• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sedam

13.03.2024

11:20

Jeziva podrška ubici žene iz Novog Sada na društvenim mrežama: "Ko zna šta mu je radila ženturača"

Informer

Vesti

Jeziva podrška ubici žene iz Novog Sada na društvenim mrežama: "Ko zna šta mu je radila ženturača"

Podeli vest

Stanovnici Novog Sada još uvek su u šoku nakon vesti o stravičnom ubistvu koje se dogodilo u porodičnoj kući u Ulici Diane Budisavljević u Vidovdanskom naselju.

Nikola T. (1969) uhapšen je zbog sumnje da je brutalno usmrtio svoju suprugu, Gordanu T. (1970), nanoseći joj višestruke povrede glave bušilicom. Pored svireposti ubice, ono što dodatno potresa javnost je i podrška koju je osumnjičeni dobio na društvenim mrežama, gde su se pojavili komentari koji ne samo da opravdavaju ovaj čin, već i vređaju žrtvu i njenu porodicu.

Pošto je pokušao da izbegne pravdu skokom sa Temerinskog mosta, Nikola T. je spašen i uhapšen, i odrđeno mu je policijsko zadržavanje. 

Predviđena kazna za ovako brutalan zločin je doživotni zatvor, ali ono što je posebno zabrinjavajuće jesu reakcije na društvenim mrežama koje sugerišu duboko ukorenjene probleme u percepciji nasilja nad ženama u društvu.

 

Jedan od komentara na Facebooku, koji izaziva duboku zabrinutost, glasi: 

"Jadnom čoveku želim brz oporavak. Ko zna kakvo je sve nasilje trpeo od te ženturače, sigurno se nije odlučio na takav potez tek tako, nego iz očaja ili samoodbrane. Toliko ludača je pobilo svoje muževe, ni jednoj nije palo na pamet da se ubije ili pokaje. Nadam se da će čovek biti ok!"

Drugi komentar ide čak dalje u svojoj brutalnosti, uvredama na račun žrtve i njenog deteta:

"A ćera kur*va na mamu kada joj je tata kriv što joj je mama pod zemljom. Što nije rekla tako "pametna" recimo "što je keptala pa završila tako kako je završila" ili "što ga je izazvala da to uradi". Ajde bre pun mi više kufer ovih današnjih "domaćica"koje za sve krive muškarce. Uvek' muškarci krivi. Pazi majku mu...

Osokoljeni ovakvim komentarima, nadovezivali su se i drugi korisnici društvenih mreža, naravno, mahom muškarci, a njihov zaključak je manje više sledeći: Kriv je feminizam!

Ovakvi komentari ne samo da pokazuju nedostatak empatije prema žrtvi i njenim najbližima, već i alarmantnu normalizaciju nasilja nad ženama. Umesto da se osudi nasilnik, ovi komentari prebacuju krivicu na žrtvu, implicirajući da je ona nekako zaslužila svoju sudbinu.

Istraga o ranijem partnerskom nasilju

U međuvremenu i zaštitnik građana je na osnovu medijskih informacija pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od tog pokrajinskog sekretarijata zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada u ovom slučaju, posebno u vezi sa eventualnim ranijim prijavama za partnersko nasilje i merama koje su preduzete u cilju zaštite žrtve, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana, takođe, od Ministarstva unutrašnjih poslova traži da mu u istom roku dostavi detaljan izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave, u konkretnom slučaju, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje su sprovedene od strane policijskih službenika i ostvarenoj saradnji sa CSR, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja.

Zastrašujuće je videti da , umesto solidarnosti i podrške porodici žrtve, pojedinici se odlučuju za širenje mržnje i opravdavanje nepopravljivog čina nasilja. Ovakvi stavovi ne samo da potkopavaju temelje pravde i moralnosti, već i otežavaju borbu protiv nasilja nad ženama, šaljući poruku da se nasilje može opravdati, a žrtve mogu javno osuditi i sramiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dušan Perić

pre 1 mesec

Ovi što daju podršku ubici,su takođe potencijalne ubice i psihički poremećene osobe.Treba ih pronaći pohapsili i pravac ludara.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija