• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /slobodnaevropa

05.02.2024

13:46

Saradnik kralj kriptovaluta izručen Južnoj Koreji -Prevareni investitori za 42 miijarde dolara

Epa/Twiter

Vesti

Saradnik kralj kriptovaluta izručen Južnoj Koreji -Prevareni investitori za 42 miijarde dolara

Podeli vest

Crna Gora izručila je danas Južnoj Koreji Hond Čan Juna, poslovnog partnera Do Kvona koji je kako se sumnja, prevario investitre za 42 miijarde dolara, a shodno rešenju koje je donelo Ministarstvo pravde Crne Gore.

Do Kvon i Hond Čan Jun uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom Aerodromu, dok su pokušavali da se, sa lažnim dokumentima, ukrcaju u avion privatne kompanije “Alliance Jet”, spreman za let do Dubaija.

Državljanin Južne Koreje Hond Čan Jun izručen je iz Crne Gore u Južnu Koreju.

"Danas je iz Crne Gore u Južnu Koreju izručen J.C.H., državljanin Južne Koreje, a shodno rešenju koje je donelo Ministarstvo pravde Crne Gore. Ovo lice je lišeno slobode u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine na Aerodromu Podgorica po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisao Interpol Seul i to zajedno sa D.H.K., da bi nakon što je odslužio kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca u Crnoj Gori zbog izvršenog krivičnog dela falsifikovanje isprave, izručen iz Crne Gore", saopšteno je iz Uprave policije.

Hond Čan Jun je poslovni partner kralja kriptovaluta Do Kvona.

"J.C.H. od strane službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji", piše u saopštenju Uprave policije.

Foto: Printscreen/Twitter

 

Podsetimo, kako su ranije crnogorski mediji pisali, na podgoričkom aerodromu, uhapšen je državljanina Južne Koreje Do Kvona koji se sumnjiči da je izazvao više od 40 milijardi dolara gubitaka nastalih kolapsom kompanije koja je osnovala kriptovalutu Terra.

Foto: EPA/Boris Pejović

 

Kako je naknadno saopštio crnogorski MUP, oni su uhapšeni na aerodromu zbog falsifikovanja putne isprave jer su prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai upotriebili falsifikovane pasoše Kostarike.

"To je utvrđeno proverama Interpola. Pregledom prtljaga pronađene su i putne isprave Belgije i Južne Koreje. Proverama Interpola utvrđeno je da su isprave Belgije falsifikovane”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Foto: EPA

 

Po nalogu Tužilaštva od uhapšenih su oduzeta 3 lap topa i 5 mobilnih telefona.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić je na twitter nalogu naveo da je uhapšeno lice "jedan od najtraženijih "begunaca suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs sa sedištem u Singapuru".

Foto: Printscreen/Twitter

 

Ministar Adžić je tada naveo da se čeka na zvaničnu potvrdu identiteta. On je rekao da Do Kvona potražuju Sjedinjene Države, Južna Koreja i Singapur.

"Uvidom u aplikaciju Granica, lica nemaju evidentiran ulazak u Crnu Goru. Za njima je raspisana poternica od strane NCB Seul-Koreja zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje”, navedeno je na kraju saopštenja MUP-a

Za njim je izdat nalog za hapšenje u Južnoj Koreji u septembru prošle godine kada se kriptovaluta Terra srušila. Takođe se sumnjiči za prevaru od 40 milijardi dolara nakon što je propala kompanija čiji je suosnivač.

Tokom prošle godine, postojale su sumnje da se Do Kwon jedno vrijeme krio i u Srbiji, ali ti navodi nikada nisu bili potvrđeni.

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa Do Kvon je jedan osnivača kompanije Teraform Labs. Kompaniju je osnovao, navodi Forbs, koristeći blokčejn tehnologije "kako bi razvio efikasniji sistem plaćanja".

Kripto valuta je privukla 40 miliona korisnika kada je lansirana u januaru 2018. godine", navodi se u kratkoj biografiji Do Kvona na sajtu Forbsa.

Osim kripto valute Terra, stvorena je i Luna. Obe su propale u maju prošle godine, kada su njihove cene pale skoro na nulu, što je pogodilo šire kripto tržište.

Pre kolapsa, maksimalna cena tokena bila 116 dolara, da bi pala na 0,0002 dolara.

Nakon propasti kompanije Do Kvona, svetski mediji su objavili da su investitori izgubili oko 42 milijarde dolara, dok su neki izgubili životnu ušteđevinu.

Zbog toga su južnokorejske vlasti pokrenule nekoliko krivičnih postupaka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija