• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.K.

21.02.2024

13:00

Bura na suđenju za smrt studentkinje: Iskaz svedoka sumnjiv, advokat porodice protiv njega podnosi krivičnu prijavu

Shutterstock

Vesti

Bura na suđenju za smrt studentkinje: Iskaz svedoka sumnjiv, advokat porodice protiv njega podnosi krivičnu prijavu

Podeli vest

Iskaz svedoka Stefana Spasića koji je trebao da razjasni pod kojim je okolnostima došlo do saobraćajne nesreće koja je dovela do smrti niške studentkinje Marije Šulović (25), na današnjem suđenju pred Višim sudom u Nišu bio je u velikoj meri kontradiktoran onome što je Spasić izjavio na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom.

Zbog toga je njegovom svedočenju prigovorila i porodica stradale devojke, sudija Milica Grujić mu je predočila nedoslednosti u današnjem iskazu a primedbe je imao i Spasićev prijatelj, optuženi za smrt studentkinje,  Nišlija Igor Stojković (40). Najveće nezadovoljstvo njegovim svedočenjem izrazio je punomoćnik Marijine porodice advokat Miroslav Ristić koji je u celosti prigovorio njegovom iskazu i najavio da će protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog lažnog svedočenja.

Sporna pitanja u Stefanovom  svedočenju odnosila su se na krucijalne činjenice bitne za utvrđivanje odgovornosti  Igora Stojkovića. Spasić koji je  bio suvozač  u vozilu „mazda“ kojim je 31. decembra 2020. godine kada je do nesreće došlo upravljao Stojković,  umnogome nije bio u stanju da objasni zbog čega se njegov današnji iskaz razlkuje od onog koji je dao na prvom saslušanju.

- Vraćali smo se od jednog čoveka kome smo servisirali kotao, naišli smo na veliku krivinu, ugledao sam na tri, četiri metra od nas devojku u njenog oca, Igor je počeo da krivuda levo, desno ali nikako nije mgoao da ih izbegne, sve se desilo u sekundi. Prišao sam  povređenoj nesreći, sa mnom je bio i Igor, hteli smo da joj ukažemo prvu pomoć. Igor je hteo da je odveze do bolnice ali je naišao neki čovek, pa smo je zajedno ubacili u auto. Krenuo sam sa njima, devojci sam držao glavu sve do bolnice – kazao je svedok Spasić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

 

Marijin otac Nebojša iskoristio je svoje pravo da ga ispita pa mu je predočio nesaglasnosti u svedočenju. On ga je upitao zašto je ranije kazao da je na putu video samo devojku a njega tek kada je izašao iz vozila, zašto je rekao da su bili na levoj strani kolovoza, zbog čega je pred tužilaštovom govorio da je Mariji prišao sam on a ne i Igor a sada kaže a su pomogali obojica.  

Spasić je nastavio da tvrdi da govori istinu, a  najveći broj nelogičnosti u svom današnjem iskazu objašnjavao time što se sve desilo veoma brzo.

Sudija Milica Grujić je Spasiću postavila pitanje zašto je na današnjem suiđenju kazao da su on i Igor popili samo po jedno pivo od 0.3 litra dok je pred tužiocem kazao da su istog dana bili na još nekim servisnim intervencijama te da je moguće da su popili po još jedno „malo“ pivo.

 Ne sećam se da smo još negde pili a to sam rekao i kod tužioca. Sudija Grujić mu je ukazala da postoje protivrečnosti u iskazima koji se tiču kretanja vozila neposredno pre nesreće, odnosno prelaska iz desne u levu traku na šta je Spasić odgovorio - Ne znam zašto sam tako govorio pred tužiocem, istina je ovo što govorim sada.

Spasićeve navode o jednom pivu koje je popio Stojković pre nesreće osporila je i veštak Zavoda za sudsku medicinu u Nišu Lidija Kostić Banović.

- Maksimalna moguća koncentracija alkohola od oko 2.00 mg/ml u organizmu optuženog nje mogla poticati od jednog piva od 0.3 litara već je količina tog pića  morala biti višestruko veća – kazala je veštak. Ona nije mogla da se izjasni o mogućoj minimalnoj koncentraciji alkohola kod Stojkovića u momentu nesreće, na čemu je insisitirala sudija Grujić ali je ukazala da je bila veća bar za 0.15 do 0.20 mg/ml, od 1.43 mg/ml koliko je alkotestiranjem ustanovljeno kod Stokovića 50 minuta posle nesreće.

Na Spasićev iskaz reagovao je i optuženi Stojković koji je kazao da se on verovatno zbunio kada je kazao da su se vozilom kretali uzbrdo a pešaci nizbrdo jer je bilo obrnuto.

Stojkovićev branilac Irena Đorđević između ostalog je upitala Spasića kakva je bila vidljivost u vreme nesreće na šta je on odgovorio da je bilo mračno te da je vidljivost bila loša.

Osvrćući se na današnji glavni pretres, punomoćnik Marijine porodice advokat Miroslav Ristić ukazao je da je Spasićev iskaz u najblažu ruku problematičan.

- Saslušan je svedok, suvozač u vozilu okrivljenog, on se osim iskaza koji je dao u istrazi osvrnuo na neka „nova sećanja“ koja su potpuno kontradiktorna onom  koji je dao pred tužiocem, drugačije odgovore na ista pitanja je davao svom braniocu u odnosu na one date tužiocu Lidiji Simović  i meni kao punomoćniku oštećenih. Smatram da je ovaj iskaz neiskren, kontradiktoran te kako je svedok  položio zakletvu da će govoriti istinu,  protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog davanja lažnog iskaza – rekao je Ristić.

Stojkoviću se sudi jer je,  kako je navelo tužilaštvo,  krećući se velikom brzinom sa dva promila alkohola u organizmu što se smatra stanjem teške alkoholisanosti, vozilom „mazda“ na raskrsnici ulica Donjovlaška i Miodraga Petrovića Čkalje, udario devojku koja se šetala sa ocem.  Devojka je zadobila teške telesne povrede od kojih je  preminula 22. marta 2021. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 19. marta kada će kao svedok biti saslušan čovek koji je Mariju prevezao do bolnice, veštak saobraćajne struke kao i stručnjaci sa Instituta za sudsku medicinu  u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija