• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

11.02.2024

23:00

Nakon likvidacije ovog čoveka Beogradom je tekla krv! Arkanu hteo da proda "audi" pa mislili da ga je "namestio" (FOTO/VIDEO)

Informer

Vesti

Nakon likvidacije ovog čoveka Beogradom je tekla krv! Arkanu hteo da proda "audi" pa mislili da ga je "namestio" (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Branko Jeftović Jorga (33) je prvi pripadnik miljakovačkog kriminalnog klana za kim je raspisana poternica zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana.

Dok su učesnici atentata jedva uspevali da izbegnu istragu koja je bila intenzivna, Jorgu su već tražili po Srbiji.

Nije, doduše, bila ni tajna da je on kobnog 15. januara bio u Interkontinentalu, ali u tim momentima nije se znala njegova uloga u trostrukoj likvidaciji.

Nagađanja oko motiva

Nagađalo se da je Jeftović ubijen u osveti za likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu "Interkontinental". Dovođen je u direktnu vezu sa ovim ubistvom. On se, ipak, prijavio u policiju i rešio da da iskaz.

Foto: Zoran Sinko

 

 

Deset dana nakon ubistva Arkana, on je, kako su ranije pisali mediji, dao iskaz pred istražnim sudijom.

- U "Interktontinental" sam došao oko 16 sati. Mandić je bio moj prijatelj, pa sam se pozdravio s njim. S njim je bio i Arkan, koji je nameravao da kupi moj "audi A8". Izlazili smo iz hotela da pogleda auto koji sam prodavao za 60.000 maraka, spustio sam cenu na 55.000 maraka, ali je Ražnatović odustao od kupovine - rekao je Jeftović.

Dodao je da je potom otišao u restoran, da bi potom začuo dva pucnja. Kazao je da je Manda na mestu bio mrtav, da je Arkan ležao s njegove leve strane nepomičan, a Gavrić na tlu pored Arkana.

On je dodao da je gledao da što pre ode iz hotela jer je kod sebe imao pištolj za koji je imao dozvolu za držanje, ali ne i za nošenje.

- Na izlazu sam video kaput koji sam podigao i dao recepcionaru. Ne znam čiji je to kaput bio (kaput sa sebe skinuo ranjeni Dobrosav Garić, kasnije osuđen za trostuko ubistvo, prim. aut.) - ispričao je Jorga.

Otišao je kući, ali se ubrzo vratio na mesto zločina.

- Zvao sam Mirka Tomića Bosanca, a onda prijatelja, koji je bio u Španiji, i Zorana Uskokovića Skoleta (jednog od organizatora Arkanovog ubistva), koji je bio u Nemačkoj. Mirko Bosanac i ja smo došli do "Interkontinentala" i s auto-puta videli da je hotel okružen policijom. Potom smo seli u kafić kod hotela "Jugoslavija" - rekao je Jeftović, pisali su ranije mediji.

Jeftović je, plašeći se za svoj život, samo desetak dana posle likvidacije Ražnatovića pobegao u inostranstvo.

Nije ga bilo godinama, ali onda je napravio grešku koja ga je koštala života. Misleći da je akcija "Sablja" posekla ceo "Zemunski klan", vratio se u Beograd. Pojavio se i na suđenju ubicama Željka Ražnatovića, ali nije znao da mu se sprema smrtni obruč, piše Kurir.

Već su mu za petama bili Sretko Kalinić i ostali slobodni "zemunci".

Tog 30. oktobra 2004. godine likvidiran je na uglu ulica Njegoševe i Koče kapetana u Beogradu.

Jorga je stajao na trotoaru i razgovarao mobilnim telefonom, kada mu je prišao muškarac sa leđa i ispalio iz pištolja metak u glavu.

Kada je pao na pločnik, ubica je u njega ispalio još četiri, pet hitaca. Napadač je potom seo u tamnoplavi "golf 4", sa zatamnjenim staklima i pobegao. Kada je stigla Hitna pomoć Jevtović je još bio živ. Preminuo je u Urgentnom centru.

Posle Arkanovog ubistva, ubijeni su jedan za drugim Jorginovi drugovi - Zoran Uskoković Skole, Zoran Davidovic Ćanda, Mirko Tomić Bosanac i Željko Bodiš.

O tome je Jorga pričao na pomenutom suđenju za Arkanovo ubistvo, nekoliko nedelja pred smrt. Tu je, pred većem sudije Dragoljuba Đorđevića izjavio da mu je "prećeno da će proći kao Skole." On je svedočio na ovom suđenju kada se nakon četiri godine vratio u Srbiju, a samo nekoliko nedelja pred smrt.

- Bio sam u društvu Arkana i Mande, a od smrti su me spasili kolači. Bio sam u "Braseriji" i jeo kolače. Kada se začula pucnjava krenuo sam ka njima. Odmah sam zalegao. Nisam video kada je pogođen Željko, ali jesam kada je ubica pucao u Mandu i Garića. To je jedan crn čovek, kratke kose... Lično ne poznajem optužene, ali sam ih viđao u piceriji na Bežanijskoj kosi - rekao je tada Jorga sudskom veću.

Tada je izjavio da mu nijedan od optuženih - Gavrić, Đuričić i Nikolić ne liči na osobu koja je 15. januara 2000. istrčala iz "Interkontinentala".

Foto: Informer DN

Sretko Kalinić

 

Jorgino ubistvo je sedam godina kasnje, pred sudom je priznao egzekutor "zemunaca" Sretko Kalinić.

Kalinić je na sudu ispričao da je prišao Jeftoviću, pucao mu u glavu i „overio“ ga sa nekoliko pucnjeva

Kalinić je potom opisao i kako je sa Vladom Budalom 24. oktobra 2004. napravio sačekušu Andriji Draškoviću na autoputu kod Beograda. Tada je Drašković preživeo zasedu, dok je jedan telohranitelj ubijen. Sretko je za taj neuspeh okrivio Vladu Budalu, koji je bio za volanom "mercedesa" i navodno nije hteo da se zaustavi i sačeka Kalinića da ovaj dokrajči Andriju, već je samo dodao gas i pobegao.

Kalinić piše i da se posle napada na Draškovića sklonio u Zagreb, ali se samo nekoliko dana kasnije vratio u Beograd i jedno vrijeme se krio u Kaluđerici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Micko

pre 2 meseca

Kakvo smo mi vreme preziveli. Sa ove vremenske distance sve je jasno.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija