.

Foto: MUP Srbije

 

Sudija Vinka Beraha prezentovala je najpre izveštaj MUP-a od 7. februara 2021. godine o zatečenom stanju u bunaru, koji se nalazi u voćnjaku kuće u Ritopeku gde su, prema optužnici, žrtve ovog klana zverski mučene i ubijene.

Zatim nekoliko izveštaja od 23. aprila iste godine iz same kuće, čiji je vlasnik okrivljeni Vlado Draganić.

Usledilo je prezentovanje zapisnika o veštačenju pronađenih DNK tragova, prvenstveno pokojnog Lazara Vukićevića na zidu "tajne prostorije" u kući zvanoj "klanica".

Na to je reagovao advokat Dejan Lazarević, branilac desetorice optuženih, insistirajući da sud pozove sve veštake koji su učestvovali u sačinjavanju zapisnika, kako bi im odbrana postavila dodatna pitanja.

Foto: Informer/društvene mreže

 

- Imamo zapisnike o veštačenju i moraćemo da se bavimo njima, jer insistiramo da oni koji su radili nalaze i mišljenje dođu da im postavimo određena pitanja o nalaženju tragova. Tužilaštvo je u toku istrage dalo nalog za veštačenje DNK tragova gotovo svim veštacima te struke u Srbiji, kako mi ne bismo našli stručnog savetnika iz te oblasti, ali mislim da smo dovoljno sposobni - rekao je Lazarević.

Tužilac Saša Ivanić je rekao da se tužilaštvo ne protivi pozivanju veštaka, ali da su forenzički nalazi potpuno relevantni.

I advokat Mirjana Vasiljević je napomenula da postoji veliki broj veštačenja, koja su potpisali organi izvršne vlasti, iako su ih morali da ih urade nezavisni organi. 

- Ona automatski nisu objektivna i nezavisna. Treba da se provere svi potpisnici veštačenja kako bi utvrdili da li su na spisku sudskih veštaka. Ako je neko zaposlen pri MUP, ne znači da ima znanje da radi veštačenja - objasnila je Vasiljević.

Zamenik tužioca Saša Ivanić, postupajući u postupku protiv klana Veljka Belivuka, istakao je pred Specijalnim sudom da je naročito važan dokaz iz zapisnika da su biološki tragovi pokojnog Zdravka Radojevića takođe pronađeni na zidu "tajne prostorije" kuće u Ritopeku i ispred industrijske mašine (u kojoj su okrivljeni mleli ostatke ubijenih, op. aut), kao i tragovi Milana Ljepoje.

Foto: M.B.

 

Sudija Beraha je nastavila sa prikazivanjem zapisnika, sačinjenih prilikom veštačenja automobila okrivljenih. 

I na to je advokat Dejan Lazarević, koji je inače optužen u postupku protiv Darka Šarića za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića, imao primedbu:

- Ja sam signalizirao da nije vršen uviđaj na vozilima. S obzirom na tu činjenicu, forenzički nalazi vozila i sva veštačenja koja slede su nezakonita i predlažem da isti budu izdvojeni iz dokaza - rekao je Lazarević, na šta je tužilac odgovorio da je zahtev neosnovan.

Očigledna je namera branilaca, posebno sa povratkom Lazarevića u slučaj, da se apsolutno ospori svaki dokaz kao nezakonit. S druge strane, tužilaštvo je samouvereno da je prikupilo više nego dovoljno materijala da se izreknu doživotne kazne glavnim egzekutorima.

 

Foto: tanjug

Ilustracija

 

Advokat Dejan Lazarević od ponedeljka ponovo brani 11 pripadnika ove grupe. Lazarević je na početku postupka branio nekoliko pripadnika sve dok nije uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića.

Prethodno su tokom suđenja ispitani svedoci, oštećeni u ovom predmetu, odnosno članovi porodica ubijenih muškaraca, kao i oštećeni I.S., koga su, kako je navedeno u optužnici, članovi ove grupe oteli i držali na stadionu FK Partizan, gde su ga mučili, zlostavljali i silovali.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić, koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija