• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

22.01.2024

15:00

Dejan Lazarević ponovo brani klan Belivuk-Miljković! Nastavak suđenja u Specijalnom sudu

Informer/društvene mreže

Vesti

Dejan Lazarević ponovo brani klan Belivuk-Miljković! Nastavak suđenja u Specijalnom sudu

Podeli vest

Suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu.

Njihov prvobitni advokst Dejan Lazarević, kom se sudi za pokušaj ubistva Nebojša Joksovića u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, vratio se u postupak kao branilac desetorice optuženih.

Na suđenju Belivuku poslednje su svedočile devojke Dunja V., Darija J. i Katarina M. koje su, kako se sumnja, bile na stadionu FK Partizan kada su pripadnici ove grupe, kako je navedeno u optužnici, silovali i zlostavljali oštećenog I. S.

18.31 Završeno suđenje

Sudija Vinka Beraha rekla je da se suđenje prekida. Ono će da bude nastavljeno sutra.

18.30 Draganić vratio punomćje Lazareviću

Okrivljeni Vlade Draganić se, na samom kraju suđenja, javio za reč i rekao da želi da vrati punomoćje advokatu Dejanu Lazareviću.

18.06 Pregleda se foto dokumentacija iz Ritopeka

Na fotografijama iz Ritpeka vidi se prolaz u zidu, torbe koje su se nalazile u garaži, streč folija koja je korišćena za pakovanje oružja, gumene čizme i pantalne, kompletna policijska uniforma sa prišivkama. na fotografijama se vidi diše komada pištolja i automatskog oružja, veliki broj municije. Većina oružja fotografisana je zapakovana u streč foliju.

Pronađena je i optika za oružje, prigušivači i MRUD.

Advokat Dejan Lazarević zatražio je da se vrate na fotografiju broj 16 na kojoj se nalazi skrivena prostorija.

- To je skrivena prostorija i tu je bilo nas 15, vidite da prostorija nije velika. Stajali smo tu pet minuta. Tu je i slivnik preko kog sam ja prelazio. Zamislite koliko je to kontaminirano, kad niko od nas, osim četvorice forenzičara, nije bio u zaštitnoj odeći. To je urađeno namerno da bi bili prikriveni DNK tragovi onih koji su u prostoriju uneli oružje - rekao je lazarević.

Tužilac Saša Ivanić odgovorio je da je u pitanju licitiranje broja osoba koje su bile u prostoriji i da je u izveštaju tačno navedeno koliko je osoba bilo, kao i da Lazarević iznosi "paušalne i neosnovane tvrdnje".

Foto: MUP Srbije

 

 

Lazarević je rekao da "tužilac zna ko je bio u prostoriji", a potom nabrojao 13 osoba i dodao da je bio i šef forenzike, ali i ministar.

- Sve što pričam je istina, mogu i da se zakunem - rekao je Lazarević, na šta je tužilac istakao da je u zapisniku precizno naveo ko je i gde stajao u prostoriji, kao i vreme u koje je sveko od prisutnih lica napustilo prostoriju.

17.48 Nastavlja se uvid u dokumentaciju

Pregledaju se zapisnici sa uviđaja iz kuće u Ritopeku iz aprila 2021. godine.

17.45 Odbijeni predlozi za izuzeće, usvojen predlog Lazarevića

Sudija je pitala optuženu Slađanu Sekulić kako se oseća jer joj je tokom pauze pozlilo.

Takođe, odbijeni su predlozi za izuzeće tužilaca kao nedozvoljeni.

Usvojen dokazni predlog Dejana Lazarevića da se kao svedoci ispitaju potpisnici izveštaja od forenzičkom pregledu lica mesta.

17.02 Pauza

Sudija je odredila pauza u trajanju od 30 minuta.

17.01 Belivuk i Miljković se javili za reč

- Pridružio bih se rečima advokata. Krivo mi je što sudnici ovo nije zabavno. Vidim da smo probudili tužilaštvo. Ovo je ozbiljna stvar, za ovakvu stvar bi trebalo da date naredbu da se neko sasluša. Od početka govorimo da je oružje podmetnuto i da nam je namešteno. Stvarno bih Vas zamolio... Drago mi je što smo odbijeni za ovaj zahtev za dokaze, to ćemo verovatno da se ganjamo na kasaciji, pa da nas oni oslobode. Korišćenje ovih falsifikata je stvarno kriminal - rekao je Belivuk.

Za reč se javio i Marko Miljković.

- ja se takođe svemu pridružujem. I pored svega što smo videli i brojnih krivičnih dela tužilaštva, sad vidimo da su i falsifikovali izveštaji. Pa, to je sramota. Vređaju nam inteligenciju da su ovo dopunjivani izveštaji. Ako ovo nije razlog za izuzeće zbog njihove pristrasnosti, ja ne znam šta je ovo. Ostalo je samo da izvade pištolje i da pucaju po nama - rekao je Miljković.

16.59 Advokati traže izuzeća tužilaca

Advokat pavle Litričin zahteva izuzeće glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i tužioca u postupku Saše Ivanića i Zorana Babića zbog, kako je rekao, falsifikovanih izveštaja.

Njegovih rečima pridlužio se advokat Nikola Jerković i rekao je da su "tužioci znali o kakvim je izvaštajima reč i da su u pitanju falsifikati".

- Oni su te izveštaje iskoristili tako što su podigli optužnicu i iskoristili ih kao dokaze u optužnici - rekao je Jerković.

16.35 Vrši se uvid u dokumentaciju

16.33 Lazarević tvrdi da je izveštaj falsifikovan

Odbijeni su predlozi za izdvajanje zapisnika o uviđaju iz kuće u Ritopeku sa spiska dokaza, kao i svi izveštaji o forenzičkom pregledu lica mesta i veštačenja. Sudsko veće je ocenilo da su svi zapisnici zakoniti.

Advokat lazarević koji se javio za reč, rekao je da je izveštaj iz kuće u Ritopeku falsifikovan.

- Izveštaji su izmenjeni, promenjen je potpis. Isto je ime i prezime, a potpisi su različiti. Izveštaj od 23. aprila 2021. godine gde su navedene stvari pronađene u skrivenoj prostoriji, isti imamo u spisima predmeta, a tu je zamenjen datum, stavljen je 29. april 2021. godine. U uglu piše da treba da se izmeni u omotu izveštaja. Ovakvi izveštaji su zamenjeni i svi su falsifikovani. U falsifikovanom izveštaju prepravljeno je na 29. april. Ako krenemo da čitamo izveštaj, izmenjeno je gde piše pronađeni tragovi na licu mesta, dodaje se da je jezičak brave zatečen otključan. Gde se spomenju gumene čizme i pantalone, u falsifikovanom izveštaju stoji da su zatečene u PVC koritu. Kada vidimo spisak stvari, u koritu ne postoje gumene čizme - rekao je Lazarević.

Istakao je da je navedena puška sa prigušivačem u streč foliji, a da je u drugom izveštaju dodato da je oblepljen braon selotejp trakom.

- Gde stoji platnena torba, u durogm izveštaju je dodato da je ona imala natpis. Posle tri reda imamo tri para nožica za MRUD, dodato je jedna prazna platnena torba sa istim natpisom. Potpisi nisu isti. Datumi se razlikuju. Dakle, potpis, datumi i pronađene stvari su falsifikovani - dodao je.

Rekao je da potoji više falsifikovnaih izveštaja.

- Tužilac je rekao da to treba da kažemo u istrazi, ali mi branioci imamo pravo da iznesemo informacije kad mislimo da je potrebno. Molim tužioca da kaže ko je čovek koji je ušao u prostoriju i da nam kaže njegovo ime. Tvrdim da su oba izveštaja falsifikovana, a ne samo jedan. Oni koji su taj izveštaj sačinili potpisani su različitim potpisom. Možemo da kažemo da čovek ima pravo da se potpiše drugačije, pa predlažem da ih ispitamo ovde na osnovu ovih falsifikovanih izveštaja. Imamo dva različita izveštaja pod istim brojem - rekao je.

16.15 Pauza

Sudija je odredila pauzu od 10 minuta kako bi bila doneta odluka o predlozima branilaca.

16.05 Miljković se javio za reč

- Ja bih samo da se nadovežem na tužioca. Pečatiranje ne mogu da obavljaju službena lica sama. Da mogu, sami bi to radili i u Humskoj. Pečatirala su službena lica po nalogu suda. Kada je službeno licu izgubilo legitimaciju otpečatirali su Humsku u prisustvo svedoka i uz prisustvo svedoka je ponovo pečatirano. Vidimo da iskusan tužilac ne razlikuje pretres i uviđaj - rekao je Miljković.

On je istakao da policija može da zadrži nekoga, ne duže od šest sati, radi prikupljanja obaveštenja i istakao da ga interesuje koga je to tužilaštvo zadržalo.

- Hajde onda da izbacimo druge članove zakona i da radimo sve po tački 136. Neću se pozivati na UStav koji garantuje da niko ne može da uđe u dom bez naredbe za pretres koju je dao sud. Tužilac se pozviao na član 300. Istina je da treba da nas obaveštavaju i da možemo da prisustvujemo o procesnim stvarima, li je tužilac zaboravio da nas pozove da čujemo ispitivanje svedoka i da ih ispitujemo. Mi nismo obavešteni da prisustvujemo uviđaju. Zašto Draganića nisu obavestili o pretresu u Ritopeku? Imamo slike na kojima se vidi da su od februara do aprila ulazili razni ljudi i kamioni. Šta su unosili i iznosili, mi to ne znamo. Gde su nestale pločice, laminat i tuš kabine? - dodao je i pitao je gde su zapisnici za taj period.

15.26 Lazarević: Falsifikovan zapisnik, kontaminirani dokazi

Sudija je naložila da se pregleda zapisnik iz kuće u Ritopeku, kada se javio advokat Dejan Lazarević.

- Nije bilo nasilno, već fiktivno otvaranje blindiranih vrata nekim pajserom, a vrata su bila otključana. U skrivenu prostoriju ušao je visok čovek, koji nije bio obučen kao forenzičar i zadržao se dva do tri minuta. Zatim sam tražio da se legitimiše, ali on nije želeo da kaže svoje ime. Na kraju je rekao da je šef forenzike. Nije tačno da su glavni tužilac i polciija bili u dvorištu, bili su u garaži - rekao je Lazarević.

U skrivenu prostoriju je, kako je rekao, ušlo njih deset do 15. Kako je dodao Lazarević, čovek koji se prdstavio kao šef forenzike rekao je da mogu da priđu na oko dva do tri metra od mašine za mlevenje mesa koja se nalazila u skrivenoj prostoriji.

- Svi smo tu ostavili DNK. Doći ćemo do istine, ako sud odobri da bude ispitan taj šef forenzike. U hodniku smo našli neke kese, u zapisniku je navedeno da je tu pronađena neka puška u koferu. To nije video ni tužilac Saša Ivanić, ni ja. Sve stvari iz kesa su stavljene na šatorsko krilo, policajci su se tu zavlačili i snimali svojim telefonima. Ko god je hteo bio je blizu stvari. Dokazi su kontaminirani - dodao je.

On je rekao da je falsifikovan datum izveštaja, kao i potpis i da su u kuću u Ritopeku ubačene stvari.

- Nađena je ogromna količina oružja, municije. Videćete da to što je nađeno nije u vezi sa okrivljenima. Očekivao sam da će tužilac posle odustanka tužioca od krivičnog gonjenja od okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, odustati i od ostalih, ali nije - rekao je advokat Dejan Lazarević.

Foto: Informer/društvene mreže

 

Takođe, završeno je ispitivanje oštećenog I. S. koje je bilo zatvoreno za javnost. Veštaci psiholog i psihijatar su na jednom od prethodnih suđenja rekli da je I. S. sposoban da prati suđenje i svedoči.

re oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

14.45 Slušaju se iskazi sa saslušanja

Preslušava se audio snimak sa saslušanja okrivljenog Alekse Šejića iz policije.

Kako se čuje na snimku, inspektori su mu saopštili da je optužen zbog uduživanja radi vršenja krivičnih dela, kao i zbog droge i oružja.

On je rekao da je ranije osuđivan na uslovnu kaznu zbog teške krađe 2019. godien, da se ta sankcija završila i da ne postoji nijedan postupak koji se vodi protiv njega.

Šejić je u policiji rekao da želi da iznese odbranu. Ispričao je da je došao u Beograd u oktobru 2019. godine, da je radio u pica baru na vračaru od januara do septembra 2020. godine, a da je potom radio u restoranu na stadionu "Partizana" od oktobra do decembra iste godine.

Na pitanje da li je pripadnik neke veće grupe, odgovorio je da je pripadnik grupe FK "Partizan".

- Živeo sam u sobi na stadionu dok sam radio u restoranu na stadionu "Partizana". Soba se nalazila u okviru restorana, je znam kako da objasnim. Nalazi se odmah desno u odnosu na ulaz u restoran. Radio sam radnim danima od osam do 20 sati u restoranu radnim danima. Milovan Tadić je bio menadžer restorana, on mi je davao instrukcije u vazi sa poslom - rekao je Šejić na saslušanju u policiji.

Foto: Informer

Ilustracija

On je dodao da Tadića zovu Miksa, ali da ne zna koliko ima godina.

Na pitanje koga je sve viđao u restoranu, Šejić je rekao da je "dolazilo dosta navijača".

- Od tih navijača čuo sam za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Dolazili su kad su bile utakmice, ali ih ne poznajem lično, niti imam bilo kakav kontakt s njima. Viđao sam ih u restoranu, na navijačkim skupovima - rekao je Šejić.

Sudija je potom prekinula preslušavanje i pitala da li postoji sugestija branilaca u vezi sa tim koji deo treba da se presluša kako bi se videlo da je Šejić govorio pod pretnjama i maltretiranjem.

Šejić se potom javio za reč.

- Ja nisam nijednog trenutka rekao da je meni u toku saslušanja prećeno. Sve se desilo pre saslušanja. Pogledajte vreme saslušanja, ja sam uhapšen u pola osam. Čujete kako ja zvučim kad sam normalan. Satima sam bio na stolici tamo, 1000 puta sam to naveo - rekao je Šejić.

Tužilac je istakao da se na snimku čuje da su inspektori svoj posao obavili profesionalno. Takođe je dodao da je pre saslušanja Šejić rekao da nema izabranog branioca i da je vreme utrošeno na to da dobije branioca po službenoj dužnosti.

14.35 Sudija proziva prisutne

Advokat Dejan Lazarević vratio se u postupak kao branilac Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Vladimira Greka, Dejana Tešića, Nebojše Jankovića, braće Budimir, Senada Rešovića, Dragana Mitrovića i Nemanje Đurića.

14.00 Optuženi dovezeni u sud

Belivuku i njegovom klanu sena teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Foto: shutterstock/Informer/Tanjug

 

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija